Rămâi conectat

Ştirea zilei

Jandarmeria Alba, bună de plată din cauza unui fost angajat: Cum își șantaja acesta concubina în timpul programului de serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 150.000 de lei a fost plătit de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba din bugetul instituţiei, daune morale şi materiale, către o persoană care a avut de suferit de pe urma activităţilor infracţionale ale unui fost angajat al instituţiei.

Căpitanul de jandarmerie R. Valentin a fost condamnat definitiv în luna mai 2018 la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la plata sumei de 94.325 lei cu titlu de daune materiale, 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare şi 10.000 de euro daune morale către o fostă concubină a acestuia pe care a şantajat-o.

”În cursul anului 2006-2007, inculpatul (…) a pretins şi primit diferite sume de bani de la o persoană, ameninţând-o că, în situaţia în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromiţătoare care i-ar putea afecta imaginea şi viaţa de familie. Totodată, prin ameninţare, a constrâns-o pe aceeaşi persoană să întocmească un înscris din care rezulta că aceasta îi datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevărat”, se precizează în rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată jandarmul. După codamnare, acesta şi-a pierdut locul de muncă de la jandarmerie şi a fost trecut în rezervă.

Instanţele de judecată au hotărât ca daunele să fie plătite în solidar, de inculpat şi de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba pentru că infracţiunile au fost săvârşite în perioada cât era angajat al instituţiei, iar unele chiar în timpul serviciului. Pentru că bărbatul a refuzat să plătească banii, victima s-a îndreptat cu executarea spre instituţie şi a obţinut, în ianuarie 2019, suma în cuantum de 155.025,61 lei. Ulterior, Jandarmeria s-a îndreptat împotriva fostului angajat pentru a recupera suma de bani plătită victimei infracţiunii de şantaj. Dosarul civil s-a judecat pe parcursul anului trecut, fiind pronunţată o primă deciziei în 16 decembrie 2019. Fostul jandarm a contestat hotărârea instanţei de fond, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel.

”(…) Pârâtul prezent la termenul din data de 21.10.2019 a afirmat că nu se opune plăţii acestor sume de bani către victimă, însă acestea să fie achitate în solidar, apreciind că se impune ca acesta să achite jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate să fie suportată de către reclamantă (Jandarmeria – n.r.). Plătind despăgubirile, comitentul (Jandarmeria – n.r.) avansează în locul prepusului (pârârtul – n.r.) despăgubirile pe care acesta le datorează victimelor, însă, în final, prevalează răspunderea pentru fapta proprie, astfel că făptuitorii trebuie să suporte singuri repararea prejudiciului pe care l-au cauzat prin fapta lor, comitentul având dreptul să regreseze împotriva acestora pentru recuperarea sumelor plătite.

(…) Solidaritatea reclamantei a fost reţinută în cuprinsul hotărârii întrucât infracţiunile au fost săvârşite de pârât în timpul desfăşurării serviciului, iar unele dintre actele materiale au fost săvârşite în timpul în care acesta purta uniforma militară, instanţa va admite cererea de chemare în judecată aşa cum a fost formulată şi precizată de reclamanta Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba şi va obliga pârâtul să plătească reclamantei suma de 155.025,61 lei, reprezentând contravaloarea despăgubirilor achitate de reclamantă”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia.

Surse: Adevărul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea