Ioan Dîrzu: Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României
Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României.
Cifrele demonstrează atenția acordată investițiilor, absorbției fondurilor europene și îndeplinirii angajamentelor de a crește veniturile populației. Investițiile au fost cu 25,7% mai mari, pe primele 9 luni ale anului față de anul trecut; au ajuns la 15,2 miliarde lei!
În economia țării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăților efectuate. O invit cu această ocazie pe doamna Crețu să fie mai atentă la statistici.
Creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie, dar și majorările succesive ale punctului de pensie -1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale 520 lei la 640 lei au, în mod firesc, o influență importantă în cheltuielile bugetare.
Este evident ca după nouă luni de execuție bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârșitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB. Chiar dacă am trece de 3%, cheltuielile vor merge pe investiții, lucru care îl fac și SUA, Germania sau Franța.
Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârșit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puțin decât ținta asumată de 3%.
Veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut.
Sunt creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%). TVA se colectează mai bine (+9%) și au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs. Au crescut și veniturile din accize cu 7,9%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.
Cheltuielile pentru investiții – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă transpunerea în realitate a acestei priorități asumate explicit.
Ioan Dîrzu
Deputat PSD de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Replică PSD Alba: În loc să muncească pentru pensionari, conducerea PNL a Casei de Pensii se laudă și minte în presă. DEMISIA!
Replică PSD Alba: În loc să muncească pentru pensionari, conducerea PNL a Casei de Pensii se laudă și minte în presă. DEMISIA! Casa de Pensii Alba, condusă de PNL, ÎȘI BATE JOC DE PENSIONARI ȘI MINTE CU NERUȘINARE! În loc să muncească serios pentru a corecta numeroasele erori apărute în recalcularea pensiilor din județul Alba, […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată