Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Dîrzu: Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României.

Cifrele demonstrează atenția acordată investițiilor, absorbției fondurilor europene și îndeplinirii angajamentelor de a crește veniturile populației. Investițiile au fost cu 25,7% mai mari, pe primele 9 luni ale anului față de anul trecut; au ajuns la 15,2 miliarde lei!

În economia țării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăților efectuate. O invit cu această ocazie pe doamna Crețu să fie mai atentă la statistici.

Creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie, dar și majorările succesive ale punctului de pensie -1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale 520 lei la 640 lei au, în mod firesc, o influență importantă în cheltuielile bugetare.

Este evident ca după nouă luni de execuție bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârșitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB. Chiar dacă am trece de 3%, cheltuielile vor merge pe investiții, lucru care îl fac și SUA, Germania sau Franța.

Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârșit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puțin decât ținta asumată de 3%.

Veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut.

Sunt creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%). TVA se colectează mai bine (+9%) și au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs. Au crescut și veniturile din accize cu 7,9%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.

Cheltuielile pentru investiții – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă transpunerea în realitate a acestei priorități asumate explicit.

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune  la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea