Ion Dumitrel – Investiția în calitatea apei este o prioritate și un gest de respect față de cetățeni și de mediu
Ion Dumitrel – Investiția în calitatea apei este o prioritate și un gest de respect față de cetățeni și de mediu
Relația dintre om și apă reflectă relația dintre om și propria lui viață și sănătate. Pentru a respecta acest principiu fiecare dintre noi trebuie să protejăm mediul și să prevenim poluarea apelor. Administrația județeană se preocupă continuu pentru a avea o apă potabilă și de calitate, pe care o tratăm și să o transportăm către satele și orașele județului, iar evacuare apei o realizăm printr-un sistem de epurare.
Viața oamenilor, protecția mediului este o îndatorire pe care administrația județeană și-o asumă încă din anul 2004, investind în sistemul de apă și apă uzată al județului Alba.
Nu toate zonele din județ dispun de un bazin hidrografic bogat, zona Văii Secașelor fiind una dintre ele. Pentru a rezolva situația alimentării cu apă în sistem centralizat a localităţilor din zona Văii Secaşelor, zonă fără surse de apă potabilă, a fost finanţat din bugetul județului Alba prin proiectul „Sistem microregional de alimentare cu apă potabilă a comunelor Daia Română, Cut, Câlnic, Şpring, Doştat şi a localităţii Rahău, județul Alba”, proiect de pe urma căruia a beneficiat un număr de peste 8.500 de beneficiari.
Pentru realizarea a peste 7.300 de branșamente în 10 din municipiile și orașele județului Alba au fost reabilitate peste 120 km rețea de apă potabilă în cadrul programului SAMTID, program finanțat parțial din fonduri europene. Programul SAMTID a creat premizele unui operator de apă, SC APA CTTA, performant și adaptat cerințelor cetățenilor.
Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Sohodol și stațiile de tratare a apei din Sebeșel și Petrești au beneficiat de investiții de peste 80 milioane de euro în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu pentru 13 km rețele de distribuție, 1 km aducțiune de apă, 3 stații de tratare, o stație de pompare apă, 142 km rețele de canalizare noi și reabilitate, 59 stații de pompare apă uzată, 7 stații de epurare.
Implementarea proiectelor europene, principiile de eficiență economică a operatorului a făcut ca din 2017, la nivelul operatorului SC APA CTTA, să se constituie Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, ce beneficiază de asistență financiară nerambursabilă din partea UE, (IID), fond din care au fost realizate 11 stații de tratare , 493 km rețele de canalizare, 7 stații de epurare și pompare apă uzată, rețea de apă potabilă de peste 100 km.
Dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare a județului Alba s-a bazat și se bazează pe atragerea de investiții proprii și pe atragerea de fonduri europene și guvernamentale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]