Rămâi conectat

Cultură Educație

Interviu cu prof. univ. dr. Daniel Breaz, noul rector al UAB

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Stimate domnule prof. univ. dr. Daniel Breaz, aţi fost ales de curând în importanta funcţie de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, fiind cel mai tânăr conducător al unei instituţii de învăţământ superior de stat din ţară. Zilele trecute v-aţi întregit echipa managerială cu noii prorectori, decani, prodecani, directori de departamente şi şefi de colective. Cum aţi găsit universitatea din punct de vedere al bazei materiale, al corpului didactic şi al studenţilor la preluarea funcţiei de rector?
– Pentru că şi până la data alegerilor am activat în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, vă pot spune că instituţia albaiuliană de învăţământ superior dispune de o bază materială foarte bună şi are un corp academic foarte bine pregătit. E adevărat că există un deficit de personal, îndeosebi TESA, din cauza blocării posturilor în sistemul bugetar, dar sperăm să rezolvăm cât mai rapid această problemă. Cel mai tare m-a nemulţumit faptul că, la clasificarea instituţiilor de învăţământ superior realizată anul trecut de MECTS, Universitatea „1 Decembrie 1918” nu a avut criteriile ferme, cuantificabile după care s-a făcut evaluarea, neexistând practic transparenţă la realizarea clasificării şi a fost inclusă în categoria universităţilor centrate pe educaţie. Nu ştim care au fost punctele forte şi punctele slabe, ca să ştim unde mai avem de lucru.
În schimb, mă bucură faptul că universitatea noastră, una dintre cele mai tinere universităţi de stat din ţară, a obţinut în urma evaluării instituţionale realizate în anul 2009 de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior calificativul „Grad de încredere ridicat”.

– Având în vedere cele constatate, care sunt principalele obiective pe care vi le-aţi propus pentru mandatul 2012 – 2016, în calitate de rector?
– Planul meu managerial, intitulat „Performanţă, calitate şi continuitate”, este complex şi vizează măsuri urgente care să conducă plasarea universităţii noastre în următorii ani pe o poziţie superioară, în categoria B. De asemenea, universitatea se va focaliza pentru creşterea valorii profesionale a absolvenţilor săi, a calităţii programelor de studii, a valorii cercetării ştiinţifice. În acest sens, vom acţiona pentru modernizarea continuă a bazei materiale (reabilitarea corpului „H”, construirea unui nou cămin studenţesc, astfel încât capacitatea de cazare să acopere integral cererile, lărgirea bazei sportive pentru asigurarea condiţiilor optime pentru practicarea sportului de către studenţi), înfiinţarea unor puncte alimentare pentru studenţi în zona căminelor studenţeşti, elaborarea unor proiecte pentru efectuarea practicii profesionale de către studenţi şi pentru a ocupa rapid şi cu succes posturi pe piaţa muncii, inclusiv prin încheierea unor parteneriate cu agenţii economici şi prin implicarea membrilor Senatului de Onoare al UAB, implicarea activă în găsirea unor locuri de muncă pentru absolvenţi, prin Centrul de Orientare Profesională, în vederea absorbţiei pe piaţa muncii. Bineînţeles, vom creşte calitatea procesului educaţional atât prin folosirea unei baze materiale adecvate şi a unor metode şi mijloace didactice moderne de către personal didactic foarte bine pregătit.

– Ce veţi face pentru corpul academic şi pentru creşterea prestigiului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în ţară şi în străinătate?
– Obiectivul pe termen mediu vizează creşterea performanţei ştiinţifice a personalului didactic şi de cercetare. De aceea, mă gândesc la crearea unui ONG, prin care să se sprijine financiar activitatea ştiinţifică a colegilor din universitate, vom depune în continuare eforturi pentru sprijinirea financiară a corpului academic şi de cercetare în vederea participării la conferinţe, precum şi a apariţiei publicaţiilor relevante pentru toate domeniile de cercetare şi vom cofinanţa proiectele de cercetare. Vom acorda o atenţie sporită promovării academice a personalului didactic şi de cercetare, dar vom încerca şi atragerea altor dascăli de valoare în cadrul universităţii. Vom menţine şi îmbunătăţi relaţiile cu partenerii locali şi regionali, vom dezvolta relaţiile de colaborare cu instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. O altă direcţie de acţiune vizează atragerea de studenţi străini la toate formele de studiu. De altfel, recent am participat la Kuala Lumpur la Târgul Internaţional Educaţional organizat de UE, unde am promovat oferta Universităţii „1 Decembrie 1918”. Organizatorii au estimat că târgul a fost vizitat de aproximativ 10.000 de persoane, un număr important de vizitatori arătându-se interesaţi de specializările promovate de UAB la acest târg. Practic, materialele promovaţionale au avut un grad atât de mare de atractivitate, încât acestea s-au epuizat foarte repede. Nu în ultimul rând, îmi doresc promovarea unei imagini CORECTE a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, inclusiv prin absolvenţi.
– Vă urez ca toate gândurile bune legate de universitatea albaiuliană să vi se împlinească iar întregii echipe manageriale îi urez spor la treabă!

Elit - Gustul Desăvârșit

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea