Internaţionalizarea, viitorul Universităţii „1 Decembrie 1918”
La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor reunite sub genericul „Zilele Erasmus”. La discuţii au fost prezenţi rectorul Daniel Breaz şi prorectorul Ioan Achim, responsabilul Centrului Relaţii Internaţionale, Teodora Popescu şi majoritatea coordonatorilor Erasmus. Prof. univ. dr. Daniel Breaz a pus accentul pe începerea demersurilor pentru accesarea fondurilor prin proiectele Erasmus Mundus, în sesiunea din primăvara anului viitor. În acest sens, UAB trebuie să identifice un număr egal de universităţi partenere serioase din România şi Europa sau din lume, având în vedere că alte universităţi româneşti au atras prin acest program milioane de euro pentru dezvoltare. De asemenea, proiectul oferă posibilitatea atragerii spre instituţia albaiuliană a unor studenţi din state cu potenţial economic ridicat din Europa şi din lume, îndeosebi din Asia, care nu reuşesc să-şi şcolarizeze tinerii, dorind să-i trimită la studiu în Uniunea Europeană. Rectorul Daniel Breaz a exemplificat cu Pakistanul, care din 195 de milioane de locuitori şcolarizează la nivel universitar mai puţin de 10 la sută. El susţine că 80 la sută dintre specializările UAB pot face parte din oferta educaţională pentru studenţii străini şi a precizat că universitatea trebuie să fie pregătită cu programe de studiu autorizate într-o limbă de circulaţie internaţională, nu doar pentru specializările acreditate.
Prof. univ. dr. ing. Ioan Achim apreciază că dezvoltarea programului Erasmus a fost relansată în anul 2004, după reprimirea Cartei Erasmus, prin implicarea colegului său, Levente Dimen. Prorectorul a menţionat că efectele s-au văzut în datele statistice, nu atât la studenţii UAB care pleacă prin acest program la studii în străinătate, cât în privinţa celor care vin la Alba Iulia, prin Erasmus, numărul lor crescând de la 2 – 3 pe an, la peste 30 de studenţi. Prof. univ. dr. ing. Ioan Achim a mulţumit tuturor celor care au contribuit la această evoluţie pozitivă şi în special colegelor, afirmând că acestea se implică mai mult decât personalul masculin în toate genurile de activităţi ale UAB. Totodată, el a spus un lucru foarte important şi anume că internaţionalizarea Universităţii „1 Decembrie 1918” reprezintă viitorul acestei instituţii.
Potrivit strategiei prezentate de lect. univ. dr. Teodora Popescu, internaţionalizarea se va realiza prin mai multe direcţii specifice. În primul rând, este vorba de extinderea dimensiunii internaţionale a cercetării desfăşurate în cadrul UAB, prin: realizarea a 30 de contracte cadru de colaborare bi- sau multilaterală pentru perioada 2012 – 2016, 20 de participări anuale la conferinţe internaţionale relevante, 6 conferinţe, workshop-uri şi seminarii cu impact internaţional găzduite anual de UAB etc. În al doilea rând, vizează dezvoltarea dimensiunii internaţionale a procesului de predare- învăţare (atragerea a 10% studenţi străini până în aprilie 2016, 2 programe de licenţă şi master în limbă străină până în octombrie 2015, 25% studenţi proprii care să fi participat la un stagiu de studiu sau practică la instituţii străine până în martie 2016, 30 studenţi străini care să participe anual la un stagiu de studiu sau practică găzduit de UAB). În al treilea rând, trebuie avută în vedere dezvoltarea dimensiunii interculturale şi plurilingve a UAB (organizarea anuală a unei şcoli de vară pe teme culturale, locale şi regionale, cu predare în limba română şi engleză sau franceză etc). În al patrulea rând, este necesară dezvoltarea dimensiunii internaţionale a implicării UAB în comunitatea socio-profesională prin stabilirea, până în aprilie 2016, a 15 noi acorduri de colaborare cu instituţii economice internaţionale şi companii multinaţionale în vederea realizării de acţiuni specifice de promovare a interacţiunilor şcoală – viaţa activă, asigurând mobilitatea profesională în Europa şi spaţiul non-UE.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]