Ioan Dîrzu: ”Anul 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani post decembriști din punct de vedere al tabloului macroeconomic. Noul program de guvernare răspunde și mai bine realităților sociale din România”
Anul 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani post decembriști din punct de vedere al tabloului macroeconomic. Pentru 2017 avem următoarele date oficiale:
• creștere economică de 7%, primul loc în UE28.
• deficit bugetar de 2,8% din PIB (mai mic decât în 2016).
• datorie publică de 36,4% din PIB (în scădere față de 2016 cu mai mult de 1% din PIB).
• rată a șomajului la minim istoric.
• puterea de cumpărare a câștigului salarial mediu a fost mai mare cu 14% față de 2016.
• puterea de cumpărare a pensiei medii de asigurări sociale de stat a crescut cu 9%.
• 13 din 14 criterii respectate din Procedura de Dezechilibru Macroeconomic instituită de Comisia Europeană.
Obiectivul strategic 2018 – 2020 este acela ca, în următorii 3 ani, în plan intern, să realizăm o creștere economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă, care să asigure premisele consolidării unui stat puternic, proactiv și a unei societăți echilibrate, cu o clasă de mijloc extinsă.
OBIECTIVE MACROECONOMICE 2018
• deficit bugetar sub 3% din PIB
• datorie publică sub 60% din PIB
• creștere economică de peste 5,5%
• continuarea strategiei de creștere a veniturilor, astfel încât tot mai mulți români să ajungă în clasa de mijloc.
PRIORITĂȚI:
CREȘTEREA INVESTIȚIILOR
Reprezintă miza majoră a perioadei 2018-2020. Vor fi atât investiții finanțate din buget sau prin accelerarea absorbției de fonduri europene, cât și prin stimularea investițiilor private.
Înființarea FSDI ( Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare) va asigura dezvoltarea sau construcția de la zero, de afaceri, în domenii prioritare pentru statul român.
– peste 8 mld. € vor intra în economia României în următorii 3 ani prin FSDI, care vor finanța apariția de numeroase fabrici în agricultură și industrie, dar vor contribui și la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Șantierul Naval Constanța, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-și poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziționeze noi capacități: flotă de avioane, nave, garnituri de tren.
– Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate – 3,5 miliarde de euro- prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale.
– Alte 3 mld. € vor viza construcția de autostrăzi și căi ferate rapide, având prioritate autostrăzile care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020.
Exemple: o autostradă care să străbată munții între Transilvania și Moldova (Târgu Mureș – Iași), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia și Țara Românească (Timișoara – București) și o a 3-a care să unească Moldova cu Țara Românească (Iași – Bucureşti).
În ceea ce privește calea ferată rapidă, finanțarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate și modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcția Vest – 24 București, Chișinău – Iași – București, București – Constanța, București – Brașov.
– Altă industrie dezvoltată prin FSDI va fi cea de armament, prin modernizarea și extinderea capacităților fabricilor existente.
MĂRIREA ABSORBȚIEI FONDURILOR EUROPENE
Absorbția integrală a fondurilor europene este stringentă pentru creșterea competitivității României.
– în 2017 gradul de absorbție a fost de 11%.
– obiectivul este accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de absorbție de 72,5% până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023.
REDUCEREA FISCALITĂȚII
Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, România va avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%.
– Se va extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.
– Plafonul pentru plata TVA crește de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei.
– Începând cu 2019 se extinde neimpozitării venitului și pentru medici.
– Se încurajează munca tinerilor în agricultură; cei cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, vor fi scutiți de plata impozitului pe venit.
– Pentru terenul agricol lucrat se propune eliminarea impozitului, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv.
– Impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2019.
– Rezultatul aplicării reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% a dus la creșterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7%; prin urmare impozitul pe dividende va fi eliminat.
SIMPLIFICARE
Se va realiza “Codul Economic al României” care va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic
– este un pachet legislativ unitar care include toate legile care vizează domeniul economic din care vor fi eliminate prevederile care care se bat cap în cap, dar se va reduce la jumătate numărul de articole și capitole din legislația actuală
LOCURI DE MUNCĂ
Se vor crea peste 640.000 de noi locuri de muncă
– 50 000 în construcții, și ca urmare a reducerii TVA-ului pentru vânzarea de locuințe (5% pentru locuințele cu o suprafață mai mică de 120 mp).
– Alte 30.000 – 40.000 de noi locuri de muncă vor apărea în industria IT, pentru care Guvernul PSD-ALDE a extins neimpozitarea veniturilor pentru toți IT-știi.
– Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale ce vor fi construite până în 2020, dar și prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată țara și scoaterea lor la concurs.
– Și în industrie vom avea sectoare cu zeci de mii de angajați în plus: industria extractivă, industria prelucrătoare, industria auto, industria procesării agroalimentare, industria siderurgică, industria de armament și de apărare. Măsurile de încurajare a industriei țin de reducerea TVA-ului, dar și de alocarea resurselor din FSDI pentru acest tip de companii, concomitent cu creșterea salariului minim pe țară.
– O altă sursă bugetară foarte importantă, care împreună cu FSDI va genera peste 300.000 de noi locuri de muncă în economie, o reprezintă fondurile europene.
VENITURI MAI MARI. MAI MULTI ROMÂNI ÎN CLASA DE MIJLOC.
OBIECTIV: Peste 1 milion de români să aibă salariul brut mai mare de 1000 de euro, în 2020.
– Salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro.
– Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.
– Punctul de pensie va crește în următorii 3 ani; în 2018 va fi 1.100 lei, în 2019 1.265 lei, iar în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.
– Pentru vârstnici va crește alocarea de la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019. Începând cu 2020 această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie, dar nu mai mică de 1400 lei. În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 locuri de cazare și va crește cu câte 50.000 anual, până la 200.000. Cazarea se va face în cameră/locuințe cu confort ridicat, stabilit prin lege. (Maxim 2 persoane în cameră/locuințe). Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%.
DEBIROCRATIZARE și RESPECT pentru CETĂȚENI
Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor (cu aplicare generala) în România nu va fi mai mare de 50.
– pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, etc. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate sau comasate.
– pentru agentii economici numărul taxelor fiscale și nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40.
– Introducerea obligativității pentru autoritățile statului de a oferi posibilitatea plății online a taxelor va fi însoțită și de obligativitatea acceptării tuturor documentelor care sunt transmise online de către contribuabili, dar și de reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF.
– Un formular pe an pentru cei care au venituri independente și 5 formulare pe an pentru IMM-uri.
– De asemenea, toate procedurile din interiorul unei instituții publice se vor simplifica și se vor face electronic în proporție de cel puțin 90%. (folosire semnătură electronică).
APĂRAREA NAȚIONALĂ
– Armata României, pe termen scurt, trebuie să devină capabilă să mențină un nivel ridicat de reacție pentru apărarea națională, reacție adaptată provocărilor de tip clasic, hibrid sau asimetric.
– Pe termen mediu, Armata României trebuie să devina o structură de forțe modernă, capabilă să facă față amenințărilor, inclusiv celor impredictibile astăzi, pentru a respinge orice tip de agresiune la adresa României și să constituie garantul suveranității și independenței naționale
COOPERARE INTERNAȚIONALĂ
Obiectivul fundamental pentru perioada 2018-2020 este consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA.
– În relația cu UE principalul obiectiv al României, va trebui să fie acela de racordare la noile formule de cooperare consolidată, și de participare activă la dezbaterile privind viitorul Europei, în paralel cu o politică externă activă, care să țină cont și de mutațiile din lumea euro-atlantică.
– Preluarea primei președinții a Consiliului UE, în 2019, imediat după aniversarea de anul acesta a centenarului Marii Uniri, va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României.
Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]