Rămâi conectat

Curier Județean

JOI: „Taberna De Gustibus” la Alba Iulia – mâncăruri şi băuturi romane prezentate într-o expoziţie cu degustare la Palatul Apor

Publicat

în

Bucătăria şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum vor fi reconstituite la Alba Iulia. Joi, 7 noiembrie, începând cu ora 16.00 are loc vernisajul expoziţiei „Taberna De Gustibus”, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor. Cei care vor lua parte la deschidere vor putea vedea cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Organizatorii vor pregăti reţete romane, preluate dintr-o carte de bucate –  “De Re Coquinaria”, ce aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr. Expoziţia va fi deschisă publicului larg, până pe 30 ianuarie, 2014.

 „Vizitatorii vor face o călătorie în trecut poposind într-un spaţiu interior antic, străvechi dar totuşi familiar, pentru a observa aspectele de viaţa cotidiană romană desfăşurate într-un cadru care va reconstitui ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic. Ei vor avea ocazia să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete romane, participând astfel într-un mod interactiv la actul de reenactment istoric”, au transmis organizatorii.

 Informaţiile care stau la baza reconstituirii spaţiului propriu-zis al bucătăriei şi a reţetelelor culinare se bazează pe textele literare, descoperirile arheologice, precum şi pe studiile arheobotanice. Mai exact, reţetele  de gătit specifice lumii romane sunt luate dintr- o carte de  bucate intitualtă “De Re Coquinaria”, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr, în timpul împăratului Tiberius.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Aşadar,  cei care vor trece pragul tavernei vor putea trăi experienţa inedită a unui convivium roman – adică să ia masa împreună – şi a unui symposium – să deguste tot împreună, într-o atmosferă autentică, savoarea băuturilor romane.

 Bucatele alese şi variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi aşteaptă pe cei care vor poposi în ambianţa antică a tavernei romane. Invitaţii de onoare în acest spaţiu vor fi soldaţii din Garda romană de la Apulum, războinicii daci, gladiatorii, civilii romani şi daci care vor însufleţi acest loc unde istoria va prinde viaţă din nou.

 Expoziţia face parte din cadrul proiectului “DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” , al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iniţiat  în colaborare cu Institutul de Arheologie sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia. Pentru implementarea acestuia, Muzeul Unirii  a primit finanţare de la AFCN suma de 45.000 de lei.

 Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia ( Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii ” Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, vine în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.

 Echipa de implementare şi organizare a proiectului este  constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

Publicat

în

Violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare: Isprăvile unui bărbat din Alba, reținut de polițiști

La data de 26 iunie 2022, polițiștii Secției 5 Politie Rurala Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 24 ani, din comuna Bucerdea Grănoasa, care este cercetat pentru violență în familie, distrugere, violare de domiciliu și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 26 iunie 2022, în jurul orei 22,30, în urma unui conflict spontan avut cu o rudă, un bărbat de 58 de ani, din comuna Bucerdea Grănoasă, ar fi pătruns, fără drept, în curtea acestuia și l-ar fi agresat și amenințat.

În cursul zilei de azi, 27 iunie, persoana reținută va fi prezentată în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 27.000 lei, dintre care una pentru muncă „la negru” și zeci de avertismente, în perioada 20-24 iunie 2022

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 20.06-24.06.2022, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 50

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 4179
Din care – femei : 1997

Număr deficienţe constatate: 104

Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4
Din care : – 2 amenzi în cuantum de 22000 lei din care 1 amendă-20000 lei pentru
muncă nedeclarată (1 persoană);
– 2 avertismente;

Principalele deficienţe constatate în controale :
 • primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă;
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 18
Număr deficienţe constatate: 36
Număr de măsuri dispuse : 36
Angajatori sancționați: 18

Nr. sancţiuni aplicate: – 36
– 1 amendă -5000 lei;
– 35 avertismente:

Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

Principalele deficienţe stabilite în controale:
 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Oiejdea: Tată și fiu reținuți, după ce au băgat două femei în spital

Publicat

în

SCANDAL la Oiejdea: Tată și fiu reținuți, după ce au băgat două femei în spital

La data de 26 iunie 2022, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 41 de ani, din comuna Galda de Jos și pe fiul acestuia, în vârstă de 18 ani, ambii fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în seara zilei de 26 iunie, în timp ce se aflau pe un teren viran de pe raza localității Oiejdea, comuna Galda de Jos, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții contradictorii avute cu membrii unei familii, (un bărbat de 37 de ani, o femeie de 35 de ani și o minoră de 14 ani), i-ar fi agresat pe aceștia din urmă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia și minora au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, fără a rămâne internate.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare