Istoricul albaiulian Tudor Roșu a decis să candideze la alegerile locale: ”Orașul Marii Uniri are nevoie de un consilier istoric”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

tudor rosu 1Tudor Roșu, istoric la Muzeul Național al Unirii, a decis să candideze la alegerile locale din iunie 2016. Pretendent la un post de consilier local la Alba Iulia, tânărul și-a anunțat candidatura pe facebook, miercuri, 17 martie. Acesta consideră că Orașul Marii Uniri are nevoie de un consilier local istoric, având în vedere că, în ultimii ani, s-a exploatat tot mai mult moștenirea istorică a orașului.

M-am decis: voi candida, ca independent, la alegerile locale, pentru funcția de consilier local la Alba Iulia. Orașul a exploatat tot mai mult, în ultimii ani, moștenirea sa istorică, și consider că experiența mea de 15 ani în domeniu poate fi benefică. Asta dacă reușesc să trec de primul pas, strângerea a 500 de semnături de adeziune”, a scris Tudor pe pagina sa de Fcaebook.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Unul dintre motivele care l-au determinat pe Tudor Roșu să candideze pentru acest post ar fi faptul că ”iubește Alba Iulia, zidurile sale și istoria sa”, iar altul,  lipsa unui consilier local istoric în Orașul Marii Uniri.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Două motive ce m-au determinat să candidez și care se determină și unul pe altul: 1. Iubesc Alba Iulia. Iubesc zidurile sale și istoria sa. Aș vrea să spun că și pe oamenii săi, dar nu îmi place să fac declarații de dragoste oamenilor, pe principiul că iubirea asta se demonstrează, nu se declară. Oricum, se spune că fiecare dintre noi suntem o sumă a cărților citite și a oamenilor întâlniți pe parcursul vieții. Și cum locuiesc de 35 de ani (din 38) în Alba Iulia și o bună parte din cărțile citite se refereau la istoria Albei… ajung la punctul 2. Parcurgând lista de consilieri din mandatul care stă să se încheie, nu am reperat niciun istoric. De asemenea, din ce am urmărit până acum că se pregăteste pentru alegerile din 5 iunie, nu știu să fie vreun istoric pe liste. Cum Alba Iulia este, pe de-o parte, un oraș cu o moștenire istorică excepțională iar, pe de altă parte, a pus tot mai mult în valoare, în ultimii ani, această moștenire, consider că 1 consilier din 20 ar putea fi istoric. Unul activ, productiv și energic, ce știe să „atace” istoria în multiplele sale valente. Și, cu atât mai mult, în viitorul mandat (2016-2020) vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire”, a explicat acesta.

Victor Tudor Roșu s-a născut la data de 24 august 1977, în Sighișoara, iar din 1980 locuiește în Alba Iulia, unde a făcut și toate studiile. Între anii 1983-1991 a urmat cursurile Școlii Generale nr. 7 Alba Iulia (actuală ”Mihai Eminescu”), apoi Liceul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia ( în perioada 1991-1995).

A fost student la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, este licențiat în Muzeologie (1999) și Istorie-Arheologie (2001) și are un master ”Cultură, politică, societate în secolele XVII-XIX”. De asemenea, în 2007, a obținut un titlu de Doctor (Magna cum Laude) la Univ. 1 Decembrie, cu o teză ce analizează discursul istoric romantic.

 Activitate profesională

În perioada 2001-2004, Tudor Roșu a fost profesor de istorie în învățământul preuniversitar, iar din 2003 până în 2007, asistent-cercetare și doctorand cu frecvență la Universitatea 1 Decembrie 1918.

Din 2008 – prezent, este angajat la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, deținând, din 2009, funcția de Șef Secție Istorie-Muzeologie, Bibliotecă și Documentare.

De asemenea, este membru fondator al Asociatiei Culturale pentru Istorie Vie, care desfășoară activitățile de reenactment daco-roman, dar și al altor două ong-uri.

 Contribuții științifice

Tudor Roșu are un volum de autor și a fost coautor, editor sau coordonator pentru alte 7 volume tudor rosu 2științifice. Are peste 40 de articole științifice și a participat la aprox. 50 de sesiuni și congrese științifice, în țară și străinătate.

A inițiat, împreună cu dr. Marius Rotar, conferința internațională „Dying and Death in 18th-21st Century Europe”, cea mai internaționalizată manifestare științifică organizată în Alba Iulia (2007-2015, circa 800 de participanti din 40 de țări, de pe toate continentele).

Arii de interes științific: istoriografia romantică, istorie culturală și antropologie istorică, Primul Război Mondial și imaginarul său, imaginar comunist, Alba Iulia în perioada interbelică.

Este pasionat de muzica lui Elvis Presley, karaoke, cinematografie și în special film mut, rugby, bicicletă, sală de forță (chiar dacă, după cum ne-a declarat, mai are mult de muncă la acest capitol).

În Alba Iulia, Tudor este cunoscut, într-o bună măsură, datorită contribuției sale, începând cu anul 2010, la proiectele de reenactment/reconstituiri istorice ale  Muzeului Național al Unirii – “Ținutele Istoriei” și la evenimentele organizate de “Garda de la Apulum”.  De precizat că, „Dacii și romanii” de la Alba Iulia au participat la peste 150 de evenimente, la Alba Iulia, în numeroase locuri din țară, dar și în Italia, Bulgaria sau Republica Moldova.

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

2 Comentarii

horica 18 martie 2016 at 7:15

Foarte bine! Sa ne spuna unde il gasim sa semnam pentru sustinere.

Manitu 18 martie 2016 at 9:21

Este o decizie foarte buna, domnule Tudor Rosu. Succes!

Comentariile sunt oprite