Rămâi conectat

Ştirea zilei

Judecătoria Alba Iulia i-a achitat pe cei patru funcționari din cadrul AFP. DNA îi acuză de abuz în serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pamfil Gruian, Florin Horațiu Stoica, Nicolae Iordache, Sorin Claudiu Crețiu și Marian Crețiu, cei patru funcționari din cadrul Administratiei Finanțelor Publice Alba Iulia și respectiv un expert judiciar, au fost achitaţi astăzi printr-o decizie a Judecătoriei Alba Iulia.

Sentința nu este una definitivă, urmând ca procurorii să formuleze recurs iar cauza să primească un nou termen la Tribunal.

Funcționarii AFP Alba Iulia au fost trimisi în judecată de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor iar expertul pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii menționate. Dosarul se află pe masa judecatorilor de aproape 3 ani (din 29 ianuarie 2010) si a adunat pana acum 28 de amânări.

Informații de backround:

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in 31 ianuarie 2006 si 10 aprilie 2006, inculpatul Gruian Pamfil, in calitate de executor fiscal in cadrul Administratiei Finantelor Publice (A.F.P.) Alba Iulia, cu ocazia desfasurarii executarii silite a S.C. Cristian Prodimpex S.A. Alba Iulia (firma omului de afaceri albaiulian Dorel Tamas), a intocmit doua procese verbale de sechestru atestand in fals ca doua imobile (teren si hala) au suprafete mai mici decat in realitate, procese verbale pe care le-a folosit in cadrul procedurii de executare silita a debitorului respectiv.

De asemenea, in perioada anilor 2005 – 2007, inculpatul Gruian Pamfil, in calitate de executor fiscal in cadrul A.F.P. Alba Iulia, pe parcursul desfasurarii executarii silite a aceleiasi firme debitoare, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a dispus vanzarea unor bunuri ale acestei firme care nu au fost identificate si evaluate ori au fost subevaluate. In aceasta modalitate, societatea comerciala respectiva a fost prejudiciata cu suma de 934.030,82 de euro.

„In demersul sau, Gruian Pamfil a fost ajutat de inculpatii Iordache Nicolae, Stoica Horatiu Florin si Cretiu Claudiu Sorin, in calitate de membri ai comisiei de licitatie pentru vanzarea de catre A.F.P. Alba Iulia a bunurilor respective. La randul sau, inculpatul Cretiu Marian, in cursul anului 2007, in calitate de expert evaluator, fara sa se fi incheiat o intelegere de natura contractuala intre el si A.F.P. Alba Iulia, a intocmit un raport de evaluare privind bunurile care ar fi trebuit valorificate prin licitatie fara a fi insa identificate toate terenurile si constructiile”, precizeaza procurorii DNA.

S.C. Cristian Prodimpex S.A. Alba Iulia s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8 milioane de euro in timp ce S.C. Mercur Leasing IFN S.A. Alba Iulia (societate ce a achizitionat bunurile scoase la licitatie in anul 2007), s-a constituit parte civila in cauza cu suma totala de 708.159,37 de euro precum si dobanzile legale aferente sumei.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile si mobile apartinand inculpatilor.

La data trimiterii in judecata functionarii de la AFP Alba Iulia au declarat ca este vorba despre un „abuz pe care unele persoane fizice si juridice, contribuabili la bugetul statului, il exercita fata de persoanele care isi aduc contributia la indeplinirea obligatiilor bugetare”. Acestia considera ca licitatia prin care au fost valorificate in favoarea bugetului de stat bunuri ale debitorului Cristian Prodimpex SA s-a efectuat cu respectarea tuturor dispozitiilor legale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea