Rămâi conectat

Actualitate

Intrarea în vigoare a Legii falimentului personal va fi amânată din nou

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Legea falimentului personal care trebuia să intre în vigoare din 1 august 2017, va fi amânată din nou, pentru o dată ulterioară, conform unor documente ale Guvernului trimise la Parlament.

Cabinetul Grindeanu a transmis Legislativului că este de acord cu amânarea pe care a propus-o și fostul Executiv condus de Dacian Cioloș, în decembrie 2016, când s-a luat ca termen final de intrare în vigoare luna august 2017. Potrivit articolului citat, Guvernul arată că intrarea în vigoare a legii este “condiționată de existența structurilor care să asigure cadrul indispensabil pentru desfășurarea procedurii insolvenței”, dar “având în vedere că nici la acest moment nu au fost înființate structurile“, e nevoie de o nouă amânare. Așadar, amânarea este foarte posibilă și din cauza faptului că mecanismele care trebuie să pună în aplicare legea nu au fost emise, nicidecum implementate, așa cum ar fi trebuit.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost inițiată în 2013 chiar de unul dintre actualii membri ai guvernului, Ana Birchall, apoi a fost adoptată în mai 2015, în Parlament și publicată în Monitorul Oficial pe 18 iunie 2015, cu termen de intrare în vigoare în 6 luni de la data publicării. În luna noiembrie 2016, nici președintele Klaus Iohannis nu a semnat promulgarea legii, pe motiv că termenul era mai devreme cu 2 luni și autoritățile nu erau pregătite pentru implementare. Și guvernul de atunci a cerut amânarea intrării în vigoare, cu încă 6 luni, deși s-a recunoscut că aceste amânări nu au rezolvat cauzele inițiale, care au ținut, ca și acum, de nerezolvarea bazei administrative de implementare a legii:

“Amânarea cu încă 7 luni a intrării în vigoare a acestui act normativ s-a stabilit în condițiile în care pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de un sistem complex: înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii. Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare”, se arăta în comunicatul Guvernului din decembrie 2016, când ar fi trebuit să intre în vigoare și s-a amânat pentru 2017.

În replică, deputatul de atunci Ana Birchall, inițiatorul legii, critica executivul și a declarat publică că “fiecare zi care trece fără ca legea insolvenței să intre în vigoare este o greșeală și un deserviciu adus românilor sufocați de datorii”.

Potrivit Legii nr. 151/2015, românii care au datorii au posibilitatea să-și declare falimentul personal prin două proceduri – una administrativă, prin care se propune un plan de reeșalonare a datoriilor pe 5 ani în fața unei comisii și o procedură de lichidare, în fața instanțelor de judecată.

Sursa: legestart.ro; profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea