// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Ioan Dîrzu: Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României

Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României.

Cifrele demonstrează atenția acordată investițiilor, absorbției fondurilor europene și îndeplinirii angajamentelor de a crește veniturile populației. Investițiile au fost cu 25,7% mai mari, pe primele 9 luni ale anului față de anul trecut; au ajuns la 15,2 miliarde lei!

În economia țării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăților efectuate. O invit cu această ocazie pe doamna Crețu să fie mai atentă la statistici.

Creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie, dar și majorările succesive ale punctului de pensie -1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale 520 lei la 640 lei au, în mod firesc, o influență importantă în cheltuielile bugetare.

Este evident ca după nouă luni de execuție bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârșitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB. Chiar dacă am trece de 3%, cheltuielile vor merge pe investiții, lucru care îl fac și SUA, Germania sau Franța.

Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârșit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puțin decât ținta asumată de 3%.

Veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut.

Sunt creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%). TVA se colectează mai bine (+9%) și au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs. Au crescut și veniturile din accize cu 7,9%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.

Cheltuielile pentru investiții – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă transpunerea în realitate a acestei priorități asumate explicit.

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Răspunsuri la Ioan Dîrzu: Noile date ale execuției bugetare atestă cât de bine se păstrează echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare ale României

 1. cornel 07.11.2018 la 10:57

  Tara a intrat pe fagasul normal, insa sunt prea putin care vor sa recunoasca acest lucru

 2. Ion 07.11.2018 la 11:00

  Competența în sfârșit se vede.
  Felicitări guvernului PSD!

 3. Felicitari psd-alde? 07.11.2018 la 12:45

  Pretul la carburanti, energie si gaze va creste din nou. Din primavara viitoare(conform ANRE ) scumpirea va fi semnificativa, mai ales la gaze; ca tot s-a gasit un mare zacamant in platoul Marii Negre.

 4. Ion Ion 07.11.2018 la 13:59

  Stimate domn Partzu…. Cat ati putea supravietui dumneavoastră cu o pensie sau salar minim? Nu v-ar ajunge banii aia sa va platiti viciile. Știți dumneavoastră care… Inca mai avem note de plată neachitate… Sa așteptăm oare o noua rectificare bugetara? PREFERA. bil ar fi sa va achitati… Stiti dumneavoastra ce… buze dulci… Inima zburdalnica… Ochi alunecosi… Dar.. Factura e. Factura… Fie ea si de prestări servicii…

 5. Adolf 07.11.2018 la 15:28

  Crestere economica bazata pe imprumuturi, zero fonduri europene atrase stim noi de ce,zero infrastructura, sa fim seriosi domnule deputat. Cine va mai crede gogomaniile?S-a cam saturat lumea de jocul acesta de-a baba oarba,si asta pe bani publici.

 6. Curat murdar! 07.11.2018 la 23:18

  Traim bine … multumim partidului! Cine ne plateste facura la gaz? energie electrica? alimentele s-au scumpit! Chiriile au crescut! Halllooo dragneo … traim mai bine?! Hai sictir!