Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Jidvei – un pilon de referinţă pentru agricultura românească

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Rectori, secretari de stat şi foşti miniştri au vizitat cramele Jidvei

jidvei

Un număr de 42 de rectori, împreună cu miniştri şi oameni importanţi de la cârma statului şi de peste graniţe au vizitat recent cramele Jidvei. Unii dintre ei au văzut pentru prima dată podgoriile familiei Necşulescu şi s-au arătat de-a dreptul impresionaţi de cât de mult s-a schimbat localitatea după anul 1999, de când Liviu şi Claudiu au început să admi­nistreze proprietăţile.

Vizita s-a datorat evenimentului de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Ministerului Educaţiei, la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. “Noi ne-am gândit să găsim aici în curte un loc pentru o statuie”, a fost concluzia acesteia, la ieşirea din cramele Jidvei.

*Vizită sub povestirile dr. Ioan Buia

După evenimentul de la universitate, Liviu Necşulescu, unul dintre patronii SC Jidvei SRL, i-a invitat la cramele din Jidvei, să vadă cum se prepară peste 50 de sortimente de vin. Astfel, sub povestirile dr. Ioan Buia, directorul Complexului de Vinificaţie, delegaţia a vizitat ceva ce rar întâlnesc, după cum spun mulţi.

Jidvei este una dintre cele mai renumite firme din România în ceea ce priveşte producerea vinu­rilor albe de calitate. Compania are peste 2.300 de hectare de viţă de vie care a fost realizată în special după privatizarea ce a avut loc în 1999”, a început să povestească acesta.

La început, au avut numai circa 650 de hectare de vii bătrâne de 30-50 de ani, care au fost defrişate. Dar cum nevoia oamenilor de a pune o pâine pe masă era mare, familia Necşulescu s-a gândit să le fie aproape tuturor şi să crească numărul locurilor de muncă, odată cu terenurile.

Din 1999 până astăzi, cei doi piloni ai companiei Jidvei, Claudiu şi Liviu Necşulescu, au reuşit să planteze peste 2.000 de ha de vie, pentru că o parte din ea a fost defrişată. Am reuşit să introducem în cultură soiuri noi, să ridicăm altitudinea de plantare a viţei de vie şi, nu în ultimul rând, să facem dintr-o unitate care avea o capacitate de aproximativ 700 de vagoane o unitate care astăzi are în jur de 3.500 de vagoane capacitate”, a mai spus dr. Ioan Buia.

Cei prezenţi au fost impresionaţi şi de modul în care se face recoltarea.

Se face mecanizat şi manual. Manual se face în timpul zilei, iar mecanizat în timpul nopţii. Sigur, cu toată modestia, suntem prima firmă din România care a introdus la recoltare maşini izolate şi, în acelaşi timp, zăpadă carbonică, care protejează strugurele imediat după recoltare”, a mai spus directorul complexului.

Delegaţia a vizitat numai crama Jidvei, de vinificaţie fiind şi cramele din Tăuni şi Blaj, iar vinarsul şi vinul spumant făcându-se la crama Bălcaciu.

Noi o să vedem numai Jidveiul. E o tehnologie germană, dotată cu instalaţii şi utilaje de ultimă oră, unde se prelucrează pe zi aproximativ 360 – 400 de tone. Sunt şi echipamente italiene, unde se prelucrează în jur de 150-180 de tone pe zi”, a adăugat dr. Ioan Buia.

*Petrecere pe ritmuri  populare

Reacţiile vizitatorilor cramei Jidvei nu au întârziat nicio clipă să apară. Astfel, prima care şi-a exprimat părerea a fost Ecaterina Andronescu, care a spus că Liviu Necşulescu este demn de o statuie.

Mărturisesc ca sunt impre­sionată de sprijinul pe care îl dă câtorva sute de copii, familiilor cu probleme sociale, propriilor salariaţi, practic este aici ca o mare familie de care domnul Necşulescu are grijă atunci când se află într-o nevoie. Noi ne-am gândit să găsim aici în curte un loc pentru o statuie”, a spus aceasta.

După vizita în cramă, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă a fost următoarea destinaţie, care i-a găzduit pe toţi până târziu în noapte, pe ritmurile Ansamblului Jidvei.

Recunosc, sincer, că toată lumea este deosebit de încântată de ceea ce se întâmplă aici şi este, într-adevăr, un moment care mar­chează în modul cel mai fericit lucrurile ce au fost destul de dense, căci s-au luat decizii importante. Ceea ce s-a realizat în crama şi în podgoria Jidvei prezintă în mod evident un etalon pe care noi, cei care lucrăm să pregătim tinerii pentru viaţă, pentru competivitate şi competenţă profesională, trebuie să îl luăm în calcul”, a apreciat Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa. De altfel, Jidveiul a fost lăudat de toţi cei prezenţi. “Jidveiul reprezintă un punct de referinţă pentru agricultura românească. Spun asta că sunt în cunoştinţă de cauză, deoarece şi eu, în calitate de rector al unei universităţi care are podgoria Pietroasele, pot spune că ştiu cât de greu este să te menţii şi să te ridici la asemenea standarde de profesionalism în viticultură şi vinificaţie. Cei care pot să efectueze stagii de pregătire în zona Jidvei se pot considera norocoşi, pentru că pot lua contact cu tot lanţul tehnologic, beneficiind de posibilitatea de a lucra pe instalaţii de vârf tehnologic. Ca volum şi nivel de tehnologizare, este unică în România. Şi recunoscută ca atare”, a spus Sorin Mihai Cîmpeanu, pre­şedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

jidvei2*Primele impresii… De bine!

Mulţi au păşit pentru prima dată în cramele Jidvei. “Am vizitat pentru prima dată şi sunt profund impresionat deoarece constat că domnul Necşulescu a reuşit să facă dintr-o companie în pragul falimentului o bijuterie. Atunci când lucrezi cu multă dăruire şi cu multă pasiune poţi să faci absolut tot ce vrei să faci. Este, dacă vreţi, un model pe care ar trebui să îl urmeze toţi patronii din lume”, a spus şi Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, adăugând şi faptul că ceea ce are Jidveiul este o noutate pentru România.

Un om de-al casei, dacă s-ar putea numi aşa, revine cu mare plăcere în podgoriile Jidvei şi la castelul de la Cetatea Albă, care găzduieşte tot felul de evenimente culturale şi artistice.

Este incomparabil cu ceea ce a fost. Este senzaţional ceea ce au realizat aceşti oameni în comunitate, un lucru apreciat nu numai în judeţul Alba, ci în toată ţara şi întreaga lume, pentru că aici au fost de-a lungul timpului foarte multe persoane de pe toate continentele. Sunt un prieten de-al locului şi vin destul de des aici”, a spus Daniel Breaz, rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Instituţia beneficiază de ajutor necontenit din partea familiei Necşulescu. Patronii susţin studenţii care nu au posibilităţi materiale, le plătesc studiile, locurile în cămin şi îi angajează după absolvire.

Dorim să menţinem colaborarea. Compania este una extrem de serioasă, iar universitatea noastră caută astfel de firme care să ofere şi locuri de muncă studenţilor după finalizarea studiilor”, a conchis rectorul.

*Degustare de vinuri

La castel, seara a început cu degustarea a opt sortimente de vinuri, respectiv Fetească Regală Clasic, Mysterium Fr+Mo+Sb, Chardonnay Nec, Dry Muscat, Sauvignon Blanc Nec, Gewurztraminer, Roze Nec şi vin spumant Romantine. Toate au fost prezentate de dr. Ioan Buia, specialist în vinificaţie, care a povestit despre originile fiecărui vin.

Cu dragoste vă primim întotdeauna. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să veniţi mereu aici. Vă aşteptăm cu mare plăcere. Dumnezeu mi l-a dat pe Buia, e de-al meu. Când e nevoie de noi, vă stăm la dispoziţie, să ştiţi. Numai bine! Hai la dans! Cântaţi, măi!”, a dat startul petrecerii, apoi, Liviu Necşulescu.

La final, cu toţii au spus că vor reveni, cât de curând, la Jidvei. Că le e drag.

Mi-ar face o mare plăcere să mă reîntorc, pentru că oamenii sunt extrem de generoşi, foarte disponibili”, a concluzionat Andronescu.

Toţi şi-au exprimat părerea că Jidveiul este, ca şi volum şi nivel de tehnologizare, unic în România şi recunoscut ca atare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor

Ziarul Unirea

Publicat

în

20 ianuarie | Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Eftimie cel Mare, născut din pântece sterp și neroditor În fiecare an, în data de 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe preacuviosul părinte Eftimie cel Mare. La fel ca și în cazul Sfântului Ioan Botezătorul, Eftimie se naște din pântece sterp și neroditor. Pavel și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea