Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM
În urma sesizării de către Curtea de Apel Cluj Napoca cu privire la declanşarea procedurii de revocare a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost convocată pentru miercuri, 16 ianuarie 2013, AdunareaGenerală a Judecătorilor, în conformitate cu prevederile art.55 din Legea nr.317/2004.
În şedinţa din 16 ianuarie 2013 Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de
Apel Alba Iulia a hotărât revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica din
funcţia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit purtătorului de cuvânt Cosmin Muntean, din totalul de 40 judecători cu drept de vot, toţi prezenţi la adunarea generală, 36 au votat pentru revocare iar 4 voturi au fost împotrivă.
”Adunarea Generală a Judecătorilor a considerat acest demers ca fiind necesar întrucât conduita d-nei judecător Alina Nicoleta Ghica a fost lipsită de transparenţă în cursul anului trecut, imaginea Consiliului Superior al Magistraturii fiind grav afectată şi activitatea caracterizată prin grave derapaje de la rolul acestei instituţii, respectiv acela de garant al independenţei justiţiei. D-na judecător şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin: *asumarea unui termen nerealist pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, contrar solicitării manifestate de corpul judecătorilor de condiţionare a acordului, de asigurarea condiţiilor necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor acestui cod; *ignorarea nevoilor reale ale instanţelor şi o preocupare excesivă pentru propria imagine, precum şi utilizarea unor unităţi diferite măsură în analizarea mesajelor venite din spectrul politic sau presă, de natură a crea o aparenţă de partizanat politic; *gestionarea defectuoasă a evenimentele din vara anului 2012, prin stabilirea unor termene foarte lungi pentru discutarea sau soluţionarea unor cereri prioritare pentru sistem şi neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea cvorumului pentru desfăşurarea şedinţelor, aspecte ce au avut efecte negative semnificative asupra imaginii justiţiei; *încălcarea obligaţiei de colaborare cu unele instituţii, prin declaraţii şi măsuri ce nu exprimă voinţa judecătorilor precum şi inducerea în opinia publică în mod tendenţios, după iniţierea procedurii de revocare, a unei aşa zise influenţări politice a judecătorilor în demararea acestei proceduri. Această afirmaţie, lipsită de orice temei, aduce un grav prejudiciu de imagine sistemului judiciar prin prezentarea judecătorilor ca fiind manipulaţi, în condiţiile în care motivul real este dorinţa acestora de a fi independenţi şi de a-şi apăra acest drept, aşa cum este prevăzut în Constituţie”, se arată în comunicatul de presă transmis de Curtea de Apel Alba Iulia.
La finalul adunării generale de astăzi în urma propunerii a mai mult de o treime din judecători s-a stabilit organizarea la o dată ulterioară a unei adunări generale a judecătorilor pentru discutarea revocării din funcţia de membru CSM ales din partea curţilor de apel a judecătorilor Horaţius Nicolae Dumbravă şi Alexandru Şerban.
Foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]