Rămâi conectat

Sport

Interviu cu Marius Ceteraş care pe 9 februarie 2012 îşi va lansa cartea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah”

Publicat

în

„Pe lângă înfiinţarea secţiei de şah la CSU Alba Iulia, vrem să promovăm şahul şcolar în judeţ”

    În vârstă de 38 de ani, Marius Ceteraş este fost campion naţional de juniori (în 1992 şi 1993), participant la mai multe campionate mondiale şi europene de juniori şi campion balcanic cu echipa României de juniori în 1993. A obţinut titlul de maestru FIDE în anul 1992, iar începând cu anul 1996 a pregătit copii, juniori şi seniori la cluburile din Alba Iulia, Turda şi Matosinhos (Portugalia), precum şi elevi din ţară şi străinătate prin internet.
    În anul 2007 a publicat cartea “Lecţii de şah pentru începători”, republicată apoi sub denumirea de “Ghidul jocului de şah pentru elevi”, ca urmare a avizării ei sub acest titlu de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în vederea folosirii ca material suport de predare a şahului în şcolile din România. După anul 2009, autorul a avut o activitate şahistă mai redusă datorită obligaţiilor profesionale, fiind director la SC Electrica Serv SA agenţia judeţeană Alba. Marius Ceteraş va lansa în 9 februarie, la Alba Iulia a doua sa carte de şah, „Ghid pentru învăţarea jocului de şah”. Lucrarea va fi editată de Editura Unirea din Alba Iulia şi se adresează tuturor celor care doresc să facă primii paşi în „jocul regilor”.

Elit - Gustul Desăvârșit

    – La ce activităţi şahiste la nivel local şi judeţean ne putem aştepta în anul 2012?
– În 2012 intenţionăm să organizăm 4-5 turnee de şah clasic cu raportarea rezultatelor la FIDE (Federaţia Internaţională de Şah), dintre care un festival şahist mai mare în luna iulie sau august la Alba Iulia. Primul turneu de acest gen a avut loc în perioada 3-5 februarie la Alba Iulia. Vom relua de asemenea circuitul judeţean de turnee de şah rapid ALBA GRAND PRIX, cu 6-10 turnee. Atât la turneele de şah clasic, cât şi la cele de şah rapid, se vor organiza în mai multe oraşe din judeţ (Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeş, Teiuş), dar vom încerca să derulăm turnee şi în alte oraşe sau chiar în comune cu potenţial turistic, acolo unde vom avea un sprijin local.
– La ce noutăţi să ne aşteptăm în viitorul apropiat în peisajul şahist din judeţ?
– Nu pot decât să salut iniţiativa conducerii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de a dezvolta, pe lânga secţia de baschet, care are rezultate excelente, şi activitatea şahistă în cadrul universităţii şi sunt convins că rezultatele acestei iniţiative vor fi benefice pentru şahul albaiulian. Noua secţie de şah a CSU Alba Iulia este în curs de afiliere la FR Şah, iar mai multe detalii despre acest subiect vor fi oferite zilele viitoare în cadrul unei conferinţe de presă.
– În ţară şahul şcolar se dezvoltă tot mai mult. A rămas judeţul Alba în urmă din acest punct de vedere?
– Din păcate da. Există judeţe unde peste 500 de copii studiază şahul în şcoli sau grădiniţe, sub diverse forme. Ce vă pot spune este că vom iniţia un proiect de promovare a şahului şcolar şi în judeţul Alba în acest an. Eu am convingerea că până la sfârşitul anului 2012 vom avea cel puţin 10-15 cercuri de şah pentru copii în instituţiile de învăţământ. Cine va dori să se implice în organizarea unei astfel de activităţi, va primi tot sprijinul.
– Ce reprezintă pentru tine cartea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” care va fi lansată în 9 februarie la Alba Iulia?
– În plus faţă de ceea ce a apărut deja în presă, pot spune că este în primul rând o carte în care am pus foarte mult suflet. De mai bine de doi ani mi-am propus să scriu o carte care să ajute la promovarea şahului în rândul copiilor din judeţul Alba. Există sute de copii la noi în judeţ, în special în Munţii Apuseni, care parcurg zilnic, fie că e vreme bună, fie că e vreme rea, peste 10 km pe jos pentru a merge la şcoală. Cred că fiecare copil în parte, care îşi doreşte să înveţe şi face eforturi pe care alţii nici nu şi le pot imagina, pentru ca prin învăţătură să-şi facă un rost mai bun în viaţă, merită să fie scrisă pentru el o carte. În fine, am reuşit să-mi fac timp să scriu această carte şi vă promit că ea va ajunge la orice copil din judeţul nostru care îşi doreşte să studieze şahul într-un mod organizat, chiar şi la cei care, în pofida preţului foarte redus, nu şi-ar permite să o cumpere.
– Cum crezi că va fi primită cartea de cititori?
– Vă spun cât se poate de sincer că am reuşit să scriu o carte mult mai bună decât speram atunci când am început să lucrez la ea. Afirm asta deoarece o carte bună de iniţiere în şah este mult mai greu de scris decât una care se adresează unor cititori care ştiu deja să joace şah. Sper ca şi cititorii cărţii mele să fie la fel de mulţumiţi de ea.

A consemnat Dan HENEGAR

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Optimum Alba Iulia, de două ori pe locul secund la Transilvania Footbal Festival

Publicat

în

Prezent în premieră la turneul “Transilvania Footbal Festival”, organizat în municipiul de pe Someș de Sporting Cluj-Napoca, clubul Optimum Alba Iulia a fost la înălțime, reușind să se claseze pe locul secund la fiecare categorie de vârstă.

Recunoscută pentru preocuparea în privința creșterii talentelor fotbalistice, formația ce-și desfășoară activitatea la Drâmbar a participat cu grupele de copii din anii 2010-2011, respectiv 2012 (la fiecare categorie au fost 18 formați, din toată țara, repartizate inițial în 6 grupe a câte 3 echipe). Astfel, generația 2010/2011, pregătită de Dan Bara și Ciprian Selagea, a fost învinsă în finala cu Viitorul Cluj, scor 1-2, iar copii din 2012, antrenați de uniristul Filip Morar, au pierdut la penalty-uri, scor 3-4; în ultimul act, cu “U” Evolution Cluj-Napoca (de care se ocupă fostul mare fotbalist Dorin Goga, actualmente la Sănătatea Cluj).

De asemenea, doi jucători de la Optimum au primit trofee individuale: Tudor Fechete (n. 2010) – a fost declarat cel mai bun portar al turneului, iar Dragoș Miclea (n. 2012) – a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles, la înălțime au fost și părinții, care de fiecare dată ne susțin necondiționat și ne împing de la spate spre marea performanța! Înarmați cu tot arsenalul, de la steaguri la tobe, fumigene și vuvuzele, Optimum Alba Iulia a fost din nou la înălțime atât pe teren cât și în tribună, clujenii fiind surprinși plăcut de noi, de cât de organizați suntem. Cine are ochi, SĂ VADĂ!!! Cine are urechi, să audă !!! Fotbalul din Alba Iulia are viitor”, a transmis Ciprian Selagea (echipier al divizionarei terțe Metalurgistul Cugir, ce dispută în aceste zile barajul de promovare în liga a 2-a, cu Minaur Baia Mare)

. Lotul Optimum Alba Iulia: Tudor Fechete, Horațiu Niciu Horatiu – portari, Darius Alion, Darius Drăgan, Lukas Hada, Raul Sibișean, Andrei Spulber, Luca Sărăcuț, Alex Suschevici, Darius Horșa, David Lazăr, Patrick Candrea, Darius Manea, Raul Alexa, Rareș Dan, Raul Bocăniciu, David Ponoran, Cătălin Ciulea, George Opincariu – jucători de câmp


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La naționalele de karate IKU, Diana Surcă – vicecampioană națională și 14 medalii pentru ACS Karate Forever Alba Iulia)

Publicat

în

Salbă de medalii pentru sportivii din Cetatea Marii Uniri la Campionatul Național de Karate IKU, competiție ce a avut loc recent la Arad. În dreptul reprezentanților ACS Karate Forever Alba Iulia s-au strâns 14 distincții naționale, cel mai important rezultat fiind realizat de Diana Surcă – vicecampioană națională la kumite individual.

La aceste naționale au participat 152 de karateka (centurile avansate de la vârsta de 12 ani și până la veterani) de la 21 de cluburi ale departamentului de karate IKU din cadrul Federației Române de Arte Marțiale.

ACS Karate Forever Alba Iulia a reușit următoarele rezultate:

Elit - Gustul Desăvârșit

*Diana Surcă (foto) – vicecampioană națională la kumite individual și medalie de bronz la kumite rotativ;

*Giorgiana Csortan – medalie de bronz la kumite individual și bronz la kumite echipe;

*Felix Varga – bronz la kumite individual și bronz la ippon kumite;

*Eva Baciu – bronz la kata individual;

*Denisa Mincea – bronz la kumite rotativ;

*Rafaela Muntean – bronz la kumite individual;

*Edward Minea – bronz la kumite individual;

*Eliza Lebădă – bronz la kumite rotativ;

*Gabriel Dăhălean – bronz la kumite individual;

*Elena Drăgoiu – bronz la kumite echipe;

*Cătălina Pleșa – bronz la kumite echipe.

Felicitări sportivilor pentru efortul depus. Noi suntem mândri de ei și toată munca lor. Mulțumim părinților pentru susținere și încredere. Totodată, mulțumim Primăriei municipiului Alba Iulia și CS Municipal Unirea Alba Iulia pentru sprijin”, a transmis Alina Băluță (“La mulți ani”, pentru aniversarea de astăzi).

Următoarea întrecere de anvergură se va desfășura la Alba Iulia, în Sala de Sport a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, sâmbătă, 11 iunie, Campionatul Național de copii FRAM-IKU, organizat de departamentul IKU, în colaborare cu ACS Karate Forever Alba Iulia (club condus de Shihan Simion Băluță 7 dan și sensei Alina Băluță 3 dan), și susținut de Ministerul Sportului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La Daia Română, în 11 iunie: Voința Stremț – CSU Alba Iulia, a treia finală consecutivă în Cupa României

Publicat

în

CSU Alba Iulia a respectat calculele hârtiei și s-a calificat în finala Cupei României, după 3-0 (1-0), pe “Cetate” cu Energia Săsciori.

Golurile liderului Ligii a 4-a, formație pregătită de Mihai Manea, ce așteaptă doar confirmarea matematică a câștigării titlului de campioană (are nevoie de o remiză la Galtiu, în penultima rundă, sâmbătă, ora 11.00, cu Viitorul Vama Seacă), au fost marcate de Circov (4), Baghiu (46), Herci (64). Și astfel, ultimul act al competiției “KO” la nivel județean este o reeditare a precedentelor două finale, respectiv o dispută între Voința Stremț și CS Universitatea Alba Iulia, trofeele fiind câștigate de Voința după 2-1 pe “Cetate” în 2019, respectiv 7-5 (după loviturile de departajare, 2-2 în timp regulamentar), anul trecut, pe arena din Unirea.

Gala fotbalului județean se va desfășura în premieră la Daia Română, sâmbătă, 11 iunie. În cadrul evenimentul vor fi premiați performerii din competițiile organizate de AJF Alba (de la ora 17.00), Voința Stremț – CSU Alba Iulia fiind la ora 18.00, ziua fiind deschisă de finala Cupei României la juniori Under 19 (ora 15.00). La această competiție juvenilă semifinalele sunt Metalurgistul Cugir – CS Universitatea Alba Iulia și Fortuna Lunca Mureșului – LPS Sebeș (joi, 26 mai).

Elit - Gustul Desăvârșit

Foto: CSU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare