Rămâi conectat

Curier Județean

Judecătorii din Alba, număr extrem de mare de dosare de rezolvat: Curtea de Apel Alba Iulia, locul 2 pe țară în 2024, din punct de vedere al încărcăturii Probleme și la Tribunal

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Judecătorii din Alba, număr extrem de mare de dosare de rezolvat: Curtea de Apel Alba Iulia, locul 2 pe țară în 2024, din punct de vedere al încărcăturii Probleme și la Tribunal

Judecătorii din Alba au transmis într-un comunicat de presă că activitatea instanțelor din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia s-a intensificat considerabil în ultimii ani, indicând o tendință de supraîncărcare cronică, judecătorii fiind învestiți cu soluționarea unui număr extrem de consistent de dosare, care variază de la sute și până la mii de dosare într-un an și prezintă o creștere anuală constantă.

1. VOLUMUL DE ACTIVITATE – LA NIVEL CRITIC

Activitatea instanțelor din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia s-a intensificat considerabil în ultimii ani, indicând o tendință de supraîncărcare cronică, judecătorii fiind învestiți cu soluționarea unui număr extrem de consistent de dosare, care variază de la sute și până la mii de dosare într-un an și prezintă o creștere anuală constantă.

Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia s-a plasat în anul 2024 pe locul 2 pe țară din punct de vedere al încărcăturii pe schemă, cu 719 cauze/judecător, şi pe tot pe locul 2 și la încărcătura pe judecător, cu 768 cauze/judecător, față de media pe țară de 606 dosare. În aceeași tendință, Tribunalul Hunedoara a fost tribunalul cu cea mai mare încărcătură din circumscriptia Curtii de apel, de 1596 de cauze/judecator, ceea ce l-a plasat pe locul 3 la nivel national. Încărcătură semnificativă au avut și Tribunalul Alba (858 de cauze/judecător), și Tribunalul Sibiu (699 de cauze/judecător). Judecătoriile au avut de soluționat între 1529 (Judecătoria Săliște) și 2179 de cauze (Judecătoria Sebeș), fiecare judecator.

2. RESURSELE UMANE – ÎNTRE DEDICARE ȘI SUPRASOLICITARE

Din această perspectivă, Tribunalul Hunedoara se confruntă cu o situație extrem de dificilă, care trenează de mulți ani, în contextul în care, în prezent, din cele 35 posturi de judecător prevăzute în schemă, doar 21 de posturi sunt ocupate, iar dintre acestea 18 posturi sunt ocupate de judecători titulari, iar 3 sunt judecători delegați de la alte instanțe. La nivelul judecătoriilor din circumscripția Tribunalului Hunedoara, regula este ca acestea să funcționeze cu jumătate de schemă ocupată, rareori cu 2/3, și în mod absolut exceptional și pentru perioade scurte, cu schema completă -în cazul instanțelor mici, cu câte 4 judecători în schemă.

La Tribunalul Alba se constată, de asemenea, o lipsă acută de judecători, întrucât, deşi sunt finanţate un număr de 30 de posturi de judecător, în prezent sunt ocupate 26 de posturi, cu precizarea că un judecător este desemnat la Penitenciarul Aiud, iar un altul a fost delegat la Tribunalul Hunedoara, care se confruntă cu un deficit critic de judecători. Schemele de personal sunt incomplete și la Judecătoriile Alba Iulia și Aiud, ceea ce a determinat o supraîncărcare a judecătorilor în activitate, aceștia preluând integral rolul posturilor vacante.

La Tribunalul Sibiu, deși schema de personal este de 32 de judecători, pe parcursul anului 2024 au funcţionat un număr de 27 de judecători. De notat faptul că, în circumscripția acestui tribunal, la Judecătoria Avrig, în perioada 2022-2024, numărul de cauze a crescut cu 53,66 %, însă din schema de 4 judecători au desfășurat activitate doar 2 judecători, iar o perioadă de aproximativ 6 luni instanța a funcționat cu un singur judecător.

Deficitul de personal a fost și este generat de fluctuațiile înregistrate ca urmare a eliberării din funcție, prin pensionare, a mai multor judecători, a promovării în funcție de execuție, respectiv a transferului unor judecători, dar și de modificările legislative care, prin instabilitate, generează blocaje la nivelul instanțelor.

3. INFRASTRUCTURA INSTANȚELOR – ÎNTRE NECESAR ȘI DISPONIBIL

La instanțele din circumscripția Tribunalului Hunedoara, din cauza vechimii clădirilor, sunt necesare
investiții serioase pentru asigurarea unor condiții de muncă decente, la majoritatea sediilor de judecătorii. Astfel, pentru Judecătoria Petroșani este esențială deblocarea finanţării pentru Reparaţii Capitale şi Modernizarea sediului Judecătoriei Petroşani, întrucât realizarea lucrărilor de reabilitare și consolidare se impune în scopul evitării degradării și mai accentuate a clădirii și a producerii unor avarii structurale. Totodată, este obligatorie îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor în care funcționează Judecătoriile Brad, Orăştie și Haţeg, ceea ce implică lucrări la faţade, acoperişuri, instalaţii electrice, termice şi climatizare, dar și lucrări de înlocuire a centralei pe lemn cu centrală pe gaz, înlocuirea conductelor de alimentare cu apă, care sunt ruginite.

Sediul în care funcționează Tribunalul Alba, respectiv Judecătoria Alba Iulia, nu constituie un mediu optim de desfăşurare a activităţii specifice unei instanţe, starea generală a clădirii reflectând gradul avansat de degradare a acesteia. În aceeași situație se regăsesc și Judecătoriile Aiud și Sebeș, unde sunt imperios necesare lucrări de reparații capitale, ce urmează a fi efectuate.

În ceea ce privește Tribunalul Sibiu, acesta își are sediul într-un spaţiu închiriat, până la finalizarea lucrărilor la Palatul de Justiţie, iar Judecătoriile Avrig, Agnita și Mediaș au nevoie de intervenții absolut obligatorii funcționării normale a acestora.

În pofida provocărilor reale cu care se confruntă, instanțele își continuă activitatea cu rigoare și determinare, iar fiecare pas înainte confirmă capacitatea și forța institutională a justitiei. Doar cu pași concreți de echilibrare a resurselor și de modernizare a infrastructurii, instanțele vor putea răspunde mai eficient așteptărilor societății.

CURTEA DE APEL ALBA IULIA, BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Angajații ONRC de pe lângă Tribunalul Alba au protestat în fața instituției: „Spunem NU plafonărilor, NU tăierilor, NU disprețului față de muncă și oameni!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Angajații ONRC de pe lângă Tribunalul Alba au protestat în fața instituției: „Spunem NU plafonărilor, NU tăierilor, NU disprețului față de muncă și oameni!” Angajații Oficiului Național al Registrului Comertului de pe lângă Tribunalul Alba au protestat în perioada 15-16 iulie 2025 ca urmare a aplicării măsurilor OUG nr 36/2025, care plafonează unicul spor de […]

Citește mai mult

Curier Județean

Prezența unui URS, semnalată la Cojocani, comuna Mogoș. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorilor din zonă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Prezența unui URS, semnalată la Cojocani, comuna Mogoș. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorilor din zonă Prezența unui URS a fost semnalată la Cojocani, comuna Mogoș, județul Alba, miercuri, 16 iulie 2025, în jurul orei 20.00, în fața locuinței unui localnic, care a anunțat autoritățile. Citește și: UPDATE: Prezența unui URS, semnalată în satul […]

Citește mai mult

Curier Județean

Albaiulianul David Tudor, locul I la Festivalul Internațional de Chitară „Jose Tomas”, din Petrer, Spania

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Albaiulianul David Tudor, locul I la Festivalul Internațional de Chitară „Jose Tomas”, din Petrer, Spania David Tudor, din Alba Iulia, a câștigat la Festivalul Internațional de Chitară Jose Tomas, din Petrer – Alicante, Spania, locul I la categoria lui de vârstă, 12-16 ani. Citește și: FOTO-VIDEO | David Tudor, premiul 1 la un festival internațional […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea