Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Istoricul sancțiunilor rutiere poate fi verificat online: Ce trebuie să știe șoferii români
Conducătorii auto români își pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere pentru a afla dacă au sau nu amenzi de plată sau dacă au fost la un moment dat sancționați de agenții de circulație. Până acum, procesul era unul semnificativ mai complicat.
La începutul acestui an, a apărut o lege prin care se stabilea cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise rutiere să aibă acces permanent la istoricul sancțiunilor rutiere. În teorie, această inițiativă ar fi trebuit să se materializeze de la începutul lunii aprilie, printr-o secțiune a site-ului Inspectoratului General al Poliției Române. Acest lucru nu a fost însă posibil până joi, 18 mai.
Ce trebuie să știe șoferii din România
Conform avocatnet.ro, Legea 385/2022, publicată la începutul acestui an în Monitorul Oficial, stabilește că șoferii își pot verifica istoricul sancțiunilor rutiere și online. Mai exact, titularul unui permis de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una dintre următoarele modalități:
- de pe site-ul IGPR;
- de la orice structură de poliție rutieră.
Pe hârtie, măsura ar fi trebuit să-și facă efectele simțite în piață din 3 aprilie 2023, la 90 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. În teorie, cele trei luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru dezvoltarea platformei. În practică, a fost necesară aproximativ o lună și jumătate în plus.
„Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând de joi, 18 mai 2023, în cadrul platformei hub.mai.gov.ro secțiunea dedicată obținerii on-line a istoricului sancțiunilor rutiere”, au anunțat reprezentanții instituției joi.
Deși crearea unui cont pe hub-ul Ministerului Afacerilor Interne presupune o vizită la ghișeu, în practică, te poți autentifica și cu contul pe care îl ai pe Ghișeul.ro pentru a-ți accesa istoricul sancțiunilor rutiere. Este important de reținut că procesul nu este unul instant, în timp real, dar după câteva zile, ar trebui să te bucuri de informațiile dorite.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cinci alimente oferă suficientă energie încât pot substitui cafeaua. Cel mai important este, însă, ca micul dejun să nu se rezume la ceaşca de cafea, spune dr. Cristina Bălănescu, citată de libertatea.ro. Cele cinci alimente sunt: Banana Compusă, în principal, din zaharuri (glucoză, fructoză şi zaharoză) şi din fibre, banana este unul din alimentele energizante „consacrate”. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite