Rămâi conectat

Sport

Interviu cu Marius Ceteraş care pe 9 februarie 2012 îşi va lansa cartea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

„Pe lângă înfiinţarea secţiei de şah la CSU Alba Iulia, vrem să promovăm şahul şcolar în judeţ”

    În vârstă de 38 de ani, Marius Ceteraş este fost campion naţional de juniori (în 1992 şi 1993), participant la mai multe campionate mondiale şi europene de juniori şi campion balcanic cu echipa României de juniori în 1993. A obţinut titlul de maestru FIDE în anul 1992, iar începând cu anul 1996 a pregătit copii, juniori şi seniori la cluburile din Alba Iulia, Turda şi Matosinhos (Portugalia), precum şi elevi din ţară şi străinătate prin internet.
    În anul 2007 a publicat cartea “Lecţii de şah pentru începători”, republicată apoi sub denumirea de “Ghidul jocului de şah pentru elevi”, ca urmare a avizării ei sub acest titlu de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în vederea folosirii ca material suport de predare a şahului în şcolile din România. După anul 2009, autorul a avut o activitate şahistă mai redusă datorită obligaţiilor profesionale, fiind director la SC Electrica Serv SA agenţia judeţeană Alba. Marius Ceteraş va lansa în 9 februarie, la Alba Iulia a doua sa carte de şah, „Ghid pentru învăţarea jocului de şah”. Lucrarea va fi editată de Editura Unirea din Alba Iulia şi se adresează tuturor celor care doresc să facă primii paşi în „jocul regilor”.

    – La ce activităţi şahiste la nivel local şi judeţean ne putem aştepta în anul 2012?
– În 2012 intenţionăm să organizăm 4-5 turnee de şah clasic cu raportarea rezultatelor la FIDE (Federaţia Internaţională de Şah), dintre care un festival şahist mai mare în luna iulie sau august la Alba Iulia. Primul turneu de acest gen a avut loc în perioada 3-5 februarie la Alba Iulia. Vom relua de asemenea circuitul judeţean de turnee de şah rapid ALBA GRAND PRIX, cu 6-10 turnee. Atât la turneele de şah clasic, cât şi la cele de şah rapid, se vor organiza în mai multe oraşe din judeţ (Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeş, Teiuş), dar vom încerca să derulăm turnee şi în alte oraşe sau chiar în comune cu potenţial turistic, acolo unde vom avea un sprijin local.
– La ce noutăţi să ne aşteptăm în viitorul apropiat în peisajul şahist din judeţ?
– Nu pot decât să salut iniţiativa conducerii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de a dezvolta, pe lânga secţia de baschet, care are rezultate excelente, şi activitatea şahistă în cadrul universităţii şi sunt convins că rezultatele acestei iniţiative vor fi benefice pentru şahul albaiulian. Noua secţie de şah a CSU Alba Iulia este în curs de afiliere la FR Şah, iar mai multe detalii despre acest subiect vor fi oferite zilele viitoare în cadrul unei conferinţe de presă.
– În ţară şahul şcolar se dezvoltă tot mai mult. A rămas judeţul Alba în urmă din acest punct de vedere?
– Din păcate da. Există judeţe unde peste 500 de copii studiază şahul în şcoli sau grădiniţe, sub diverse forme. Ce vă pot spune este că vom iniţia un proiect de promovare a şahului şcolar şi în judeţul Alba în acest an. Eu am convingerea că până la sfârşitul anului 2012 vom avea cel puţin 10-15 cercuri de şah pentru copii în instituţiile de învăţământ. Cine va dori să se implice în organizarea unei astfel de activităţi, va primi tot sprijinul.
– Ce reprezintă pentru tine cartea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” care va fi lansată în 9 februarie la Alba Iulia?
– În plus faţă de ceea ce a apărut deja în presă, pot spune că este în primul rând o carte în care am pus foarte mult suflet. De mai bine de doi ani mi-am propus să scriu o carte care să ajute la promovarea şahului în rândul copiilor din judeţul Alba. Există sute de copii la noi în judeţ, în special în Munţii Apuseni, care parcurg zilnic, fie că e vreme bună, fie că e vreme rea, peste 10 km pe jos pentru a merge la şcoală. Cred că fiecare copil în parte, care îşi doreşte să înveţe şi face eforturi pe care alţii nici nu şi le pot imagina, pentru ca prin învăţătură să-şi facă un rost mai bun în viaţă, merită să fie scrisă pentru el o carte. În fine, am reuşit să-mi fac timp să scriu această carte şi vă promit că ea va ajunge la orice copil din judeţul nostru care îşi doreşte să studieze şahul într-un mod organizat, chiar şi la cei care, în pofida preţului foarte redus, nu şi-ar permite să o cumpere.
– Cum crezi că va fi primită cartea de cititori?
– Vă spun cât se poate de sincer că am reuşit să scriu o carte mult mai bună decât speram atunci când am început să lucrez la ea. Afirm asta deoarece o carte bună de iniţiere în şah este mult mai greu de scris decât una care se adresează unor cititori care ştiu deja să joace şah. Sper ca şi cititorii cărţii mele să fie la fel de mulţumiţi de ea.

A consemnat Dan HENEGAR

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sport

Sport

Săptămâna reunirilor pentru divizionarelor terțe din Alba: luni, primul antrenament al anului pentru CSM Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir | Marți începe pregătirea și CIL Blaj

Dan HENEGAR

Publicat

în

Săptămâna reunirilor pentru divizionarelor terțe din Alba: luni, primul antrenament al anului pentru CSM Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir | Marți începe pregătirea și CIL Blaj Start în pregătiri pentru 3 dintre divizionarele terțe din Alba, asta după ce săptămâna trecută a demarat antrenamentele CS Universitar Alba Iulia, cea mai grăbită formație din județ. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea