Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Interviu cu dl. Nicolae Traian URSALEŞ, primarul localităţii Meteş – comuna cu cele mai multe proiecte pentru micii fermieri din România

Publicat

în

     – Domnule primar, ţinând cont că de curând s-a mai încheiat un an, v-aş întreba cum a fost anul 2011 pentru comuna Meteş ?
– Pot să spun că şi anul 2011 a fost un an foarte bun pentru comuna noastră, deoarece s-au realizat şi finalizat o serie de investiţii foarte importante. Aici aş aminti faptul că în satele Presaca Ampoiului şi Poiana Ampoiului, căminele culturale au fost extinse şi modernizate, astfel încât în prezent orice cetăţean din judeţul Alba ar fi mândru să aibă la el în sat un asemenea aşezământ cultural. În satul Meteş au fost finalizate lucrările de reabilitare şi modernizare la şcoala cu clasele I-VIII, iar în satul Ampoiţa au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la şcoala cu clasele I-VIII, astfel încât elevii care învaţă în aceste două şcoli se pot bucura de condiţii extraordinare. De asemenea, s-au mai asfaltat doi kilometri de drum, pe drumul comunal DC 68 Ampoiţa – Lunca Meteşului, urmând ca în acest an să mai fie asfaltaţi încă 2,5 kilometri, pentru a fi asfaltat tot drumul. Tot în acest an s-a finalizat lucrarea de introducere a 16 kilometri de reţea de apă potabilă în satele Presaca Ampoiului şi Poiana Ampoiului. În luna martie a anului trecut, în satul Tăuţi, ne-am apucat de construcţia celui mai mare cămin cultural din judeţ, cămin care a fost ridicat şi acoperit, având şi uşile şi geamurile puse, urmând ca din primăvară să se înceapă la finisaje. Tot în anul recent încheiat, au fost amenajaţi 500 de metri liniari de drum în satul Tăuţi (pe Pârâul Mărghiţii), precum şi două poduri în satul Văleni (pe valea satului), astfel încât familiile din zonele respective se pot bucura de drum auto până acasă.
    – Destul de multe realizări, într-un an, pe timp de criză. Cum aţi reuşit?
– Printr-o bună gospodărire a banului public şi printr-o bună colaborare cu personalul din primărie, cu consilierii locali şi cu instituţiile statului, în speţă Consiliul Judeţean Alba şi Instituţia Prefectului Judeţului Alba, şi nu în ultimul rând cu cetăţenii comunei Meteş. Pe această cale vreau să le mulţumesc tuturor pentru ajutor şi în mod special domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, dar şi tuturor celor 13 consilieri locali, care au înţeles faptul că în comuna Meteş trebuie să facem treabă, neavând timp pentru „bălăcăreli politice”. Am mai spus-o şi o mai spun, în comuna Meteş există 13 consilieri locali ai comunei Meteş, nu ai PDL, PSD, PNL sau PRM, motiv pentru care le sunt recunoscător. Le sunt recunoscător şi celor 9 angajaţi ai primăriei, care au ştiut să facă echipă în jurul meu, astfel încât cetăţenii comunei Meteş să fie mulţumiţi de serviciile administraţiei locale.
 – Cum simt cetăţenii comunei Meteş faptul că dumneavoastră şi echipa pe care o conduceţi le este aproape?
– Prin faptul că atunci când vin la primărie sunt serviţi aşa cum se cuvine, că sunt anunţaţi de fiecare dată de toate oportunităţile care apar în materie de agricultură, subvenţii, etc. Vreau să amintesc aici, că în comuna Meteş sunt cca. 250 de proiecte depuse pe Măsura 1.4.1, fiind cred comuna cu cele mai multe astfel de proiecte din România. Este o mândrie a noastră, mai ales că majoritatea proiectelor au fost făcute în primărie, iar cetăţenii nu au fost nevoiţi să facă nenumărate drumuri pe la diverşi consultanţi din Alba Iulia sau din altă parte. Aşadar, cca. 250 de fermieri din comuna Meteş sunt mai bogaţi în fiecare an cu câte 1500 de euro, care le intră în cont timp de 5 ani, ceea ce înseamnă că în comuna Meteş intră cca. 1,8 milioane de euro în buzunarele cetăţenilor, ducând la creşterea nivelului de trai al acestora.
 – Acest lucru ne poate duce la concluzia că ramura agriculturii este în plină dezvoltare în comuna Meteş?
– Sigur că da. Odată cu apariţia oportunităţii depunerii acestor proiecte, a crescut considerabil numărul animalelor din comună, în mod special al vacilor, oilor, porcilor şi albinelor, iar pe lângă banii primiţi de la UE pe aceste proiecte, fermierii mai primesc şi subvenţiile pe cap de animal, plus banii din vânzarea unor animale, ceea ce coroborat cu lipsa locurilor de muncă a făcut ca tot mai mulţi cetăţeni ai comunei Meteş să se ocupe cu agricultura.
 – Ştiu că aţi avut nenumărate sărbători populare şi anul trecut în comună. Ce ne puteţi spune despre ele?
– Părerea mea este că oamenii, la ţară, după muncă au nevoie şi de distracţie, măcar o dată pe an. Şi în acest an am organizat „Sărbătoarea Tradiţiilor Presacane” la Presaca Ampoiului, „Măsuratul Oilor” la Lunca Ampoiţei, „Tunsul Oilor” la Poiana Ampoiului, „Festivalul Secerişului” la Ampoiţa şi „Sărbătoarea Mocanilor” la Meteş. La aceasta din urmă am organizat un concurs gastronomic între satele comunei Meteş şi un concurs „Miss Mocana”. Tot aici am premiat toţi tinerii care au împlinit 18 ani cu câte 200 de lei şi toate familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie cu câte 300 de lei.
 – Ce vreţi să mai realizaţi în anul 2012, ţinând cont că este şi un an electoral?
– Faptul că 2012 este an electoral, pentru mine nu contează, deoarece un primar gospodar îşi face campanie electorală pe parcursul a patru ani prin faptele sale şi nu prin promisiuni o dată la patru ani. Ceea ce am promis acum patru ani, am făcut, ba chiar mai mult decât atât. Cetăţenii comunei Meteş sunt oameni recunoscători şi cu frică de Dumnezeu, şi fiecare ştie ce a fost în comuna Meteş şi ce s-a făcut în aceşti trei ani şi jumătate. Cu toate acestea, în anul 2012 doresc: să finalizăm asfaltarea drumului DC 68 Ampoiţa – Lunca Meteşului; finalizarea şi inaugurarea Căminului cultural din Tăuţi; introducerea de apă potabilă şi în satele Văleni şi Meteş; transformarea fostei şcoli din satul Văleni într-un veritabil cămin cultural în acest sat şi alte lucrări cerute de cetăţeni. Sper mult ca anul 2012 să fie anul în care să ne apucăm de asfaltarea a cca. 12 kilometri de drumuri comunale în satele Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Meteş, Văleni şi Tăuţi, asfaltare care se va face prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
 -Transmiteţi câteva gânduri la început de an!
– În primul rând vreau să transmit tuturor cetăţenilor comunei Meteş, celor 9 angajaţi din primărie şi tuturor celor 13 consilieri locali, multă sănătate, împlinirea tuturor dorinţelor şi un sincer „La mulţi ani”, să fie în continuare alături de mine pentru a putea finaliza ceea ce am început. De asemenea, vreau să îmi cer scuze public celor care, poate i-am supărat cu ceva, dar îi asigur că nu a fost intenţionat. Ştiţi că atunci când te implici să faci ceva bun pentru comunitate, mai şi greşeşti şi nu poţi să-i mulţumeşti întotdeauna pe toţi.

Alexandra MATEŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Oameni şi locuri

Pe 30 iulie, SAGA Festival îl aduce pe Calvin Harris, în premieră în România

Publicat

în

SAGA extinde experiența de festival la mare și prezintă solo show-ul unuia dintre cei mai cunoscuți și iubiți DJi, producători și songwriteri la nivel mondial, Calvin Harris. Artistul vine pentru prima dată în România, în această vară, pentru un show incendiar.

După ce de-a lungul timpului a fost headliner la toate marile festivaluri din lume, Calvin va face încă o dată istorie cu un solo show magnetic pe care-l va susține la SAGA Beach (între plaja La Nueva Cucaracha și plaja Rex), în Mamaia, pe 30 iulie. Accesul se va face începând cu ora 19:00.

DJ-ul scoțian este așteptat în România de foarte mulți fani, care sunt nerăbdători să-l vadă și să-i asculte live muzica, iar acest lucru va fi posibil în numai trei luni. Biletele, la un preț special de 20 euro și într-un număr limitat, vor fi disponibile doar pe 4 mai pentru cei care se înregistrează pe site-ul official al festivalului.. Din 5 mai, pe același website, biletele vor fi disponibile pentru publicul larg.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Preț redus cu Summer Pack

Pentru cei care nu vor să rateze solo show-ul Calvin Harris din această vară a fost creat Summer Pack, un pachet special ce conține bilete pentru ambele evenimente la un preț redus: SAGA Festival și Calvin Harris solo show – 129 euro + taxe. Acesta poate fi cumpărat începând de astăzi.

Calvin Harris a ajuns în fruntea topurilor de pe tot globul cu numeroasele sale hituri. Pe 30 iulie, fanii vor asculta live toate aceste piese și un arsenal impresionant de muzică dance ce poartă semnătura celebrului producător și DJ, într-un eveniment unic la malul mării.

Producător, DJ și songwriter, Calvin Harris reprezintă una dintre figurile marcante ale muzicii dance, după ce a reușit să doboare recorduri mondiale și a dominat topurile cu piesele sale. Are peste 35 de miliarde de streamuri audio și video și este unul dintre cei mai urmăriți artiști de pe YouTube. De-a lungul timpului, Calvin a colaborat cu artiști mondiali precum Frank Ocean, Pharrell Williams, Rihanna, The Weeknd, Travis Scott, Dua Lipa și mulți alții. A avut multiple nominalizări muzicale de top și a câștigat premii la MTV VMA, iar în anul 2013 a câștigat premiul Grammy pentru Cel mai bun videoclip, cel al piesei “We Found Love”.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

VIDEO | „Chipul lui Decebal” , povestea nespusă a unui simbol național

Publicat

în

„Chipul lui Decebal” este situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea.

Ideea realizării basoreliefului i-a aparținut lui Iosif Constantin Drăgan, istoric și tracolog împătimit, om de afaceri român, care a și finanțat proiectul, realizarea acestuia costându-l peste un milion de dolari.

Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Elit - Gustul Desăvârșit

Iosif Constantin Drăgan a scris numeroase cărți despre istoria dacilor și a tracilor („Noi, tracii”; „Imperiul Romano-Trac”, „Mileniul imperial al Daciei”), intenționând să construiască în orașul Cluj-Napoca și o copie în mărime naturală a Coloanei lui Traian, proiect care nu s-a mai concretizat.

Prin susținerea modelării acestui chip în munte, Drăgan a dorit să comemoreze, dar să și demonstreze contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa

În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori-alpiniști, chipul regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui.

Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m. Unele dimensiuni fizionomice ale chipului sunt: lungimea ochilor – 4.3 m, lungimea nasului – 7 m, lăţimea nasului – 4 m. La modelarea stâncii fiind folosită o tonă de dinamită.

„Tabula Traiana”

Chiar în fața basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2.000 ani o placă memorială antică („Tabula Traiana”), având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele

Executarea Chipului lui Decebal s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere. Pe pontonul din golful făcut de râul Mraconia, unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca.

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an.

Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două stații de emisie-recepție. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture : de la 07:00 la 13:00 și de la 13:00 până la 19:00. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.

Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii.

Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.

Nasul lui Decebal s-a fisurat

Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă.

S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitată, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.

Florin Cotarcea, sculptorul „Chipului lui Decebal”, a rămas fără drepturile de autor și se află momentan în imposibilitatea de a duce la bun sfârșit lucrarea,  supusă degradării, iar România riscă să rămână fără un simbol național.

Gică Predoni a fost primul om prezent în cadrul lucrării „Chipul lui Decebal”, încă din secunda zero, cu un an înaintea sculptorului, fiind șeful echipei de alpiniști.

La rugămintea ZiarulUnirea.ro acesta a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări :

Cum și în ce fel se dregradeză stânca?

„Calcarul nu e un monolit, stânca e formată din mai multe falii, unele zone sunt foarte friabile, din cauza asta apa și gerul le degradează foarte repede, fisurile de pe statuie trebuie chituite (umplute).”

În cât timp v-ați putea apuca de lucru în vederea finalizării proiectului?

„În câteva luni de zile se poate organiza și pregăti stânca pentru lucru, doar cu o mare parte din alpiniștii care au fost și știu ce au de făcut, cu alții tineri va dura mult mai mult.”

Ce fac ceilalți colegi din echipa de alpiniști? După sistarea lucrărilor la Chipul lui Decebal ce ați făcut?

„Eu lucrez la Geoparcul platoul Mehedinți, o parte din colegi sunt plecați din țară, o parte și-au făcut firme, iar alții sunt angajați în țară.”

Aron Florian Anghel, regizorul documentarului „Visul Românesc” – Povestea statuii „Chipul lui Decebal”,  declară în exclusivitate pentru ZiarulUnirea.ro :

„Cu acest film, speranța mea este ca opinia publică să empatizeze cu povestea lui Florin Cotarcea. Recuperarea drepturilor de autor pentru sculptorul statuii Chipul lui Decebal este doar o formalitate. Florin are toate dovezile de partea lui, atât materiale foto-video cât mai ales sute de martori pe parcursul a peste 10 ani. Din păcate sistemul juridic din România se mișcă foarte greu și uneori trec ani de zile până la soluționarea unei cauze foarte simple. ”  – Florian Aron Anghel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

FOTO: Gheorghe Vlad, din Loman, un cioban de nota zece

Publicat

în

Am să vă citez la început din opera marelui Mihail Sadoveanu, care și-a petrecut o bună parte din viață aici, pe Valea Frumoasei, și care a compus capodopera ”Baltagul”.

Domnul Dumnezeu, după a alcătuit lumea, a pus rânduială și a pus fiecărui neam câte un semn: pe țigan l-a învățat să cânte, neamțului i-a dat șurubul, dintre jidovi l-a chemat pe Moise, zicându-i tu să faci o lege și să-l răstigniți pe Fiul Meu. Printre alții, i-a chemat și pe români, dar ei au întârziat. Domnul Dumnezeu s-a uitat cu milă la ei și i-a întrebat: ”Voi, necăjiților, de ce ați întârziat?”. ”Am întârziat Prea Slăvite că suntem cu oile și asinii. Umblăm domol, că sunt poteci rele, cu prăpăstii. Așa ostenim zi și noapte”. Dumnezeu le-a spus atunci: ”Ați venit prea târziu și n-am ce să vă mai dau, rămâneți cu ce aveți!”. Deci, din vremuri legendare, oamenii de la munte s-au ocupat cu creșterea oilor. Una dintre zonele în care oamenii au această îndeletnicire este zona Lomanului, propice creșterii oilor, datorită conformației geografice. Și în perioada comuniștilor oamenii de aici au continuat să crească oi, mai puține, ce-i drept, din cauza cotelor obligatorii pe care oamenii trebuiau să le dea la stat. Deși, cu timpul, Lomanul s-a depopulat, cei care au rămas au început să aibă o mai bună situație materială, în primul rând datorită subvențiilor primite de la stat și UE și, în al doilea rând, datorită creșterii numărului de capete de animale.

Ciobanul despre care vă povestesc azi este Gheorghe Vlad iar turma de oi o ține în cătunul Tonea. Este căsătorit, are trei copii și în gospodăria sa mai locuiește unchiul său. A terminat școala gimnazială în Loman. Subsemnatul, pe vremea aceea fiind administrator la această școală, îmi mai aminestc ce copil liniștit era, cu comportare bună. Încă de mic avea stăruință în a-și face propria lui gospodărie. Acum, pe lângă oile, vacile și restul animalelor din gospodărie, mai are în Loman o casă foarte frumoasă, o grădină. Asta pentru că a fost descătușat de concepția fostului regim comunist, care limita numărul de capete de animale din gospodăriile oamenilor, la 50 de ovine, deoarece, dacă aveai peste 100 de oi erai catalogat ”chiabur”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este adevărat că populația din satele din zona subalpină s-a redus, dar acele familii care au rămas, cărora le place zootehnia, au progresat foarte mult. La aceasta au contribuit subvețiile de la stat și UE. Din punct de vedere a confortului, a accesului la apă, curent electric, televiziune, aproape au dispărut diferențele dintre sat și oraș.

Familia ciobanului nostru, Gheorghe Vlad, locuiește în gospodărie cu unchiul lui, Filip Vlad, care îi ajută la treburi, deoarece aici este mult de muncă, la aproape 200 de capete de oi.  Mai are aproape 20 de bovine, un autoturism 4X4, un banzic pentru folosință proprie. Locuința sa este aproape de Valea Recii unde are și aproape 10 hectare de fânaț.

Pe lângă toate acestea, Gheorghe Vlad, a învățat și zidăria, ridicându-și cu brațele sale o casă mândră. A cumpărat materialul: cărămida, piatra de fundație, a plătit transportul nisipului, cărămida, cimentul și materialul pentru dulgherie iar manopera a făcut-o personal, ca un meșter, ajutat de copii.  În Loman, ca peste tot, s-a construit foarte mult, dar nu de către ciobani, ci cu meșteri aduși din alte părți. Deși au trecut 30 de ani de la revoluția din 1989, nu pot să contest că s-au realizat multe chestiuni pozitive. Dar mai sunt și multe de rezolvat în zona de munte aparținând comunei Săsciori. În Muntele Puru, ce aparține de satul Căpâlna, a fost ridicată o stână model, a fost reparată stâna din Dușel, și este terminată stâna din Bile. S-a construit tranaslpina, dar șoseaua nu trece pe la toate stânile și, deși ciobanii au mașini 4X4, nu pot ajunge chiar peste tot cu ele.

Românii noștri de aici, ciobanii, încearcă întotdeauna sentimente de respect și justificată mândrie pentru imensul rol pe care munții l-au jucat în istoria și cultura poporului nostru. Se mândresc cu vrednicia și bărbăția așezată aici, cu rădăcinile adând înfipte în istorie, cu semeția și frumusețea piscurilor, cu poienile și livezile roditoare care le dau hrană și viață.

Și Gheorghe Vlad s-a născut într-o familie mai modestă, în munți.  Dar au avut la bază principala resursă de bogăție pentru oamenii harnici: pământul. Ajuns la vârsta majoratului, Gheorghe și-a cumpărat propriile unelte mecanizate cu care să lucreze pământul: cositoare mecanică, drujbă, mijloace de transport și… la treabă! A demonstrat că nu a fost important cum a venit pe lume ci este important ce a făcut el pe această lume.

Deoarece am considerat că este extrem de important să-i apreciem și pe oamenii de la munte, harnici și truditori, v-am scris dumneavoastră, Ziarului Unirea, povestea unui cioban deosebit din Loman, Gheorghe Vlad. Vă asigur că în zonă sunt foarte mulți asemenea lui, harnici și cu dragoste de familie și gospodărie.

Meftodie Stănuș, Loman


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare