Rămâi conectat

Politică Administrație

Investiție de 5 milioane de euro, din fonduri europene – Primăria Alba Iulia vrea reducerea consumului de energie electrică în sistemul de iluminat public cu peste 50 de procente

Publicat

în

De-a lungul anilor, Primăria Alba Iulia a participat la tot felul e proiecte europene ale căror rezultate nu erau foarte evidente pentru cetățeni pentru că nu erau imediate, iar unii cârcotași chiar le considerau pierdere de vreme. A venit vremea să se demonstreze că nu este așa, că experiența dobândită și participarea la tot soiul de convenții și asociații europene este benefică orașului.

Concret, Primăria Alba Iulia a depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, Axa Prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea C – Iluminat Public proiectul „Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona Centrală, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 și Partoș”, prin care urmărește scăderea consumului anual de energie primară în iluminatul public la nivelul zonelor amintite cu peste 50 la sută, de la 720.284,00 (kwh/an) acum, la 357.624,91 (kwh/an) începând cu anul 2022 prin crearea unui nou sistem de iluminat public cu o lungime de 45510 ml, care include și instalații, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică.

Un alt obiectiv este scăderea cantității gazelor cu efect de seră produse de energia consumată în sistemul de iluminat public tot cu aproximativ 50 de procente, de la 169,18 echivalent tone CO2/an acum, la 79,53 echivalent tone CO2 /an prin includerea în noua rețea a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și folosirea unor materiale reciclabile. Prin proiect 104 treceri de pietoni vor fi modernizate prin iluminarea cu sisteme ce include senzori de prezență care vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public atunci când pietonii se apropie de treceri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ultimul obiectiv este cam SF, așa în România, dar tocmai includerea lui în proiect arată complementaritatea acestuia cu programul SMART CITY, în cadrul căruia sunt prezentate și soluții tehnice pentru eficientizarea iluminatului public. De asemenea, proiectul se aliniază obiectivelor Convenției Primarilor care în varianta veche prevedea reducerea emisiilor de CO2 cu 20 la sută până în anul 2020, dar și variantei noi care prevede obiective și măsuri mai diverse privind limitarea schimbărilor climatice. Mai mult, este o confirmare a utilității apartenenței municipiului Alba Iulia la ICLEI o organizație mondială ce reunește peste 1500 de orașe și regiuni care și-au propus să construiască un viitor sustenabil, inclusiv prin acțiuni în domeniul reducerii schimbărilor climatice.

Pe cei 45,51 km de rețea de iluminat public reabilitată vor fi înlocuiți toți cei 1437 de stâlpi de iluminat și cele 1496 de corpuri de iluminat, vor fi instalate 134 de panouri fotovoltaice cu acumulatorii aferenți, 67 de dispozitive de control și protecție de încărcare/descărcare și tot atâtea invertoare monofazice.

Concret este vorba de 74 de străzi: Ampoiului, Ana Ipătescu, Andrei Mureșanu, Arieșului, Augustin Bena, Avram Iancu, Avram Iancu (alei și spații verzi), Avram Iancu – alee bloc CEC, Avram Iancu – alee bloc Banca Națională, Barbu Lăutaru, Banatului, Basarabiei, Bucovinei, București, Bulevardul Ferdinand, Bulevardul Încoronării, Bulevardul Republicii, Călărașilor, Craivei, Crișanei, Dacilor, Dealul Furcilor, Decebal, Digului, Dimitrie Cantemir, Dobrogei, Doinei, Emil Racovită, Florilor, Gemenilor, George Coșbuc, Gheorghe Doja, Gheorghe Șincai, Henri Coandă, Iașilor, Ion Arion, Ioan Buteanu, Ionel Pop, Libertății, Liliacului, Lipoveni, Livezii, Lucian Blaga, Lupa Capitolina, Maramureșului, Mărăști, Mărășești, Marcus Aurelius, Mihai Eminescu, Mihai Viterazul, Miron Costin, Moldovei, Morii, Munteniei, Nicolae Bălcescu, Nicolae Titulescu, Nicolae Titulescu (alei și spații verzi), Nufărului, Octavian Goga, Oituz, Olteniei, Petru Dobra, Pictor Sava Henția, Plevnei, Primăverii, Rândunelelor, Regina Maria, Simion Bărnuțiu, Simion Balint, Siretului, Take Ionescu, Teilor, Traian, Trandafirilor, Tribunalului, Vasile Alecsandri, Viilor, Regimentul V Vânători, 11 Iunie.

Valoarea totală a proiectului este de 23.097.652,16 lei, respectiv 4.965.101,50 euro, TVA inclus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare