Rămâi conectat

Actualitate

Într-un oraș de lângă județul Alba se află ultima fabrică de sobe produse și pictate manual, din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Probabil că una dintre cele mai frumoase și călduroase amintiri, va rămâne cea legată de căldura dăruită de soba bunicilor, care devenea, în zilele reci de iarnă, locul de adunare a familiei, atunci când treburile gospodărești erau înlocuite cu frumoasele povești din jurul acestui monument al tradiției și amintirilor românești.

Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizația românească și, cu precădere, din cea ardeleană, un artefact capabil să redea evenimente și schimbări petrecute la nivelul societății din punct de vedere etnic, politic, social, economic.

Cu toate că, în ziua de azi, această instalație pentru încălzit sau pentru gătit, pare foarte învechită sau demodată, ea reprezintă totuși o bucată de tradiție, care încă supraviețuiește, prin intermediul unei fabrici cu o istorie de peste un secol.

Fabrica de teracotă din Mediaș a fost înființată în anul 1906 de către sasul Gref Iulius, iar după 113 ani și o mulțime de schimbări sociale, politice și economice, produce aceleași cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, reteța originală de amestecuri de pământ, același număr de muncitori și aceeași tehnologie de glazurare și pictare manuală.

„Sașii știu să facă treabă bună și apreciază altfel meșteșugul. În formula în care funcționează astăzi, fabrica există de patru ani. Un antreprenor sas, domnul Uwe Draser din Șeica Mică, a cumpărat-o cu probleme financiare în anul 2015. Atunci când am luat-o, s-a pus problema dacă să o utilăm și să o transformăm într-o fabrică modernă, însă patronul a decis să păstrăm aparatura veche, să-i dăm posibilitatea clientului să vadă ce înseamnă tehnica de producere manuală a cahlelor de pământ” a declarat directorul fabricii, Radu George.

Din 1906, la Teracotă Mediaș, fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual. Mai mult decât atât, în arhiva fabricii se află o colecție de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

S-a transmis de la o generație la alta procedeul tehnologic de producere manuală a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie tradiția breslelor transilvănene de meșteșugari.

Cele 5 etape ale creației sunt: amestecul, modelarea, perfecționarea, glazurarea și arderea.

Argila este cea mai importantă materie primă. Amestecul de pământuri utilizate respectă rețeta originală de argile ușor fuzibile – argilă caulinoasă de la Megidia, argilă caulinoasă albă Vascău, caulin plk din Ucraina și argile refractare de la Șuncuiuș – Bihor. Mixul rezultat se amestecă cu nisip cuarțos și se arde la temperaturi de 950-1000 grade C.

Principalele trei beneficii funcţionale datorate acestui amestec de argile sunt: conductibilitatea termică ridicată, capacitatea de a acumulare rapid caldură şi de a o păstra timp de mai multe ore de la stingerea focului şi rezistenţa la şoc termic datorată arderii cahlelor la temperatură de vitrificare.

Soba sau şemineul rezistă astfel timp de cel puţin 50 de ani la cicluri repetate de încălzire.

Teracotă Mediaș este singura fabrică de sisteme de încălzire din România care are permanent în echipa sa sculptori, absolvenți ai Unarte București, și pictori.

„Fabrica de teracote este, practic, una dintre cele mai vechi fabrici care produce și manufacturează manual toate piesele: începând de la presarea lor, până la pictarea și introducerea în cuptor, totul e făcut manual” a declarat Iulia Costescu, masterand în sculptură, pictură.

Prin intermediul lor, fabrica are capacitatea de a reproduce orice model și de a asigura tiparele necesare producției în serie, fiind astfel posibile proiecte de restaurări pornind de la piese vechi sau în stare avansată de degradare.

Fabrica de teracotă din Mediaș produce în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă simple sau ornamentale, cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual, înainte și dupa ardere, cu glazuri termorezistente.

Prețurile pentru sobele clasice, tradiționale și personalizate încep de la 4.000 de lei si pot depasi 16.000 de lei. Plăcile de teracotă se vând cu preturi cuprinse între 38 și 55 de lei.

Cahlele fabricate la Mediaș sunt expuse la târguri și evenimente organizate în țară, iar meșterii de la Teracota susțin workshop-uri de manufacturat cahle folosind tehnici și unelte tradiționale.

surse: teracota.ro, wall-street.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea