Rămâi conectat

Actualitate

ISU Alba: Obligațiile cetățenilor la găsirea unor obiecte metalice ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muniţiile neexplodate sunt încărcaturi de luptă explozive sau toxice rămase din primul şi cel de al doilea război mondial ca urmare a operaţiunilor de luptă sau transport executate de către armată pe intreg teritoriul ţării.

Luptele purtate în cele două războaie mondiale pe teritoriul României au lăsat urme care, din păcate, încă produc victime umane. Elementele de muniţie abandonate încă reprezintă pericol!

Acestea se pot găsi în cele mai diverse forme, iar găsirea acestor elemente de muniţie poate genera, în cazul nerespectării unor reguli de minimă siguranţă, efecte negative ce pot duce la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale majore.

Una din misiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al județului Alba o reprezintă asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, misiune care este executată de specialişti pirotehnicieni.

Asanarea înseamnă descoperirea şi ridicarea muniţiei neexplodate din locurile unde aceasta se găseşte şi transportul acesteia în locuri special amenajate unde este distrusă.  Descoperirea sau găsirea muniţiilor rămase neexplodate se face de obicei intâmplător de către muncitori sau agricultori cu ocazia lucrărilor ce le execută.

Muniţiile pot fi:

 • ­de infanterie: cartuşe , grenade ofensive şi defensive, grenade incendiare şi fumigene, petarde, mine antitanc şi antiinfanterie;
 • ­de artilerie : mine (bombe) de aruncător, proiectile de artilerie, rachete, proiectile reactive;
 • ­de aviaţie : bombe explozive, incendiare, toxice.

Locurile unde se găsesc astfel de muniţii sunt:

 • ­la suprafaţa pământului: pe terenuri agicole, în desişuri, în păduri;
 • ­îngropate sub pământ: ies la iveală cu ocazia arăturilor, săpăturilor pentru fundaţii de clădiri, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii ;
 • ­în zidăriile unor construcţii vechi rămase neobservate din timpul războiului;
 • ­sub apă în râuri, lacuri sau bălţi: se descoperă cu ocazia unor lucrări hidrotehnice.

La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată, cetăţenii au următoarele obligaţii:

 1. a) să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Judeţului Alba la numărul unic de urgență 112;
 2. b) să nu mişte muniţiile descoperite neexplodate;
 3. c) să nu introducă în clădiri muniţiile descoperite neexplodate;
 4. d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
 5. f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
 6. g) să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
 7. h) să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;
 8. i) persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 m şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Alba.

Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii Un program inițiat de stat ar putea să vină în sprijinul oamenilor care stau la curte. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre proiect și cum ar putea românii să intre în posesia voucherelor în valoare de 10.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea