Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Conducătorii auto români își pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere pentru a afla dacă au sau nu amenzi de plată sau dacă au fost la un moment dat sancționați de agenții de circulație. Până acum, procesul era unul semnificativ mai complicat.
La începutul acestui an, a apărut o lege prin care se stabilea cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise rutiere să aibă acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. În teorie, această inițiativă ar fi trebuit să se materializeze de la începutul lunii aprilie, printr-o secțiune a site-ului Inspectoratului General al Poliției Române. Acest lucru nu a fost însă posibil până joi, 18 mai.
Ce trebuie să știe șoferii din România
Conform avocatnet.ro, Legea 385/2022, publicată la începutul acestui an în Monitorul Oficial, stabilește că șoferii își pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online. Mai exact, titularul unui permis de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una dintre următoarele modalități:
- de pe site-ul IGPR;
- de la orice structură de poliție rutieră.
Pe hârtie, măsura ar fi trebuit să-și facă efectele simțite în piață din 3 aprilie 2023, la 90 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. În teorie, cele trei luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru dezvoltarea platformei. În practică, a fost necesară aproximativ o lună și jumătate în plus.
„Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând de joi, 18 mai 2023, în cadrul platformei hub.mai.gov.ro secțiunea dedicată obținerii on-line a istoricului sancțiunilor rutiere”, au anunțat reprezentanții instituției joi.
Deși crearea unui cont pe hub-ul Ministerului Afacerilor Interne presupune o vizită la ghișeu, în practică, te poți autentifica și cu contul pe care îl ai pe Ghișeul.ro pentru a-ți accesa istoricul sancțiunilor rutiere. Este important de reținut că procesul nu este unul instant, în timp real, dar după câteva zile, ar trebui să te bucuri de informațiile dorite.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]