Învăţământul „gratuit” din România îi costă lunar pe părinţi echivalentul a şase alocaţii – STUDIU

Potrivit unui nou studiu, învăţământul „gratuit” din România îi costă lunar pe părinţi echivalentul a şase alocaţii, . Banii se duc pe rechizite, culegeri sau necesarul de la clasă – adică tot ce şcoala ar trebui să ofere dar nu o face. La finalul unui an, când părinţii trag linie, costurile sunt fabuloase comparativ cu venitul mediu al unei familii.

Părinții din România ai căror copii merg la școli de stat, unde, teoretic, învățământul este gratuit, scot din buzunare, în medie, 500 de lei pe lună pentru un copil – sumă ce echivalează cu 6 alocații.

ELIT

Rechizitele costă undeva la 52 de lei, manualele aproape 35 de lei, iar mai apoi fiecare copil trebuie să contribuie şi la ceea ce se numeşte fondul clasei. Chiar dacă a fost declarat ilegal în şcoli, acesta nu a dispărut.

„Fondul clasei, în primul rând – două milioane, două milioane şi jumătate… Pentru activităţi care necesită materiale – au nişte activităţi de creaţie, de desen… Face pregătire la limbi străine – la engleză, la franceză… Mâncare, haine (…) Cred că se ajunge la 1.000 de lei pentru un copil pe lună”, a spus o mamă.

Părinţii trebuie să cotizeze şi pentru serbările de la finalul anului, dar şi pentru bilete la muzeu, la teatru sau la cinema.

„Învățământul este gratuit, dar pe lângă ce ştim noi că este gratuit, mai sunt şi alte probleme care implică bani. De exemplu, o să avem o excursie la sfârşitul lunii, dar nu ştim, nu ni s-a spus încă preţul”, a spus un alt părinte.

Suma la care ajunge „învățământul gratuit” din România, în cazul unei familii cu doi copii

Potrivit studiului, dacă ar fi să calculăm şi bugetul anual, suma se apropie de o mie de euro în cazul unei familii cu doi copii. Această sumă este enormă pentru majoritatea părinţilor din România.

„Acele auxiliare să fie achiziţionate ori de către MEN, ori din consiliile locale astfel încât noi, părinţii, să nu mai cheltuim bani pentru educaţia copiilor noştri. Pentru că educaţia este gratuită conform Constituţiei României”, a spus Eugen Ilea.

Dacă la stat costurile arată aşa, la privat, părinţii plătesc până la 500 de euro pe lună doar pentru şcoală şi afterschool.

Sursa: a1.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...