Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Dîrzu, PSD Alba: Măsurile pentru accelerarea investițiilor se vor ajusta radical prin Legea achizițiilor publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O legislație clară, simplă, care să conducă la realizarea eficientă a proiectelor, în termene normale, este cheia de boltă a accelerării investițiilor – prioritate majoră a guvernării PSD în acest an. Asta se face!

În noua formulă a Legii achizițiilor publice se debirocratizează masiv procesul, se reduc termenele, se descurajează contestațiile abuzive și se clarifică atribuții instituționale care frânau sau chiar blocau investițiile publice. Soluțiile noastre sunt enumerate prin câteva exemple:

  • Descurajarea contestațiilor nejustificate prin: introducerea CAUȚIUNII pentru depunerea contestațiilor la CNSCI și introducerea TAXEI pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel;
  • Simplificarea procedurii de contestare prin: eliminarea notificării prealabile; reguli clare pentru emiterea deciziilor CNSC; scurtarea termenelor de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel; eliminarea dublului control.

După semnarea contractului de achiziție, singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi. Ajustarea rapidă a contractelor de achiziții se va opera astfel încât să nu se mai irosească timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale.O altă măsură benefică va fi reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor  la maximum 4.

Foarte mulți specialiști din domeniu au tot spus de-a lungul anilor că noi, românii, ne-am îngreunat singuri procedurile de achiziții, la fel ca în cazul accesării fondurilor UE.  Dintr-un talibanism exacerbat pentru așa-zisa luptă anticorupție, ne-am blocat  construcția de autostrăzi  și dotarea de spitale că birocrații inutile, cu proceduri care durează ani de zile și, culmea, tot dau naștere la și mai multă corupție.

Am uitat, de asemenea, să aplicăm direct legislația europeană, deoarece, acest domeniu se aplică unitar la nivelul întregii Uniuni. Noi am derogat mult prea mult de la legislația europeană, am încâlcit-o și acum trebuie să o descâlcim. Ne dorim așadar simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene și  implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012.

Îmi doresc ca, în câteva luni, statul și administrațiile publice locale să poată să facă achiziții mai rapide, mai bune și mai utile pentru cetățeni. Acesta este scopul nostru final!

Ioan Dîrzu

Deputat

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea