Rămâi conectat

Ştirea zilei

Intoxicare a Guvernului Ponta legată de salariile directoriilor companiilor de stat – exemplul Cuprumin Abrud

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, Guvernul Ponta a intoxicat mass media trimițând presei un document în excel,  cu lista salariilor nete la nivel maxim, ale directorilor din companiile de stat, in care sunt indicate remuneratii între 2.500 de euro și 14.583 de euro în paralel cu adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care aceste salarii “nesimțite” au fost limitate la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă.

Ca și tot restul presei am preluat fără „instrucțiuni de folosire” acest document oficial, dând de pământ, nemeritat de această dată, cu directorii și membrii consiliilor de administrație ai companiei miniere Curumin Abrud din ultima perioadă, respectiv Nicolae Pavel din perioada PDL și a lui Lucian Vasilache, actual director adjunct al societății de stat din județul Alba.

Vreau să imi cer scuze cu această ocazie față de aceștia pentru informațiile false pe care le-am prezentat în articolul publicat miercuri – Salarii nesimțite la companii de stat din Alba! 10.000 de euro la Cuprumin Abrud și 2.500 de euro la Hidroserv Sebeș – având în vedere faptul că, a doua zi, informându-mă din mai multe surse, printre care Mircea Hava și Teodor Atanasiu, mi-am dat seama că am fost și eu manipulat de strategii premierului Ponta. Astfel, am aflat că directorii Cuprumin nu au câștigat 10.000 de euro net, așa cum se arăta în excel, ci de zece ori mai puțin, respectiv 4.700 de lei.

În ceea ce privește indemnizațiile lunare ale membrilor Consiliul de Administrație al societății, în loc de aproape 1.000 de euro cât scrie în lista lui Ponta, aceștia primesc, Atenție!, 47 de lei. Și asta în condițiile în care Cuprumin a avut în 2012 un profit de 2,2 milioane de euro, iar în 2011 de 9 milioane de euro.

Precizări au venit mai apoi și de la reprezentanți ai Guvernului care au explicat că sumele reprezentau propunerile de salarii nete la nivel maxim, însă odată ce bomba este explodată nu poți decât să sufli praful de pe excel.

PRECIZEZ faptul că în ceea ce privește salariul lui Florin Radu, directorul adjunct la Hidroserv Sebeș SA – filială a Hidroelectrica, în sumă de 11.291 lei net lunar, echivalentul a 2.500 de euro, datele pe care le-am prezentat sunt corecte. Acestea nu provin însă din excelul lui Ponta.

Și dacă tot i-am făcut jocul premierului, amintesc că aceste salarii ale directorilor companiilor de stat nu se plătesc din bani publici, adică din bugetul public, iar nivelul lor este fixat de către consiliile de administratie, care la randul lor sunt numite de adunările generale ale acționarilor (AGA), unde statul iși desemnează reprezentanții de la ministerele coordonatoare ale companiilor, nominalizările fiind făcute de politicieni. Deci cei pe care Guvernul i-a demonizat sunt în majoritatea lor aceiași oameni pe care tot Executivul i-a numit în funcțiile de directori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea