Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Aldea: În comuna Bucerdea Grânoasă educația este o prioritate alături de infrastructura edilitară

Publicat

în

Pentru Ioan Aldea, primarul liberal din Bucerdea Grânoasă, reabilitarea școlii din comună și dezvoltarea sistemului local de educație fost o prioritate, în ultimii ani. Infrastructura educațională a mers mână în mână cu celelalte necesități de infrastructură ale comunei.

Începând cu mandatul din 2016, spațiile de învățământ și zonele limitrofe ale acestuia, au fost modernizate. Astfel, s-au demarat contracte pentru modernizarea școlii, realizarea împrejmuirii, construirea terenului de sport multifuncțional precum și amenajarea curții interioare a școlii.

În anul 2017 s-a accesat din fonduri europene lucrări pentru obiectivul Înființarea rețea publică de apă uzată, lucrare ce a fost terminată și recepționată la sfârșitul anului 2019. Totodată s-au accesat fonduri pentru proiectul ”Extindere rețea și realizare racorduri la rețeaua de canalizare menajeră”. Proiectul este în momentul de față în execuție, fiind realizate racordurile până la limita de proprietate, astfel încât locuitorii comunei să beneficieze gratuit de branșarea la canalizare.

În anul 2018, s-au demarat două proiecte:

Elit - Gustul Desăvârșit

–        Primul proiect a fost finanțat din fonduri europene prin intermediul Grupului de Acțiune Locală ”Tara Secașelor” și a constat în construire capelă mortuară, lucrare terminată și inaugurată la 14 octombrie 2019.

–        Construirea dispensarului medical a fost al doi-lea proiect, finanțat prin fonduri guvernamentale. În incinta acestuia for funcționa dispensarul medical, cabinetul stomatologic și farmacia. Lucrarea a început în 2019, iar în prezent stadiul lucrărilor este în proporție de 95%.

Tot în anul 2019, împreună cu apă CTTA Alba s-a accesat proiectul din fonduri europene ”Aducțiune de apă în comuna Bucerdea Grânoasă, construire rezervor de apă și stație de clorinare”.

În  anul   2020  după  lungi  demersuri   s-a  reușit  achiziționarea  vechiului  drum  Calea  Blajului, care face legătura cu drumul național, astfel încât după terminarea lucrărilor  propuse, de amenajare și asfaltare a drumului, cetățenii din comuna vor beneficia de un timp mai scurt de deplasare, prin aceasta legătură evitând-se cele doua bariere de cale ferată. Tot în anul 2020, primăria a pus la dispoziția Inspectoratului de Poliție un imobil, teren în suprafața de 1.000 mp., pentru construirea unui sediu nou de Poliție în comună.

Vă mulțumesc pentru cat ați fost atât de prezenți în acești ani și pentru faptul ca ați înțeles și tolerat lucrările de canalizare care au creat  neplăcerile legate de situația străzilor din comună. De asemenea vă mulțumesc pentru faptul ca împreună am transformat prezentul într-un punct de plecare pentru generațiile viitoare. Îmi doresc ca în prezent să credem mai mult în tot ce avem mai bun în noi și în puterea de a dărui și de a fi mai buni. Sa nu încetăm să credem în steaua noastră, a bucerzenilor, să lumineze și să ne călăuzească. – Ioan Aldea, primar Bucerdea Grânoasă.

Gospodar serios și cu putere de muncă, Ioan Aldea mai are proiecte importante pregătite și pentru viitorul mandat, sau aflate deja în derulare. La Compania Națională de Investiții a fost depusă o cerere de finanțare pentru construirea unei săli de sport în comună. După finalizarea tuturor lucrărilor de canalizare și racordare la apă, vor urma modernizarea și asfaltarea străzilor, construirea de rigole și acces la proprietăți. Drumurilor agricole vor beneficia, de asemenea, de modernizare.

La începutul mandatului, în 2016, împreună cu locuitorii comunei ne propuneam realizarea lucrărilor de canalizare și a unei stații de epurare, extinderea spațiului școlar, precum și amenajarea interioară a curții școlii. Multe dintre proiecte de atunci s-au transformat în lucruri palpabile, urmând ca în continuare să modernizăm etapizat a străzile rămase. Dorințele cetățenilor sunt și dorințele administrație, iar noi facem tot posibilul pentru a se transforma în realitate. – Ioan Aldea, primar Bucerdea Grânoasă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare