Judecătoria Alba Iulia a ANULAT amenda unui șofer, de 870 de lei, pentru că nu și-a prezentat polița RCA. Motivarea Instanței
O amendă de 870 de lei, care a fost aplicată pentru neprezentarea poliței de asigurare, a fost anulată de Judecătoria Alba Iulia, motivând că ”agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic.”
Este vorba de un șofer prins cu viteză peste limita legală. Acesta a rămas cu amenda pentru viteză, dar a scăpat de cea pentru neprezentarea poliței de asigurare RCA.
”În ceea ce privește cea de a doua contravenție reținută în sarcina petentului, potrivit art. 147 alin.1 pct. 1 din H.G. nr. 1391/2006, conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
să aibă asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare.
Agentul constatator a arătat că petentul nu a avut asupra sa nici în format fizic și nici în format electronic polița de asigurare RCA a remorcii, însă, din analiza textului de lege de mai sus, dar și a art. 35 alin.2 din OUG nr. 195/2002, polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier. Astfel, conform alin. 2 al art. 35 din ordonanță, participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.
Cu referire la documentele prevăzute de alte acte normative, ca urmare a modificării Normei A.S.F. nr. 20/2017, mai exact a art. 10 alin.1 lit. c, polițistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă petentul deținea sau nu poliță de asigurare RCA valabilă.
Astfel, art. 10 alin.11 lit. c din Norma 20/2017 prevede că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalități:
a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în acestea, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport hârtie sau în format electronic;
c) informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.
Rezultă, așadar, că în cazul neprezentării poliței de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic.
În lipsa acestor demersuri și în contextul legislativ actual în materia asigurărilor, instanța apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile pentru a fi în prezența contravenției prevăzute de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006, iar procesul verbal de contravenție este netemeinic sub acest aspect.
În consecință, instanța urmează să admită în parte plângerea formulată de petentul A. și să dispună anularea parțială a procesului-verbal de contravenție nr. ______ din 29.10.2020,cu consecința exonerării petentului de plata amenzii în cuantum de 870 lei aplicată pentru contravenția prevăzută de art. 147 alin.1 din H.G. nr. 1391/2006 și sancționată conform art. 101 alin.1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002.
Va menține în rest procesul verbal de contravenție contestat.
Constată că nu s-au solicitat în cauză cheltuieli de judecată.”, se arată în motivarea sentinței.
Sursa: clujust.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a