Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ioan Toma Cârnaţ, fost primar în Mihalţ, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. El a încercat să-şi însuşească 33.000 euro din fonduri UE

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătoria Blaj l-a condamnat pe Ioan Toma Cârnaţ, preşedinte al Asociaţiei „Târnava” Mihalţ şi fost primar al comunei în perioada 2000 – 2004, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Toma Cârnaţ este obligat ca, în solidar cu Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ să plătească APIA Alba despăgubiri materiale în valoare de 145.434,83 lei, circa 33.000 euro. Inculpatul trebuie să plătească 1.500 lei cheltuieli de judecată. Sentinţa pronunţată vineri, 6 aprilie de Judecătoria Blaj nu este definitivă.

Ioan Toma Cârnaţ a fost trimis în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în decembrie 2011 pentru că a falsificat semnătura primarului comunei Mihalţ în funcţie, Flavius Breaz, cu scopul de a obţine pe nedpret fonduri din bugetul Uniunii Europene. Infracţiunile de care este acuzat sunt: infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi – fals material în înscrisuri oficiale.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit procurorilor, la data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava”, în numele acestei asociaţii, a solicitat Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A) – Centrul Judeţean Alba cererea unică de plată şi plăţi de agro-mediu pentru anul 2011 pentru suprafaţa de 794,66 hectare de păşune. În susţinerea cererii sale, inculpatul a prezentat un contract falsificat de închiriere a păşunii respective de la Primăria Mihalţ, contract pe care inculpatul a falsificat semnătura primarului comunei Mihalţ. Ioan Toma Cârnaţ este în prezent referent în cadrul Primăriei Mihalţ.

Minuta Judecătoriei Blaj

Condamnă inculpatul CTI la 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000 şi la 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.288 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art.33 lit.a, art.74 şi art.76 Cod penal; contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 6 luni închisoare; dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal. În baza art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza II şi art.64 lit.b Cod penal. În baza art.71 alin.5 Cod penal suspendă, pe durata suspendării executării pedepsei închisorii, executarea pedepselor accesorii. În baza art.445 Cod procedură penală declară fals contractul de închiriere încheiat între Consiliul Local Mihalţ şi Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ, înregistrat în registrul de intrare – ieşire al Primăriei comunei Mihalţ sub nr.1571/10.05.2010 şi dispune anularea acestuia. În baza art.353 Cod procedură penală menţine sechestrul instituit prin ordonanţa nr.158/P/2011 din data de 04.11.2011 a DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra sumei de 145.343,83 lei din contul bancar al Asociaţiei de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ, deschis la Banca Comercială Română – Agenţia Teiuş, până la recuperarea creanţei de către partea civilă. În baza art.346 şi art.14 şi urm. Cod procedură penală admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Alba, şi obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociaţia de păşunat şi a crescătorilor de animale „Târnava” Mihalţ să plătească părţii civile suma de 145.434,83 lei reprezentând despăgubiri materiale, respectiv plată în avans în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă – Campania 2011, precum şi majorări de întârziere calculate de la data de 28.10.2011 până la achitarea integrală a debitului. În baza art.191 Cod procedură penală obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente să plătească în favoarea statului suma de 1500 lei cheltuieli judiciare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2024, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea