Ioan Tarnu şi Liviu Schiau i-au convins pe judecătorii ÎCCJ că pot fi judecaţi în stare de libertate
Directorul suspendat al SRI Alba, Ioan Tarnu, şi subcomisarul de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba, Liviu Schiau, vor fi cercetaţi în stare de libertate în dosarul hoţilor de utilaje furate din UE, au decis luni judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Astfel, magistraţii Curţii Supreme au respins recursul procurorilor DIICOT Hunedoara la hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia pronunţată în 3 mai 2011, prin care se respinsese cererea de arestare preventivă a lui Tarnu şi Schiau pe o perioadă de 29 de zile. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în 2 mai, de procurorii DIICOT deoarece se credea că l-au ajutat pe unul dintre inculpaţii din dosarul utilajelor furate, Mircea Stanciu, să scape de urmărirea penală. Tot la ÎCCJ au fost respinse recursurile celorlalţi 17 inculpaţi din acest dosar, printre care şi Mircea Stanciu, astfel că ei vor rămâne în continuare în arest preventiv.
lIoan Tarnu: „Mă cunoşteam din 1995 cu Mircea Stanciu. Nu l-am ajutat să se sustragă urmăririi penale”
Luni, inculpaţi au dat declaraţii în faţa celor trei judecători ai ÎCCJ. Potrivit Mediafax, în depoziţia sa, directorul SRI Alba, Ioan Tarnu, le-a arătat judecătorilor că îl cunoaşte de multă vreme pe Mircea Stanciu, unul din membrii grupării care se ocupa cu furtul de utilaje din UE. Tarnu a precizat că, în pofida faptului că îl cunoştea pe Stanciu, „niciodată”, „nimănui” nu a oferit detalii despre ancheta procurorilor sau sfaturi juridice tendenţioase. „Nu cunosc şi nu am avut nicio tangenţă vizuală cu membrii grupului. Nu mă consider vinovat. Mă cunoaşteam din 1995 cu Mircea Stanciu, dar niciodată nu i-am dat sfaturi, precum să se ascundă sau să fugă, sau să ascundă probe sau altele. Nu l-am îndemnat să se sustragă urmăririi penale. Nu am luat legătura cu niciun procuror după începerea urmăririi penale în cazul lui Stanciu”, le-a explicat Tarnu celor trei judecători. Directorul de Informaţii Alba – suspendat din funcţie în urma punerii sale sub acuzare – a afirmat că totuşi a vorbit pe marginea cazului lui Mircea Stanciu cu Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba, de patru ori, dar doar contextual fără a face referiri directe la dosarul de anchetă. „Am vorbit cu comisarul Berbeceanu de patru ori în vederea convingerii lui Stanciu să recunoască fapta şi să aducă documentaţia necesară soluţionării cazului. Eu l-am îndrumat pe Stanciu să dea declaraţii la poliţie şi să depună documentele prin care el acţiona utilajul furat”, a mai arătat Tarnu judecătorilor.
Întrebat de instanţă dacă nu şi-a dat seama că „stăruinţa” sa de a discuta cu şeful BCCO despre un inculpat poate fi interpretată, Tarnu a arătat că nu a întrebat despre dosarul acestuia sau ce conţine el şi că este de părere că „activităţile sale au fost de folos urmăririi penale prin informaţiile aduse de el, de la Stanciu şi soţia sa”, menţionând că tot ce a vorbit cu Stanciu a consemnat în două rapoarte informative, trimise superiorilor săi pe linie ierarhică.
lLiviu Schiau: „Stanciu mi-a spus că a cumpărat un tractor furat şi i-am spus să meargă la poliţie”
La rândul său, ofiţerul BCCO Liviu Schiau le-a arătat judecătorilor că îl cunoaşte pe Mircea Stanciu din copilărie şi că era prieten cu acesta. „De patru ani am reluat relaţiile cu Stanciu care erau strict de prietenie şi nu de afaceri sau altceva. Nu am ştiut absolut nimic despre activitatea lui infracţională. La sfârşitul lui februarie, mi-a spus că a cumpărat un tractor de la o persoană care a fost reţinută, el aflând această informaţie în urma unei ştiri. I-am zis atunci că nu am legătură cu acel dosar de cercetare şi l-am chemat la poliţie să zică ce e cu tractorul. A refuzat. A spus că se duce la Berbeceanu, prin intermediul lui Tarnu. Acesta este şi motivul pentru care nu am mai întocmit raportul la acea vreme, pentru că direcţiunea BCCO ştia”, a explicat ofiţerul Schiau. Acesta a mai arătat că, la aproximativ două săptămâni după acest episod, Stanciu l-a rugat să îl viziteze la spital, unde se internase, context în care acesta şi-a cerut scuze faţă de el pentru că nu i-ar fi spus tot adevărul, în sensul că mai deţinea două tractoare, pe lângă cel despre care îi vorbise. „I-am spus să vorbească urgent cu Berbeceanu, context în care el mi-a spus că ţine legătura cu Berbeaceanu prin Tarnu. În cele din urmă Stanciu a predat cele două utilaje. Au venit poliţiştii şi le-au luat. Atunci eu nu am ştiut gradul lui de implicare. M-a minţit de fiecare dată”, a spus Schiau, potrivit Mediafax.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii