Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Intervenții moderne și eficiente în tratamentul cancerului la sân: Spitalul din Alba Iulia, în elita unităților medicale din România care practică tehnica ganglionului santinelă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Alba Iulia a intrat, din luna octombrie, în elita unităților medicale din România care practică tehnica ganglionului santinelă în cazul cancerului la sân, intervenția fiind una minim-invazivă care a revoluționat chirurgia oncologică. Procedura reprezintă un act medical ”de finețe”, obligatoriu în cancerul mamar incipient, și implică patru specialități medicale: medicina nucleară, anatomie patologică, ginecologie oncologică și oncologie medicală.

Tehnica ganglionului santinelă este extrem de eficientă în cancerul mamar, dar și în cazul altor tipuri de cancere. Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe teoria de diseminare secvențiala a celulelor tumorale pe cale limfatică. Când apare această diseminare, invazia se produce inițial în primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii. Acest ganglion a fost denumit ganglion santinelă și are rolul de a indica prezența sau absenta metastazelor în ganglionii regionali. Tehnica ganglionului santinelă folosește trasori radioactivi care se injectează în jurul tumorii apoi se efectuează o limfoscintigrafie, la intervale prestabilite, astfel încât să se poată identifica regiunea ganglionară în care drenează limfa.

Specialiștii susțin că depistarea acestui ganglion este extrem de importantă, deoarece evidențiază starea generală a celorlalți ganglioni. Mai precis, în cazul în care ganglionul santinelă nu este invadat de celule tumorale, probabilitatea ca restul ganglionilor să fie afectați este minimă.

Dr. Cristian Țibea, medic ginecolog supraspecializat în ginecologie oncologică, care a profesat și studiat mai mulți ani în Germania, a declarat că folosirea ganglionului santinelă în tratamentul cancerului mamar reprezintă „testul de maturitate”.

”Tehnica ganglionului santinelă în cancerul mamar reprezintă un act medical „de finețe”, obligatoriu în cancerul mamar incipient, oferind posibilitatea evitării limfadenectomiei axilare radicale, păstrând astfel neschimbate șansele de vindecare ale pacientului. Prin evitarea limfadenectomiei axilare radicale se evită o serie de complicații postoperatorii cum ar fi: limfedemul brațului, tulburări de sensibilitate cutanată, dureri cronice de membru superior, tulburări motrice. Aplicarea acestei tehnici presupune în primul rând o colaborarea interdisciplinara complexă, în actul medical fiind implicate patru specialități medicale diferite: medicina nucleară, anatomie patologică, ginecologie oncologică, oncologie medicală. Folosirea ganglionului santinelă în tratamentul cancerului mamar reprezintă „testul de maturitate”, test care trebuie trecut de către instituția medicală implicată în tratamentul chirurgical al cancerului de sân. Acum, după eforturi susținute, suntem printre putinele unități medicale din Romania care pun la dispoziția pacientelor această tehnică chirurgicala”, a spus dr. Cristian Țibea.

De asemenea, medicul ginecolog a adăugat că, începând din acest an, la SJU Alba Iulia se efectuează reconstrucții mamare cu țesut propriu.

”Totodată începând cu acest an pacientele operate în serviciul nostru au posibilitatea efectuării reconstrucției mamare cu țesut propriu. Practic acoperim astfel „de la A la Z” tot ceea ce înseamnă diagnostic și tratament medico-chirurgical al cancerului de sân. Reconstrucția mamară poate fi realizată în funcție de indicațiile oncologice în același timp operator sau reconstrucție ulterioară prin metode de autotransplant (folosind țesuturi proprii pacientei). Este o intervenție chirurgicală reconstructivă complexă, coordonatorul echipei fiind dr. Filip Claudiu – medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă”, a mai spus dr. Cristian Țibea.

Dr. Cristian Țibea, supraspecializat în ginecologie oncologică, a reușit în aproximativ cinci ani să alinieze standardul intervențiilor chirurgicale oncologice destinate cancerelor genitale la nivelul standardelor europene, care este atins în puține clinici din România.

Tehnica ganglionului santinelă și chirurgia reconstructiva mamară, intrate în practica curentă începând cu anul 2017 la SJU Alba Iulia, sunt tehnici chirurgicale complexe care confirmă încă o data nivelul superior al chirurgiei ginecologă-oncologică practicată pe secția de ginecologie.

La rândul său, dr. Răzvan Curcă, medic primar oncolog, a declarat că tehnica ganglionului santinelă este practicată la marea majoritate a pacientelor cu neoplasm de sân care nu au ganglioni axilari palpabili.

”Actual, în țările din Vestul Europei și SUA, tehnica ganglionului santinelă este practicată la marea majoritate a pacientelor cu neoplasm de sân care nu au ganglioni axilari palpabili. Pentru oncolog, informațiile furnizate de tehnicile noi de imunohistochimie din biopsia tumorii trec pe planul secund pe cele rezultate din disecția radicală a ganglionilor axilari, ca urmare nu mai este neapărată nevoie de această informație în vederea stabilirii tratamentului oncologic adjuvant. Iar terapia adjuvanta oncologica (chimioterapie, tratament hormonal, radioterapie) este cea care maximizează șansele de vindecare ale pacientelor cu cancer de sân operabil. Mă bucur că ajungem acum și noi în Alba Iulia să ne aliniem la bunele practici în chirurgia cancerului de sân pe plan mondial, iar ritmul în care se desfășoară acest progres este fenomenal. Și mă refer la faptul că abia în urma cu aproximativ cinci ani s-a efectuat prima intervenție chirurgicala pentru cancer mamar în Alba Iulia, iar acum am ajuns să avem o chirurgie oncologică de înalt nivel datorită dr. Cristian Țibea și dr. Claudiu Filip, pe care îi felicit din toată inima”, a spus dr. Răzvan Curcă

Specialiștii susțin că rata de supraviețuire în cazul descoperirii precoce a cancerului la sân este de peste 90%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea