Rămâi conectat

Cultură Educație

Interviu cu marea doamnă a teatrului românesc, Rodica POPESCU-BITĂNESCU

Publicat

în

„Avem nevoie de cultură, de valori şi de teatru!”

    Totul a pornit de la o simplă, dar măreaţă idee a trupei Colb Jr., de la Colegiul Naţional  „Lucian Blaga”, născută din nevoia de exprimare liberă şi, nu în ultimul rând, din pasiunea pentru teatru a acestor minunaţi copii. La sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 28-30 octombrie 2011, am avut ocazia de a asista la un eveniment cultural deosebit. Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru liceeni „Radu Stanca” a fost organizat de Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Primăria Municipiul Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Fundaţia Culturală „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Teatrul de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia. Invitatul de onoare al Festivalului Naţional de Artă Dramatică pentru liceeni „Radu Stanca” a fost actriţa Teatrului Naţional Bucureşti, Rodica Popescu- Bitănescu, preşedinte al juriului, care alături de Amalia Pop, actriţă la Teatrul de păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia şi Rareş Tileagă, critic de teatru şi film au avut dificila sarcină de a desemna câştigătorul. În ultima zi a festivalului, actriţa Rodica Popescu-Bitănescu le-a oferit celor prezenţi în sală o demonstraţie a talentului de regizor şi actor în piesa „Nu-i rău”, piesă ce-i poartă semnătura. Cu această ocazie, distinsa doamnă a teatrului românesc, Rodica Popescu-Bitănescu a avut amabilitatea de a-i acorda un scurt interviu elevului Şerban Sârbu, de la Colegiului Naţional „Lucian Blaga”  din Sebeş. (A.D.T.)
-Încă de la începutul discuţiei noastre doresc să vă mulţumesc pentru amabilitatea de a accepta această întâlnire. După părerea dumneavoastră, mai avem nevoie de festivaluri sau de un festival cum este cel de la Sebeş, mai ales având în vedere faptul că valorile sau mai bine zis criterile după care sunt evaluate aceste valori lipsesc, fapt resimţit şi de teatrul românesc?
-Este nevoie de aceste valori, mai ales că acest festival este cu elevi, cu oameni foarte tineri care vor să facă teatru, iubesc teatrul. Poate unii dintre ei vor să urmeze o carieră în teatru, dar fără teatru nu se poate, adică o societate nu poate să meargă înainte, o ţară nu poate să avanseze dacă nu-şi cunoaşte valorile morale. Să ştiţi că teatrul nu o să moară niciodată. E bine ce faceţi voi, am învăţat foarte multe lucruri de la voi, de la aceşti tineri care au jucat pe scenă. Deci, învăţăm mereu unii de la alţii, asta pentru că acceptăm că nu suntem perfecţi. Nu se poate fără aceste festivaluri. Sunt necesare pentru actorii tineri, pentru că cei în vârstă sunt deja cunoscuţi. Cei tineri vor să se lanseze, vor să muşte din „jăratecul de pe foc”, ca-n poveşti. Sunt necesare asemenea festivaluri, iar profesorii trebuie să susţină continuitatea acestor festivaluri, realizarea lor.
-Aţi vorbit despre actorii tineri. Acum, firesc, vă întreb dacă, în opinia dumneavoastră, mai există potenţial actoricesc în România, şi dacă da, în ce măsură reuşeşte să se afirme?
-Actori tineri sunt foarte mulţi. Lumea se întreabă: dacă o să dispară aceste generaţii de aur, cine le înlocuieşte? Sunt foarte mari actori tineri, îi văd, am repetat cu ei, îi văd şi pe cei de la voi, au scânteie, unii dintre ei sunt chiar actori. M-au impresionat, aveau o spontaneitate, o prospeţime, o dicţiune, un joc atât de natural, de firesc! Sunt actori fără o şcoală specială. Deci există. Ştii care e drama pentru voi? Nu aveţi cum să vă lansaţi. E foarte greu. Înainte se făcea foarte mult teatru de televiziune, astăzi nu se mai face. În general, se reiau piesele care au mai fost. Păi, cum să vă lansaţi voi, cei tineri, mai mult decât într-o reclamă? E foarte greu să pătrunzi şi într-o telenovelă. Sunt telenovele unde se joacă foarte curat şi foarte bine. Nu este deloc o ruşine să joci în telenovele, ba din contră, dacă dai de o echipă bună, înveţi meserie. Mai e ocazia unui proiect particular, cum s-a întâmplat la mine, au fost tineri pe care i-am descoperit, chiar foarte buni şi care joacă în piesele mele. Astă mă bucură şi îi bucură şi pe ei. Acestea sunt cazuri rare. Sunt atâţia absolvenţi de teatru plini de talent. Mai spun doar că meseria aceasta se face muncind zi de zi. Nu poţi să fii, cum e în Occident, şi taximetrist sau să speli vase şi să faci şi teatru. Nu poţi, trebuie să munceşti tot timpul. Mai demult, cei care terminau facultatea de teatru făceau figuraţie, ca să înveţe, la Teatru Naţional, apoi intrau în teatru, aveau un angajament şi încet, încet, cărămidă peste cărămidă, învăţau meserie. Nu se poate aşa, cu întrerupere, n-aveţi unde să vă lansaţi!
-Mă gândesc că, om de teatru fiind, aţi avut la rândul dumneavoastră actori preferaţi.
-Actori! Niciodată, n-am să-i spun. Pot să-ţi spun din cei străini, Vulcenko, din „Gară pentru doi”. E o actriţă genială, plină de sex-appeal. Trebuie şi aşa ceva. Sunt actriţe foarte bune, dar nu din România. Ah, da! Pot să spun de Vasilica Tastaman, care din păcate nu mai e, o mare actriţă, dar niciuna dintre cele tinere nu poate s-o înlocuiască. Tot ce spunea ea era dublat de sex-appeal. Nu era vulgară. Era talentată, genială şi nu avea nicio şcoală specială, dar avea talent de la Dumnezeu cât pentru 20 de actriţe. Şi iată că fineţea, subţirimea, frumuseţea sa interioară, hazul şi sensibilitatea Vasilicăi, toate acestea nu le-am mai întâlnit la nimeni.
-Pentru că aţi amintit de calităţi şi sensibilitate, aş vrea să vă întreb care consideraţi că este cel mai mare defect, dar şi cea mai mare calitate a românilor?
-Nu vorbesc despre calităţi. Pot să spun ce mă enervează cel mai mult în România. Este o ţară cu foarte mulţi mitocani şi îmi pare rău, pentru că sunt foarte mulţi tineri extrem de educaţi şi de rafinaţi. Şi TONUL face totul. Oamenii s-au obişnuit să vorbească foarte vulgar şi foarte gros, în general. Mitocănia mă deranjează, dar asta nu înseamnă că toţi sunt mitocani. Sunt şi oameni foarte cultivaţi. Voi sunteţi tineri, mult mai informaţi, iar spiritul datoriei este mult mai dezvoltat la voi decât la noi. E foarte important să recunoaştem toate aceste lucruri.

Şerban SÂRBU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare