Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Interviu cu prof. univ. dr. Daniel Breaz, noul rector al UAB

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Stimate domnule prof. univ. dr. Daniel Breaz, aţi fost ales de curând în importanta funcţie de rector al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, fiind cel mai tânăr conducător al unei instituţii de învăţământ superior de stat din ţară. Zilele trecute v-aţi întregit echipa managerială cu noii prorectori, decani, prodecani, directori de departamente şi şefi de colective. Cum aţi găsit universitatea din punct de vedere al bazei materiale, al corpului didactic şi al studenţilor la preluarea funcţiei de rector?
– Pentru că şi până la data alegerilor am activat în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, vă pot spune că instituţia albaiuliană de învăţământ superior dispune de o bază materială foarte bună şi are un corp academic foarte bine pregătit. E adevărat că există un deficit de personal, îndeosebi TESA, din cauza blocării posturilor în sistemul bugetar, dar sperăm să rezolvăm cât mai rapid această problemă. Cel mai tare m-a nemulţumit faptul că, la clasificarea instituţiilor de învăţământ superior realizată anul trecut de MECTS, Universitatea „1 Decembrie 1918” nu a avut criteriile ferme, cuantificabile după care s-a făcut evaluarea, neexistând practic transparenţă la realizarea clasificării şi a fost inclusă în categoria universităţilor centrate pe educaţie. Nu ştim care au fost punctele forte şi punctele slabe, ca să ştim unde mai avem de lucru.
În schimb, mă bucură faptul că universitatea noastră, una dintre cele mai tinere universităţi de stat din ţară, a obţinut în urma evaluării instituţionale realizate în anul 2009 de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior calificativul „Grad de încredere ridicat”.

– Având în vedere cele constatate, care sunt principalele obiective pe care vi le-aţi propus pentru mandatul 2012 – 2016, în calitate de rector?
– Planul meu managerial, intitulat „Performanţă, calitate şi continuitate”, este complex şi vizează măsuri urgente care să conducă plasarea universităţii noastre în următorii ani pe o poziţie superioară, în categoria B. De asemenea, universitatea se va focaliza pentru creşterea valorii profesionale a absolvenţilor săi, a calităţii programelor de studii, a valorii cercetării ştiinţifice. În acest sens, vom acţiona pentru modernizarea continuă a bazei materiale (reabilitarea corpului „H”, construirea unui nou cămin studenţesc, astfel încât capacitatea de cazare să acopere integral cererile, lărgirea bazei sportive pentru asigurarea condiţiilor optime pentru practicarea sportului de către studenţi), înfiinţarea unor puncte alimentare pentru studenţi în zona căminelor studenţeşti, elaborarea unor proiecte pentru efectuarea practicii profesionale de către studenţi şi pentru a ocupa rapid şi cu succes posturi pe piaţa muncii, inclusiv prin încheierea unor parteneriate cu agenţii economici şi prin implicarea membrilor Senatului de Onoare al UAB, implicarea activă în găsirea unor locuri de muncă pentru absolvenţi, prin Centrul de Orientare Profesională, în vederea absorbţiei pe piaţa muncii. Bineînţeles, vom creşte calitatea procesului educaţional atât prin folosirea unei baze materiale adecvate şi a unor metode şi mijloace didactice moderne de către personal didactic foarte bine pregătit.

– Ce veţi face pentru corpul academic şi pentru creşterea prestigiului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în ţară şi în străinătate?
– Obiectivul pe termen mediu vizează creşterea performanţei ştiinţifice a personalului didactic şi de cercetare. De aceea, mă gândesc la crearea unui ONG, prin care să se sprijine financiar activitatea ştiinţifică a colegilor din universitate, vom depune în continuare eforturi pentru sprijinirea financiară a corpului academic şi de cercetare în vederea participării la conferinţe, precum şi a apariţiei publicaţiilor relevante pentru toate domeniile de cercetare şi vom cofinanţa proiectele de cercetare. Vom acorda o atenţie sporită promovării academice a personalului didactic şi de cercetare, dar vom încerca şi atragerea altor dascăli de valoare în cadrul universităţii. Vom menţine şi îmbunătăţi relaţiile cu partenerii locali şi regionali, vom dezvolta relaţiile de colaborare cu instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. O altă direcţie de acţiune vizează atragerea de studenţi străini la toate formele de studiu. De altfel, recent am participat la Kuala Lumpur la Târgul Internaţional Educaţional organizat de UE, unde am promovat oferta Universităţii „1 Decembrie 1918”. Organizatorii au estimat că târgul a fost vizitat de aproximativ 10.000 de persoane, un număr important de vizitatori arătându-se interesaţi de specializările promovate de UAB la acest târg. Practic, materialele promovaţionale au avut un grad atât de mare de atractivitate, încât acestea s-au epuizat foarte repede. Nu în ultimul rând, îmi doresc promovarea unei imagini CORECTE a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, inclusiv prin absolvenţi.
– Vă urez ca toate gândurile bune legate de universitatea albaiuliană să vi se împlinească iar întregii echipe manageriale îi urez spor la treabă!

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea