Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Conducătorii auto români își pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere pentru a afla dacă au sau nu amenzi de plată sau dacă au fost la un moment dat sancționați de agenții de circulație. Până acum, procesul era unul semnificativ mai complicat.
La începutul acestui an, a apărut o lege prin care se stabilea cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise rutiere să aibă acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. În teorie, această inițiativă ar fi trebuit să se materializeze de la începutul lunii aprilie, printr-o secțiune a site-ului Inspectoratului General al Poliției Române. Acest lucru nu a fost însă posibil până joi, 18 mai.
Ce trebuie să știe șoferii din România
Conform avocatnet.ro, Legea 385/2022, publicată la începutul acestui an în Monitorul Oficial, stabilește că șoferii își pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online. Mai exact, titularul unui permis de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una dintre următoarele modalități:
- de pe site-ul IGPR;
- de la orice structură de poliție rutieră.
Pe hârtie, măsura ar fi trebuit să-și facă efectele simțite în piață din 3 aprilie 2023, la 90 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. În teorie, cele trei luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru dezvoltarea platformei. În practică, a fost necesară aproximativ o lună și jumătate în plus.
„Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând de joi, 18 mai 2023, în cadrul platformei hub.mai.gov.ro secțiunea dedicată obținerii on-line a istoricului sancțiunilor rutiere”, au anunțat reprezentanții instituției joi.
Deși crearea unui cont pe hub-ul Ministerului Afacerilor Interne presupune o vizită la ghișeu, în practică, te poți autentifica și cu contul pe care îl ai pe Ghișeul.ro pentru a-ți accesa istoricul sancțiunilor rutiere. Este important de reținut că procesul nu este unul instant, în timp real, dar după câteva zile, ar trebui să te bucuri de informațiile dorite.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii