Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Sărbătoare mare, vineri, pentru creștini-ortodocși. Ce semnificație are ziua sfântă

Ziarul Unirea

Publicat

în

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care dorește să arate rolul important al Fecioarei în lucrarea mântuirii oamenilor.

Conform Sinaxarului Vinerii din cadrul Saptamanii Luminate, Biserica lui Hristos „praznuieste sfintirea bisericii Preasfintei stapanei noastre si Maicii a lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viata purtator”. De asemenea în această zi, „se face si pomenirea minunilor celor mai presus de fire, care s-au savarsit de catre Maica lui Dumnezeu in acest sfant locas”:

„Biserica aceasta si-a luat inceputul de la imparatul Leon cel Mare, care se mai numea si Machelie. Caci fiind acela om bun si preabland, mai inainte de a se sui pe tronul imparatiei, pe cand se numara inca intre oamenii obisnuiti, umbland prin locurile acelea, a dat peste un orb ratacit si l-a luat de mana ca sa-l calauzeasca. Si ajungand aproape de locul unde s-a ridicat mai tarziu biserica, orbul a fost cuprins de o sete arzatoare si l-a rugat pe Leon sa-i dea apa ca sa-si astampere setea. Iar Leon, patrunzand in desisul din apropiere, cauta apa; caci pe atunci locul acela era acoperit cu tot felul de arbori si desisuri de verdeata cresteau pe el. Si negasind acolo apa s-a intors intristat.
Dar pe cand se intorcea, a auzit glas de sus, care i-a zis: «Nu e nevoie sa te ostenesti, Leone, caci apa este aproape!» Dar intorcandu-se din nou, Leon cauta. Si ostenindu-se iarasi mult, din nou a auzit glasul acela, care i-a zis: «Patrunde, Leone imparate, mai adanc in padurea aceasta si luand cu mainile apa tulbure, potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati; si vei cunoaste de indata cine sunt Eu, Care salasluiesc aici de multa vreme». A facut deci Leon precum ii spusese glasul si indata orbul a inceput sa vada. Si ajungand Leon imparat, potrivit proorociei Maicii Domnului, a zidit langa acel izvor, cu multa cheltuiala, biserica ce se vede si astazi.

Minuni nenumarate s-au facut in acea biserica. Dupa oarecare trecere de vreme si Justinian, marele imparat al romanilor, care suferea de o boala grea, a dobandit aici vindecare; multumind pentru aceasta Maicii Cuvantului, a ridicat o biserica si mai mare, care insa, crapandu-se de cutremure, a fost rezidita in cele din urma de catre imparatul Vasile Macedoneanul si de fiul sau, Leon Inteleptul. Pe vremea lor, izvorul de aici a savarsit numeroase minuni: a vindecat multe boli si a tamaduit nenumarate feluri de rani, molime si alte suferinte. A inviat izvorul acesta si un mort; acesta era din Tesalia si plecand el cu corabia spre izvor, s-a savarsit pe cale. Cand era sa moara si isi dadea duhul, a rugat pe corabieri sa-l duca de acolo la biserica Izvorului si sa-l ingroape, dupa ce vor turna peste dansul trei ciuturi de apa. Ei au facut asa, iar mortul, fiind stropit cu apa, a inviat.

Apa aceea, cand a fost bauta, a alungat multi demoni si a liberat pe cei legati din temnite. Pe imparatul Leon Inteleptul l-a vindecat de piatra la rinichi si a potolit frigurile foarte cumplite ale sotiei lui, Teofana; si pe fratele lui, Stefan patriarhul, l-a izbavit de oftica si pe patriarhul Ioan al Ierusalimului l-a vindecat de surzenie. Pe marele dregator Tarasie l-a vindecat de niste friguri preacumplite, ca si pe maica lui, Maghistrisa, iar pe fiul sau, Stelian, l-a tamaduit de o boala de rinichi. Pe o femeie cu numele de Schizina a izbavit-o de o boala de stomac. Iar imparatul Roman Lecapenul s-a tamaduit cu apa de la acest izvor de o boala de stomac; la fel si sotia lui. In Haldeea, Maica Domnului a vindecat pe calugarul Peperin si pe ucenicul lui, la rugaciunea lor; la fel si pe calugarul Matei si pe Meletie, care fusesera parati imparatului. A mai vindecat si pe niste inalti dregatori si pe multi altii, pe care cine i-ar mai putea spune?

Ce limba ar putea istorisi cate minuni a facut apa aceasta si cate continua sa faca pana astazi? Mai multe decat picaturile de ploaie si decat multimea stelelor si a frunzelor sunt minunile care se savarsesc acolo si in zilele noastre. Caci a vindecat, mai presus de fire, ulcerul si cangrena, perforatiile si abcesele aducatoare de moarte, carbunele (buba neagra) si lepra si pelagra. A mai vindecat apoi si alte boli de femei si boli ale sufletului, lacrimarea ochilor si albeata si scaderea vederii. Inca a mai vindecat de boala hidropicei pe Ioan Varanga, iar pe un alt Varanga l-a tamaduit de buba cea rea. Si pe ieromonahul Marcu l-a scapat de boala pojarului si pe calugarul Macarie de sufocarea (astmul) care-l chinuia de cincisprezece ani si totodata de piatra la rinichi. Si alte foarte multe, pe care este cu neputinta sa le enumeram in cuvantul acesta, pe care le-a savarsit si le savarseste fara incetare apa izvorului aceluia.

Pentru rugaciunile Maicii Tale, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea