Rămâi conectat

Actualitate

Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români

Conducătorii auto români își pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere pentru a afla dacă au sau nu amenzi de plată sau dacă au fost la un moment dat sancționați de agenții de circulație. Până acum, procesul era unul semnificativ mai complicat.

La începutul acestui an, a apărut o lege prin care se stabilea cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise rutiere să aibă acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. În teorie, această inițiativă ar fi trebuit să se materializeze de la începutul lunii aprilie, printr-o secțiune a site-ului Inspectoratului General al Poliției Române. Acest lucru nu a fost însă posibil până joi, 18 mai.

Ce trebuie să știe șoferii din România

Conform avocatnet.ro, Legea 385/2022, publicată la începutul acestui an în Monitorul Oficial, stabilește că șoferii își pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online. Mai exact, titularul unui permis de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una dintre următoarele modalități:

  • de pe site-ul IGPR;
  • de la orice structură de poliție rutieră.

Pe hârtie, măsura ar fi trebuit să-și facă efectele simțite în piață din 3 aprilie 2023, la 90 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. În teorie, cele trei luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru dezvoltarea platformei. În practică, a fost necesară aproximativ o lună și jumătate în plus.

„Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând de joi, 18 mai 2023, în cadrul platformei hub.mai.gov.ro secțiunea dedicată obținerii on-line a istoricului sancțiunilor rutiere”, au anunțat reprezentanții instituției joi.

Deși crearea unui cont pe hub-ul Ministerului Afacerilor Interne presupune o vizită la ghișeu, în practică, te poți autentifica și cu contul pe care îl ai pe Ghișeul.ro pentru a-ți accesa istoricul sancțiunilor rutiere. Este important de reținut că procesul nu este unul instant, în timp real, dar după câteva zile, ar trebui să te bucuri de informațiile dorite.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea