Introducerea sistemului de coplată în sănătate ar putea fi amânată
Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate.
Introducerea acestui sistem constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. Ministerul Sănătății a lansat, la începutul lunii august, în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita sume în plus pentru serviciile medicale acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.
Pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultațiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.
Recent, directorul medical al unității spitalicești din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului. De asemenea, coplata ar putea genera o migrare a pacienților către serviciile de urgență care deja sunt foarte aglomerate.
Surse din interiorul Ministerului Sănătății spun că solicitarea de amânare a coplății a fost transmisă fără să se fi stabilit un anumit termen și se pare că experții Fondului ar fi dispuși sa accepte această amânare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]