Rămâi conectat

Curier Județean

Ion Caramitru: ”Prin organizarea Galei UNITER la Alba Iulia cu toții avem de câștigat, și noi că suntem aici, și orașul că ne-a primit”

Publicat

în

Actorul Ion Caramitru a susținut, sâmbătă, a Alba Iulia, alături de Aura Corbeanu, vicepreședinte Uniter și Ioana Bogățan, directorul Teatrului de Păpuși ”Prichindel”, o conferință de presă având ca temă principală cel mai mare eveniment teatral din România – Gala Premiilor UNITER, ediția a 26-a, 2018, care se va desfășura luni, 7 mai, în Cetatea Alba Carolina și deschide Festivalul Internațional de Teatru ”Povești”.

”În acest an Gala UNITER are un surplus de semnificație, în primul rând pentru că se petrece în anul Centenar și în al doilea rând pentru că se petrece la Alba Iulia. Evenimentul are avantajul de a pune în evidență într-un mod foarte expresiv orașul și spațiul care o găzduiește. În jurul galei vor fi imagini expresive ale Cetății, ale orașului, ale istoriei care vor fi văzute în țară și în toată lumea. Iată de ce cred că prin această gală toată lumea are de câștigat: și noi, că suntem aici, și orașul, că ne-a primit”, a spus Ion Caramitru.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mărturisit că este este bucuros să se afle din nou la Alba Iulia și să constate că Cetatea Alba Carolina, la restaurarea căreia a contribuit pe vremea când era ministru al Culturii, a devenit un important obiectiv turistic, admirat de vizitatori: ”Sunt foarte bucuros să văd că o bună parte din ceea ce am întreprins când am fost ministrul Culturii, și pentru Alba Iulia, a căpătat valoare. Aș dori să vă reamintesc că restaurarea Porții Caroline am pornit-o în perioada în care am fost la minister. Apoi, în momentul în care guvernul de atunci căuta justificări privind revenirea României în Europa eu am depistat trei locuri semnificative care să constituie un simbol pentru acest scop și am ales Alba Iulia, Sibiul și Sulina ca fiind capetele de pot ale acestei întreprinderi. Alba Iulia pentru stratificarea aceasta extraordinară rămasă și ca vestigii, dar și ca civilizație, ca istorie, ca semnificație a civilizațiilor care s-au succedat aici și având o importantă semnificație de identitate națională și europeană în același timp. (…) M-am bucurat să văd astăzi că Cetatea este senzațional de bine restaurată, că este un turism deja vizibil, că acest An Centenar are un leagăn și un spațiu de reflecție extrem de semnificativ”.

În cadrul conferinței de presă a fost prezentat și trofeul Galei UNITER – o carte trasă în bronz, piesă realizată înainte de anul 1989, de artistul Gheorghe Vințan, care are ca semnificație salvarea culturii de la distrugere:

La rândul său, Aura Corbeanu a precizat că în cadrul Galei UNITER va fi acordat și premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului, un proiect care se derulează în parteneriat cu Casa Regală a României, care la evenimentul din acest an va fi reprezentată de principesa Elena. De asemenea, vicepreședintele UNITER a explicat că premiile vor fi cunoscute de toți participanții, inclusiv de organizatori, doar în seara evenimentului, când se face jurizarea finală:

Spectacolul are loc în data de 7 mai, cu începere de la ora 20.00, într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, pentru ca patrimoniul – simbol al Cetăţii Alba Carolina să fie şi „decorul” Galei Premiilor Uniter.

Dacă inițial publicul ar fi trebuit să aibă acces în pavilionul unde se va desășura evenimentul, numărul mare de artişti – peste 200 – care vor participa a făcut imposibil acest lucru. Cei care doresc să urmărească spectacolul o vor putea face în apropierea pavilionului, în zona statuii lui Mihai Viteazul, unde va fi amplasat un ecran pe care va fi transmisă întreaga Gală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: O amendă de 4.000 de lei și zeci de avertismente, în perioada 1 – 5 august 2022. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2022, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 01.08.- 05.08.2022, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:  17

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 189

                  Din care – femei : 75

Număr deficienţe constatate:    35

      Principalele deficienţe constatate în controale :

 • neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă
 • Contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
 • nu a fost întocmită programarea concediilor de odihnă pentru anul 2022;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:    17

Număr deficienţe constatate:  28

Număr de măsuri dispuse  :     28

Angajatori sancționați:            16

          Nr. sancţiuni aplicate: –    28 din care

                                               – 27 avertismente;

                                                   –  1 amenda in cuantum de 4.000 lei.

            Nr.evenimente în curs de cercetare :     2

Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

 Principalele deficienţe stabilite în controale :

 • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

în

Femeie din Alba bătută de soț în prezența fiicei: Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

La data de 7 august 2022, în jurul orei 13.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 40 de ani, din localitatea Galtiu, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu fiica sa, ar fi fost agresate de către soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

în

Inconștientul săptămânii: Bărbat din Alba prins de polițiști beat, fără permis la volanul unei mașini neînmatriculate

La data de 7 august 2022, în jurul orei 19.45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare