Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ion Dumitrel: ”Pentru prima dată în ultimii 8 ani, în anul 2014 bugetul județului Alba va fi diminuat de Guvern cu 27%”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Alocarea bugetară diminuată cu 200 de miliarde de lei vechi pune în pericol funcționarea unor primării

Alocarea bugetară din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul viitor a fost redusă de Guvern, în medie la nivel național, cu aproape 25%, iar alocările din impozitul pe venit cu 8%. Astfel, bugetul județului Alba pierde aproape 200 de miliarde de lei vechi, după cum a anunțat vineri președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Administrațiile locale din România, este vorba despre consilii județene și primării, vor primi de la Bugetul de Stat mai puțin cu 25% față de anul 2013. (…) Am sesizat Uniunea Națională a Consiliilor Județene despre ce se întâmplă și așteptăm să vedem rezultatul. Urmarea acestui lucru – sute de miliarde de lei care nu vor mai exista în bugetele administrațiilor locale din județul Alba și din fiecare județ din România. (…) Noi vom pierde numai din capitolul acesta – sume defalcate pe valoarea adăugată pe echilibrare aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, dar mai sunt și alte domenii finanțate din TVA cu ar fi instituțiile descentralizate cum ar fi Protecția Copilului, Muzeul Unirii programul ”Laptele și cornul”, Învățământul Special. Dacă și aici vom avea surpriza să fie mai mici cu 25% vom avea imense greutăți în funcționarea acestor instituții”, a spus Ion Dumitrel, precizând că este pentru prima dată din anul 2005 încoace, când bugetele locale au fost diminuate.

Președintele CJ Alba a subliniat faptul că ”tăierile” nu sunt făcute pe criterii politice, dând ca exemplu județul Vrancea unde au fost alocate sume mai mici cu 29% și Teleorman cu sume mai mici cu peste 30% motivul fiind, în opinia sa, ”dezastrul în care se află economia României”: ”Mă gândesc în ce situație trebuie să fie domnul Ponta și cei care lucrează la buget ca să aibă curajul să se opună acelor baroni locali care i-au propulsat la guvernare. Nu le-a fost ușor să ia aceste decizii și sunt convins că nu au făcut-o cu drag, dar au adus țara într-o situație atât de dezastruoasă încât nu au altă variantă decât să taie din bugete”.

Șeful administrației județene a mai explicat că, dacă se mențin aceste diminuări de buget, sunt comune și chiar orașe din Alba care vor avea mari dificultăți în a mai funcționa, dând ca exemplu Ocna Mureșul, Abrudul, Baia de Arieș, Ighiu, Lopadea Nouă, Mihalț, Meteș care vor pierde fonduri de peste 1 miliard de lei vechi. Este posibil ca aceste administrații locale să nu mai poată plăti lucrările contractate ceea ce ar putea genera închiderea unor firme și șomaj pentru angajații acestora.

Vor fi mari probleme pentru toate administrațiile locale, pentru oamenii care au adus USL-ul la putere. Acesta este respectul pe care USL-ul îl are față de primari. Din păcate în doar o jumătate de an de funcționare a Guvernului USL s-au răsturnat lucrurile și situația este scăpată de sub control. Primarii din România și președinții de consilii județene trebuie să întrebe Guvernul ce are de gând cu satele și orașele din țară. Nu știu ce fac cu banii, dacă îi au sau nu, însă trebuie să dea o explicație celor care se ocupă de administrarea localităților (…) Eu sper ca propunerile acestea să fie reanalizate, să se regândească și să nu pună într-o postură proastă primarii astfel încât aceștia să nu poată să-și realizeze proiectele”, a concluzionat Ion Dumitrel.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea