Ziarul Unirea

IPJ Alba: Peste 50 de camioane de lemne, confiscate în primele 3 luni ale anului 2014

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

IPJ Alba Scutul PaduriiPeste 550 de metri cubi material lemnos a fost confiscat în primele 3 luni ale anului 2014, în cadrul acţiunilor comune desfășurate de instituţiile partenere în cadrul Planului de Acţiune „Scutul Pădurii 2014”.

Rezultatele primelor 3 luni au fost analizate în cadrul unei întâlni organizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

ELIT

Potrivit unui comunicat remis presei de IPJ Alba, “vineri,25 aprilie 2014, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a avut loc o şedinţă de lucru a responsabililor de punerea în aplicare la nivelul județului Alba al Planului comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice „SCUTUL PĂDURII”.

Întâlnirea a fost coordonată de domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, la aceasta participând şi domnul Hălălai Dănuţ, comisar şef al Gărzii de Mediu Alba precum şi reprezentanți ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, Direcţiei Silvice Alba, Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Alba, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba şi ofiţeri ai serviciilor de ordine publică, investigare a fraudelor şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Întâlnirea de lucru a avut ca scop analizarea rezultatelor obţinute în cadrul acţiunilor comune, organizate în primele 3 luni ale anului 2014 precum şi stabilirea măsurilor menite să eficientizeze activitățile de prevenire şi combatere a delictelor silvice.

În primul trimestru al anului 2014, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, au fost organizate 221 de acţiuni şi controale în cadrul cărora  s-a urmărit respectarea legalităţii exploatării  fondul forestier, verificarea legalităţii în care se efectuează transportul, depozitarea şi valorificarea materialului lemnos dar şi respectarea legislaţiei referitoare la protecţia mediului înconjurător, exportul de material lemnos şi asigurarea unor condiții de piață corecte.

În cadrul acestor acțiuni au fost verificate 13 exploatări forestiere, 32 de instalații de debitat,  2 depozite de material lemnos şi au fost controlate 732 de mijloace de transport material lemnos.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate 124 de infracțiuni la Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic și au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale.

Ca urmare a măsurilor de sancționare contravențională aplicate și a constatărilor de fapte penale, polițiști împreună cu reprezentanții Direcţiei Silvice Alba și I.T.R.S.V. Cluj Napoca, au confiscat  557,3  metri cubi material lemnos, din care  439 metri cubi lemn de lucru, 24,6 metri cubi cherestea şi 92,6 metri cubi lemn de foc.

Cea mai mare cantitate de material lemnos (370 m.c.) a fost confiscată din Fondul Forestier Valea Sebeşului, urmată de confiscările făcute din fondul forestier al Munţilor Apuseni şi fondul forestier Cugir.

IPJ Alba Scutul Padurii 2Domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a apreciat ca benefică organizarea de acțiuni în sistem integrat, cu participarea  reprezentanții tuturor instituțiilor cu responsabilități în domeniu, în vederea prevenirii și combaterii delictelor silvice, sens în care a propus intensificarea acestor tip de activităţi şi verificarea atât a societăţilor comerciale care exploatează cât şi a celor care prelucrează masă lemnoasă, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

Membrii grupului de lucru au stabilit, pentru perioada imediat următoare, organizarea de acţiuni punctuale ce vor viza verificarea legalității funcționării instalaților de debitat material lemnos (gatere, banzice, circulare), verificări în fondul forestier dar şi verificarea modului în care se desfășoară transportul de material lemnos.

De asemenea, vor fi efectuate verificări privind respectarea normelor tehnice pentru punerea în valoare și exploatare a materialului lemnos, a criteriilor de clasificare a arborilor pe picior, subestimarea cantitativă a masei lemnoase puse în valoare, precum şi neconcordanțele dintre datele înscrise în actele de punere în valoare și realitatea din teren.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

Cetateanul 25 aprilie 2014 at 22:33

50 de camioane? Astia nu au sarit cu spaga? :))) pai 100 de camioane au primit ei spaga in toamna.. Lemne basculate direct in curte peste gard! 😉 Daca facem un calcul simplu. 4 camioane pe ora ori 24 de ore, camioane care coboara de pe valea Sebesului in fiecare zi!? Cati au acte in regula? Prea putini spre nici unul! IPJ Alba=Mafia post comunista, unde toti cred ca furtul este ceva normal in democratia actuala.

Anonim 26 aprilie 2014 at 16:42

Lasa Domnule sa confiste tot ca HolzIndustrie Sebes a ajuns la cota de 1.400.000 Mc de Lemn debitat pe an , de unde sa mai avem si noi ramanii atata padure , cand in Italia germania si austria HECTARUL de padure se vinde cu 20.000 Euro in romania e 4000 si pe langa se mai si fura , se ajunge intr-un punct in care romania nu o sa mai aiba padure doar „munti Dezbracati” ar fi cel mai bine sa se permita tuturor firmelor din Romania sa debiteze un numar de Lemn pe an , nu milioane de Metri Cubi anual , Furtul lemnului e o afacere Profitabila care ar trebui destramata !

Comentariile sunt oprite