Rămâi conectat

Ştirea zilei

Interviu cu Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 

– Domnule prefect, la puţin timp de când aţi fost numit în funcţie, vă rog să ne vorbiţi despre priorităţile dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului la nivelul judeţului.
– Aşa cum am amintit recent, un loc important ocupă cetăţeanul şi problemele lui. Vă mărturisesc că am rămas puţin surprins de modul de abordare a anumitor probleme ale locuitorilor judeţului. Este adevărat că eu cunosc foarte bine mediul privat, care nu este deloc închistat, şi de aceea vă spun că am fost mirat de faptul că există probleme rămase nerezolvate de 4 sau 5 ani. Cei care au venit în audienţă şi mi-au cerut sprijinul s-au plâns că au ajuns la capătul răbdării. Analizând cu atenţie problemele oamenilor din judeţ care au apelat la ajutorul meu, trebuie să vă mărturisesc că nu mi se pare deloc normal ca persoane în vârstă să fie puse pe drumuri până la prefectură, de ani de zile, pentru probleme care şi-ar fi putut găsi rezolvarea încă de la prima audienţă în care au fost prezentate prefectului. La fel de adevărat e faptul că respectarea întocmai a legii nu este opţională şi că nimănui nu trebuie să îi fie teamă să explice clar cetăţenilor care probleme pot fi rezolvate şi care nu, pentru că, în opinia mea, relaţia cu locuitorii judeţului, inclusiv cea de comunicare, trebuie să fie una corectă, bazată pe respectul faţă de prevederile legale şi faţă de cetăţeanul care trebuie să primească toate lămuririle necesare.
– Ce necazuri au cetăţenii care s-au prezentat la audienţe?
– Problemele oamenilor sunt multe, nu ne-ar ajunge spaţiul pentru a le prezenta acum. Spre exemplu, o doamnă care a fost angajata unei primării din judeţ a vrut să fie detaşată la o altă primărie. După o anumită perioadă de timp, la solicitarea primarului, i s-a cerut transferul. Persoana a depus actele în vederea realizării transferului, iar apoi, surprinzător, cel care a cerut transferul, adică primarul, a hotărât că nu mai are nevoie de angajata respectivă. Dorind să revină la primul său loc de muncă, femeia nu a mai fost primită pentru că postul său a fost ocupat, fiind astfel încălcate drepturile prevăzute în statutul funcţionarului public. V-am prezentat un singur exemplu care demonstrează clar că cetăţenii judeţului sunt puşi pe drumuri şi îşi cheltuie inutil banii cu procese tărăgănate ani de zile. De ce sunt nevoiţi oamenii să-şi risipească timpul şi banii? Din simplul motiv că cineva care ocupă o anumită funcţie e prea “ocupat” pentru a-şi face timp pentru oameni şi necazurile lor, ale celor care i-au dat votul, investind încredere şi speranţe în cel care le-a promis că o să-i ajute! Am aflat în timpul audienţelor că, în ultimii ani, fiecare prefect a avut “plăcerea” de a fi vizitat de o doamnă care şi-a exprimat… “mulţumirea” faţă de aceştia şi de modul în care i-au acordat sprijinul în soluţionarea problemelor cu care se confruntă aruncând cu… ouă pe holurile instituţiei, chiar pe uşa prefectului. Trebuie să spun că a fost pentru prima oară când femeia a plecat mulţumită şi cel la care a venit nu a mai fost numit bandit şi mafiot, şi asta pentru că cred că am reuşit să găsesc soluţii concrete pentru a o ajuta.
– Pentru că sunteţi legat de Sebeş, vă rog să ne spuneţi dacă aţi mai discutat cu locuitorii municipiului despre problemele lor.
– Desigur că, în ciuda programului încărcat, mi-am făcut timp pentru locuitorii municipiului Sebeş. În cadrul unui interviu, la radio, oamenii m-au întrebat ce măsuri voi lua în legătură cu poluarea din municipiul Sebeş. Le-am spus oamenilor că am încercat, în calitate de consilier local, din păcate fără succes, ca pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local să se regăsească un proiect referitor la starea de sănătate a populaţiei şi la poluarea zonei. A fost imposibil să reuşim, din pricina unor interese pe care nu le-am înţeles niciodată. Le-am promis cetăţenilor din Sebeş că cei care ne vor impiedica să aflăm adevărul în privinţa stării de sănătate a locuitorilor municipiului vor trebui să suporte consecinţele legii.
– Cum veţi acţiona dumneavoastră, în calitate de prefect?
– În urma discuţiilor pe care le-am avut cu primarul municipiului Sebeş şi cu consilierii locali, am convingerea că un astfel de proiect îşi va găsi totuşi locul pe ordinea de zi a unei şedinţe a Consiliului Local. Din punctul de vedere al atribuţiilor mele, ca prefect, trebuie să amintesc că, pe lângă respectarea Constituţiei, în calitate de reprezentant al Guvernului în judeţ, mi-am asumat pe deplin misiunea de a veghea mereu ca legea să fie respectată, precum şi responsabilitatea unei atitudini imparţiale şi obiective. În ceea ce mă priveşte, vă asigur că voi respecta jurământul depus la învestirea în funcţie, chiar dacă procedând astfel este foarte posibil să deranjez destul de mult. Nu în ultimul rând, vreau să îi asigur pe toţi locuitorii judeţului că uşa mea le este permanent deschisă şi că mă voi ocupa cu atenţie şi seriozitate de problemele lor, găsind cele mai bune soluţii atunci când rezolvarea lor e de competenţa mea. Totodată, am încredere că voi reuşi să asigur eficienţa serviciilor publice deconcentrate şi că voi avea o colaborare bună cu autorităţile din judeţ, în condiţiile în care se va înţelege faptul că cetăţenii sunt scopul activităţii noastre de zi cu zi şi că trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca problemele lor să fie rezolvate cât mai repede.
– Am văzut echipaje ale poliţiei în vecinătatea şcolilor, dar şi părinţi care sunt foarte mulţumiţi de prezenţa acestora. Vă rog să ne oferiţi detalii cu privire la această măsură.
– Încă din prima zi de activitate ca prefect, am stabilit împreună cu reprezentanţii IPJ Alba ca agenţii poliţiei rutiere să fie prezenţi de mai multe ori pe zi la instituţiile de învăţământ din municipiu – la începerea programului, în pauza mare şi atunci când elevii termină orele. Alături de poliţiştii de proximitate şi colaborând cu directorii şcolilor, am convingerea că ei vor contribui la creşterea siguranţei elevilor şi la liniştea părinţilor.
– Vă doresc mult succes şi cât mai multe măsuri inspirate, în beneficiul locuitorilor judeţului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO | INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, 17 august, în jurul orei 19.40, în zona km 310 al autostrăzii A1. Citește și: INCENDIU izbucnit la un garaj și o anexă gospodărească în Dârlești, comuna Horea: Au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea