Curier Județean
ITM Alba: 8 avertismente, în perioada 30 august-3 septembrie 2021. Ce deficiențe au găsit inspectorii
Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2021, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.
Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.
În perioada raportată inspectorii de muncă ai I.T.M. Alba au desfășurat acțiuni de control in cadrul Campaniei Naționale de verificare a respectării legislației muncii in domeniul „brutării și producție produse făinoase” cod CAEN 107,campanie dispusă și monitorizată de către Inspecția Muncii București ( unitati controlate 24 ).
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 30.08.-03.09.2021, în activitatea de control, sunt redate mai jos.
În domeniul relaţiilor de muncă:
Total unităţi controlate: 32
Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 585
Din care – femei : 417
Număr deficienţe constatate: 82
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 4
Din care : – 4 avertismente;
Principalele deficienţe stabilite în controale :
- neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
- neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
- neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
- netransmiterea în termenul legal în Revisal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților și a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 15
Număr deficienţe constatate: 24
Număr de măsuri dispuse : 24
Angajatori sancționați: 2
Nr. sancţiuni aplicate: – 4
– 4 avertismente;
Nr.evenimente in curs de cercetare : 3
Principalele deficienţe stabilite în controale :
- Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
- Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
- Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
- Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
- Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
- Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
- Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.
Curier Județean
Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar
Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar
Dezvoltarea asimetrică a teritoriului României este confirmată de un studiu realizat la nivelul Guvernului, mai mulți indicatori relevând acest lucru. Primul, PIB-ul, ce reprezintă rezultatul final al activităților de producție al unităților producătoare rezidente în decurs de un an.
La nivel național, valoarea medie a indicatorului este de 8.830 de euro / cap de locuitor. Cele mai mici valori se înregistrează în două județe din Moldova, Vaslui – 4.973 euro și Botoșani – 5.438 euro. Acestea sunt urmate de Călărași, – 5.654 euro, Suceava, 6.047 euro și Teleorman – 6.062 euro. Cele mai mari valori se înregistrează în București – 26.969 euro și Cluj – 14.333 euro.
La nivel european, cele mai mari disparități între regiunile cu cel mai mare vs. cel mai mic PIB per locuitor și PIB per persoană ocupată se înregistrează în România, cu un raport de 3,6, urmată de Polonia și Slovacia (3,3), Ungaria (3,2), Irlanda (3,1) și Cehia (3,0), în contrast cu Finlanda și Portugalia (1,5), respectiv Suedia și Austria (1,7).
Botoșaniul este județul României cu cel mai mic PIB per capita și totodată, județul cu cei mai puțini antreprenori, 12 la mia de locuitori, în contrast cu București, care are peste 60. Valoarea medie a indicatorului este de 26,5%. Mehedinți – 15% și Vaslui – 15% stau tot foarte prost din punct de vedere al investițiilor private.
În ceea ce privește populația activă în câmpul muncii, Giurgiu este județul codaș. Înregistrează 48% a ratei de ocupare a resurselor de muncă, ce reprezintă raportul, exprimat procentual, dintre populația ocupată civilă și resursele de muncă. Topul rușinii este completat de Călărași, cu 52%, Iași – 56%, Vaslui – 57%. Cele mai mari valori se înregistrează în municipiul București – 98%, Alba – 83%, Arad – 79%, Cluj – 79%, Sălaj – 78%, Sibiu – 77%, Vâlcea – 76%. Între timp, românii continuă să plece pe bandă rulantă în Occident, în speranța unui trai mai bun.
În Sibiu este cea mai mare rată de abandon școlar, iar în Suceava, Bihor, Cluj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova cea mai mică, arată raportul prezentat de CursDeGuvernare.ro.
Sursa: romaniatv.net
Curier Județean
Fonduri europene 2023 pentru fermierii din ALBA. Tudor Ponoran: „A fost un interes foarte mare pentru accesarea finanțărilor destinate tinerilor fermieri”
Fonduri europene 2023 pentru fermierii din ALBA. Tudor Ponoran: „A fost un interes foarte mare pentru accesarea finanțărilor destinate tinerilor fermieri”
Tudor Ponoran, Director OJFIR ALBA, vorbește despre posibilitățile de finanțare pentru fermierii din județul nostru, cât și despre performanța accesării de fonduri europene de care instituția pe care o conduce se bucură în prezent.
Aflat la ediția a XIII-a a Târgului Grădinarului din Alba Iulia, Tudor Ponoran a transmis, pentru ziarulunirea.ro, o serie de informații de interes pentru cei interesați de accesarea de fonduri europene pentru activitățile lor.
„Zona montană va fi prioritizată la nivelul principiilor de selecție atât la intervenția destinată tinerilor fermieri, cât și la intervenția destinată micilor fermieri.
Până în prezent, în perioada de tranziție de la PNDR 2014-2020 la PNS 2023-2027, și anume 2021-2022, a fost un interes foarte mare al fermierilor din Alba pentru accesarea finanțărilor destinate tinerilor fermieri, cât și a celor destinate fermelor de familie. Aproape 50% din totalul cererilor de finanțare depuse în Regiunea Centru (Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu și Alba) s-au depus în județul nostru.
Promovarea posibilităților de finanțare prin AFIR este extrem de importantă, iar din ianuarie până în prezent, am organizat peste 40 de întâlniri în teritoriu, la care au participat peste 1000 de fermieri.
La aceste întâlniri organizate în localitățile din Alba au participat și reprezentanții Direcției Agricole Județene, cât și APIA Alba, pentru a oferi informații complete în materia dezvoltării rurale.”, a declarat Tudor Ponoran, Director OJFIR ALBA, pentru ziarulunirea.ro
Curier Județean
Medicul oftalmolog Dr. Platon Monica Petruța și-a reluat activitatea la Spitalul din Cugir: Ce trebuie să știe pacienții
Medicul oftalmolog Dr. Platon Monica Petruța și-a reluat activitatea la Spitalul din Cugir: Ce trebuie să știe pacienții
Începând cu data de 20.03.2023, în cadrul ambulatoriului Spitalului Orășenesc Cugir, a fost reluată activitatea medicului oftalmolog Dr. Platon Monica Petruța, odată cu finalizarea concediului de maternitate.
Consultațiile în ambulatoriu se fac în baza unor programari prealabile la numărul de telefon al spitalului, 0258751621, zilnic intre orele 07-15, iar consultațiile efective se efectuează luni, miercuri, joi, vineri între orele 08-14, iar marți de la 14 la 21. Pacientul trebuie să aibă asupra sa cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie sau chitanța de plată a taxei de consultație, de la fișier.
“Cabinetul de oftalmologie beneficiază de oftalmoscop, perimetru computerizat, ecograf oftalmologic cu sonde și tomograf computerizat, aparatură de ultimă generație care contribuie la creșterea calității si diversității actului medical”, a declarat managerul spitalului, Florin Arion.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 8 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 11 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 7 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!