Ioan Dîrzu: PSD nu dorește nici să apere penalii, nici să-i scoată din închisoare. Poate asta este ceea ce vrea chiar PNL-PDL

S-a creat deja un laitmotiv de a asocia Partidul Social Democrat cu ”penalii” care  ”mutilează” Codul de Procedură Penală.  Fără să citească modificările  aduse Codului de procedură penală și expunerea de motive care le însoțește, opoziția și presa de propagandă a dreptei au reușit să distorsioneze complet adevărul.

Iată, de fapt, la ce se referă aceste ”mutilări” despre care tot vorbește propaganda:

ELIT
  • Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală introduce o nouă condiție pentru care se poate cere revizuirea unei hotărâri definitive, respectiv atunci când hotărârea nu e redactată sau semnată de judecătorul care a luat decizia;
  • Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală prevede că după 10 zile de la încetarea unui mandat de supraveghere tehnică toți cei interceptați (nu doar cei vizați de mandat) trebuie informați în scris, nu doar cei vizați de mandat;
  • Probele constatate nule pe tot parcursului procesului vor fi eliminate, nu doar cele din etapa inițială, de început, a procesului;
  • Nu mai pot fi utilizați martori acoperiți în mai multe procese penale bazate exclusiv pe denunțuri ale respectivilor martori;
  • Nu mai pot fi dispuse condamnări exclusiv în baza unor declarații ale unor denunțători care beneficiază de reduceri de pedepse, ci trebuie aduse și alte probe
  • Nu mai poți utiliza mandate de securitate națională pentru a proba fapte care nu privesc securitatea națională.

În materia punerii în acord a textului Codului de procedură penală cu deciziile CCR, amintesc că mai multe texte au fost declarate neconstituționale iar ieșirea lor din vigoare produce mai multă insecuritate juridică decât securitate și predictibilitate juridică. Amintesc astfel Decizia nr. 552/2015, Decizia nr. 257/2017, Decizia nr. 625/2016, Decizia nr. 22/2018, Decizia nr. 562/2017, Decizia nr. 51/2016, Decizia nr. 244/2017. Decizia nr. 712/2017, Decizia nr. 614/2016, Decizia nr. 17/2017, Decizia nr. 79/2018, Decizia nr. 22/2017,  Decizia nr. 336/2015 sau Decizia nr. 704/2016. În total au fost declarate neconstituționale peste 60 de articole din Codul de procedură penală, adică peste 10% din conținutul întregului cod.  Asta demonstrează cât respect față de lege și față de drepturile omului au avut cei care au trecut acest cod în Parlament prin asumarea răspunderii, tot acei oameni care astăzi vin să facă pe marii apărători ai democrației.

Legea penală nu trebuie să fie un mijloc de persecuție a omului, și cu atât mai puțin a omului nevinovat. Moștenirea comunistă și regimul macovist instaurat în anul 2004 nu au făcut din România un stat mai puțin corupt sau cu risc infracțional, ci un stat al abuzurilor în care unii erau condamnați politic și alții scăpați de politică. Această dublă măsură s-a realizat prin diverse articole și prevederi în legea penală care au permis dubla măsură, multe dintre ele declarate neconstituționale de către CCR.

Partidul Social Democrat doar a pus legislația penală în acord cu hotărârile CEDO, cu deciziile CJUE și ale CCR, precum și cu directivele și regulamentele europene. Nu ne mai dorim amenzi la CEDO, nu ne mai dorim achitări după 180 de arestare preventivă, nu ne mai dorim politicieni PDL-PNL scăpați de închisoare doar pentru că sunt protejații lui Traian Băsescu și a vechii sale camarile. PSD nu dorește nici să apere penalii, nici să-i scoată din închisoare. Poate asta este ceea ce  vrea chiar PNL-PDL.

Ioan Dîrzu

Deputat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

Oana B. 19 iunie 2018 at 9:50

Coaliţia PSD-ALDE a trădat ţara aseară, votând cu o viteză uluitoare 378 de amendamente aduse Codului de procedură penală într-o şedinţă prelungită. Dacă preşedintele României promulgă Codul sau dacă apare din neant o ordonanţă de urgenţă care să-l catapulteze în Monitorul Oficial, din acel moment Dragnea şi Tăriceanu au scăpat de toate grijile cu justiţia. Şi mulţi alţii, împreună cu ei.

Mircea 19 iunie 2018 at 10:50

Abia astept sa vin in priveghi la PSD !!!

Dan Barna 19 iunie 2018 at 10:56

Deputatul USR critică modificările aduse Codului de procedură penală, dar şi modul în care au fost adoptate aceste modificări, într-o dezbatere de câteva ore în Parlament.
El a spus că, de luni, România va deveni un „rai al infractorilor”, în care femeile violate vor fi nevoite să de declaraţii privindu-i în ochi pe agresorii lor, iar dacă cineva face evaziune fiscală sau spălare de bani, „este liber să plece în Costa Rica”, pentru că autorităţile nu îl vor mai putea aresta preventiv.

Iordache in fata Comisiei de la Venetia 19 iunie 2018 at 11:58

Comisia de la Veneția l-a convocat pe Florin Iordache, președinte al comisiei speciale privind legile justiției, să dea explicații referitoare la modificarea legilor privind organizarea judiciară, statutul magistraților și codurile penale. La discuții au fost invitați și reprezentanți ai Președinției și Ministerului Justiției.

Intalnire 19 iunie 2018 at 12:47

Ambasada SUA a confirmat într-o declarație că Wess Mitchell ”s-a întâlnit cu o serie de oficiali români, inclusiv cu președintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea”. Intâlnirea ar fi avut loc, luni, la un hotel din București.
Pe de altă parte, în timp ce oficialul american vorbea la Facultatea de Drept despre importanța luptei anticorupție și declara că ”nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției, vrem ca România să continue pe acest drum, nu vrem să faceți niciun pas înapoi”, majoritatea PSD-ALDE vota în mare viteză în Parlament modificările la Codul de Procedură Penală.

anda 19 iunie 2018 at 12:58

asta se pricepe si la vaci si la legislatie

DAN 21 iunie 2018 at 15:50

Traznitear chiar ne crezi orbi si prosti ,se vede de la o posta ce vreti voi sa faceti ,ordonanta 13 de exemplu si acum modificorile la codul de procedura penala ,,gunoiule .

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...