Rămâi conectat

Cultură Educație

IŞJ Alba, partener într-un proiect de peste 3,5 milioane de euro

Publicat

în

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba este partener în cadrul unui proiect intitulat „Dezvoltarea resurselor umane în învăţământul preşcolar”, în valoare de aproape 3,6 milioane euro, din care peste 2,8 milioane reprezintă asistenţă finanţarea nerambursabilă prin programul POSDRU 2007 – 2013. Titularul proiectului este IŞJ Dâmboviţa, iar ceilalţi parteneri sunt Casa Corpului  Didactic Dâmboviţa, IŞJ Suceava, Mondo Consulting & Training şi Reggio Children. Din echipa de proiect a judeţului Alba fac parte prof. Eugenia Ignat –  inspector şcolar pentru învăţământ preşcolar la IŞJ Alba, ed. Veronica Suciu – directorul Grădiniţei nr. 12 Alba Iulia şi ed. Aurora Vârtei – directorul  Grădiniţei „Dumbrava minunată”.

Ieri, 14 decembrie, în sala de conferinţe a Hotelului Parc a avut loc diseminarea activităţilor derulate până acum în acest proiect, care a început la 1 noiembrie 2010. Au participat 50 de educatoare şi directorii şcolilor care au în subordine grădiniţe, prof. Eugenia Ignat şi prof. Veronica Suciu, Antonia Ferrari şi Mara Davoli – formatori ai Reggio Children Italia, prof. Angela Moldovan (care a făcut şi traducerea), iar în deschidere, şeful Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti”, consulul onorific Gianfranco Fraccarollo, a salutat prezenţa conaţionalelor sale în România. Proiectul a fost prezentat de prof. Eugenia Ignat, care a arătat că rezultatele anticipate sunt 10 studii de caz care ilustrează bune practici europene în învăţământul preşcolar, 7 ateliere de lucru termatice, 7 seminarii de diseminare, două programe de formare a educatoarelor, 24 de programe de dezvoltare profesională care includ şi o săptămână de fomare în Italia pentru un total de 480 de educatoare, din care 50 vor fi din judeţul Alba, înfiinţarea unei grădiniţe-pilot la Târgovişte etc.

*Teoretic, un schimb de experienţă util, practic…

Electrica Furnizare Discount

Directoarea Veronica Suciu a spus că grădiniţele din cele 3 ţări au fost construite astfel încât acestea să reprezinte o transpunere în miniatură a oraşului: toate sălile de grupă au acces la atelierele grădiniţei, la grădinile interioare şi exterioare şi la holul central, folosit pe post de „piaţă”, unde este un loc de întâlnire şi socializare, având loc activităţi comune, iar copiii circulă liberi dintr-o clasă în alta. Pereţii exteriori sunt confecţionaţi din sticlă, permiţând nu doar un iluminat mai bun, ci şi un contact vizual permanent cu mediul înconjurător, care devine astfel un al treilea educator, copiii putând percepe mai uşor transformările naturii, sunete, culori etc. Spaţiul interior este
generos, luminos, viu colorat, nu fad, ca în majoritatea grădiniţelor noastre, fiind amenajate mici ateliere unde preşcolarii se joacă individual sau în grupuri. O „atelieristă”, un artist plastic, le dezvoltă copiilor diverse limbaje artistice şi creativitaeta: pictură, modelaj, desen, muzică etc., iar în atelierul „Rază de lumină, cei mici explorează lumina, umbrele, formele proiectate de diverse lămpi. Nu lipsesc nici oglinzile, astfel că preşcolarii pot să-şi vadă singuri chipul ca să deseneze un portret, nefiind necesar ca educatoarea să-i înveţe, de exemplul poziâia ochilor. De asemenea, toate grădiniţele au grădini, unde copiii îşi plantează şi îşi cresc singuri propiile plante, observându-le ciclul de viaţă. De altfel, multe dintre activităţi, indiferent de starea vremii, se desfăşoară în aer liber, chiar şi servirea mesei. În Spania, elevii s-au transpus în locul unor persoane imobilizate în scaun cu rotile. Dacă la început s-au bucurat că „fac o tură”, apoi s-au îngrijorat că nu pot să se joace cu mingea, dacă sunt imobilizaţi în cărucior, manifestând în final empatie faţă de persoanele cu handicap locomotor. Copiii învaţă singuri jucându-se, experimentând simţuri, gusturi, mirosuri, culori, chiar şi cu riscul unor mici accidente, fără însă ca educatoarele să fie trase la răspundere.

Din păcate, doar o mică parte din aceste experienţe pozitive vor putea fi aplicate şi la grădiniţele noastre, din cauza mentalităţii învechite a personalului din sistem, pentru că programa şcolară şi legislaţia nu permit acest lucru şi din lipsa banilor pentru investiţiile necesare.

Robert GHERGU

 

Publicitate

Cultură Educație

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

în

5 noiembrie| „Achiziții muzeale”: Expoziție temporară vernisată la Sala Unirii din Alba Iulia. Programul evenimentului

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 15, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în spațiul expozițional din aripa de nord a Sălii Unirii, va fi vernisată expoziția temporară: Achiziții muzeale.

Dezvoltarea colecțiilor patrimoniale este una din liniile de activitate urmate de personalul științific al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Fie că avem în vedere noi descoperiri arheologice, donații sau achiziții an de an colecțiile prestigioasei instituții albaiuliene s-au îmbogățit cu piese de valoare excepțională.

Electrica Furnizare Discount

Un capitol important îl constituie achizițiile de bunuri culturale atât de la diverși colecționari, cât și prin intermediul caselor de licitație. Astfel, în expoziția dedicată achizițiilor muzeale vor putea fi admirate piese de artă (tablouri semnate de Sava Henția), cărți rare (Ceaslov, Govora, 1640), documente, fotografii (o fotografie a memorandiștilor aflați în viață în anul 1935 sau fotografia lui Vasile Goldiș cu semnătură olografă), ex-libris-uri, piese arheologice, gravuri (principele Transilvaniei Ștefan Bathory, ulterior rege al Poloniei) sau piese numismatice – 1 florin de aur emis de regele Matia Corvinul (Sibiu, 1466).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie 2021. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

8 noiembrie| Lansare de carte: Omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Luni, 8 noiembrie 2021, de la ora 12:00, la Biblioteca Comunală din Sâncel, va avea loc inaugurarea unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Evenimentul se va derula cu respectarea normelor legale în vigoare privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Organizatori ai acestei noi activități din cadrul proiectului 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel și Biblioteca Comunală Sâncel. Inaugurarea Raftului Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba la Sâncel va avea loc în prezența domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Ilie Frățilă, primarul comunei Sâncel și a domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba se va desfășura de această dată în conexiune cu proiectul 2.8 Fondul special – Ion Brad, pentru a-l omagia la el acasă pe cel ce a fost diplomatul, poetul, eseistul, romancierul, memorialistul și traducătorul Ion Brad. În cadrul celor două evenimente va fi lansată cartea „Continuatori în cultură și creație a lui Timotei Cipariu și ai Fraților Brad, născuți în Pănade”, autori Ioan Rațiu, Nadine Rațiu și Ioan Mihălțan, o carte ce se vrea a fi și un omagiu adus personalităților ce s-au născut sau au trăit în comuna Sâncel. Partener în organizarea lansării de carte este Asociațiunea ASTRA – despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Electrica Furnizare Discount

Scriitorul Ion Brad se naşte în 8 noiembrie1929 în satul Pănade fiind primul din cei nouă copii ai lui Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurile Facultăţii de Filologie din Cluj. Debutul său are loc în 1947, în revista „Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia „Te-am visat”. Editorial debutează cu volumul„ Cincisutistul”, în 1952.

Primul său loc de muncă a fost ca bibliotecar al liceului „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din „Biblioteca Centrală Arhidiecezană”. Ca student la Cluj lucrează la redacţia „Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu, până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de „Opere alese” a primului poet modern al Ardealului. În perioada 1953-1960 este pe rând secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, redactor-şef al revistei pentru copii „Cravata roşie”, redactor la revista “Luceafărul” și „Scînteia tineretului”.

În 1962 este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România iar anul 1965 îl găsește adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. iar în 1968 devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. Între anii 1973-1982 este ambasador al României în Grecia, iar după încheierea misiunii diplomatice în Grecia, rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia și Vatican. În 1984 este numit director al Teatrului „Nottara” iar în 1990 înfiinţează şi conduce editura „Demiurg”.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu următoarele premii: Premiul I la concursuri literare pentru lucrările „Proza lui Pavel Dan” şi „Serghei Esenin şi revoluţia rusă”, Premiul „Almanahului Literar’ pentru amplul poem epic „Cincisutistul”; Diploma de onoare pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; Premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta „Cele patru anotimpuri” și Premiul pentru poezie „Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Cluj. În anul 1999 este distins cu titlul de de Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj. La 6 februarie 2019 moare la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu

Citește mai mult

Cultură Educație

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Publicat

în

2 noiembrie| Expoziția de artă Altar va fi vernisată la Museikon: O retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean. Programul evenimentului

Marți, 2 noiembrie 2021, ora 15, la Museikon va fi vernisată expoziția Altar. Organizarea unui eveniment dedicat artei ne face de multe ori să ne gândim, în sens general, la celebra expresie „dă Cezarului ce este al Cezarului” și să aruncăm totodată o privire mai atentă în trecut, constatând astfel că muzeele sunt, în primul rând, temple menite să adăpostească creațiile artiștilor din diferite vremi, niște sanctuare ale timpului și ale geniului uman.

Prin expoziția Altar, o retrospectivă a activității pictorului Nicolae Toma Muntean, deschisă la Museikon începând din 2 noiembrie 2021, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia marchează un nou și însemnat reper în peisajul cultural albaiulian. Totodată, este o bucurie să prezentăm publicului minunatele lucrări ale artistului astfel omagiat, contribuind în acest mod la descoperirea comorilor și oamenilor din orașul nostru, care încă ascunde, departe de privirile ocupate ale trecătorilor, atâtea minunății. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare