Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Internaţionalizarea, viitorul Universităţii „1 Decembrie 1918”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor reunite sub genericul „Zilele Erasmus”. La discuţii au fost prezenţi rectorul Daniel Breaz şi prorectorul Ioan Achim, responsabilul Centrului Relaţii Internaţionale, Teodora Popescu şi majoritatea coordonatorilor Erasmus. Prof. univ. dr. Daniel Breaz a pus accentul pe începerea demersurilor pentru accesarea fondurilor prin proiectele Erasmus Mundus, în sesiunea din primăvara anului viitor. În acest sens, UAB trebuie să identifice un număr egal de universităţi partenere serioase din România şi Europa sau din lume, având în vedere că alte universităţi româneşti au atras prin acest program milioane de euro pentru dezvoltare. De asemenea, proiectul oferă posibilitatea atragerii spre instituţia albaiuliană a unor studenţi din state cu potenţial economic ridicat din Europa şi din lume, îndeosebi din Asia, care nu reuşesc să-şi şcolarizeze tinerii, dorind să-i trimită la studiu în Uniunea Europeană. Rectorul Daniel Breaz a exemplificat cu Pakistanul, care din 195 de milioane de locuitori şcolarizează la nivel universitar mai puţin de 10 la sută. El susţine că 80 la sută dintre specializările UAB pot face parte din oferta educaţională pentru studenţii străini şi a precizat că universitatea trebuie să fie pregătită cu programe de studiu autorizate într-o limbă de circulaţie internaţională, nu doar pentru specializările acreditate.
Prof. univ. dr. ing. Ioan Achim apreciază că dezvoltarea programului Erasmus a fost relansată în anul 2004, după reprimirea Cartei Erasmus, prin implicarea colegului său, Levente Dimen. Prorectorul a menţionat că efectele s-au văzut în datele statistice, nu atât la studenţii UAB care pleacă prin acest program la studii în străinătate, cât în privinţa celor care vin la Alba Iulia, prin Erasmus, numărul lor crescând de la 2 – 3 pe an, la peste 30 de studenţi. Prof. univ. dr. ing. Ioan Achim a mulţumit tuturor celor care au contribuit la această evoluţie pozitivă şi în special colegelor, afirmând că acestea se implică mai mult decât personalul masculin în toate genurile de activităţi ale UAB. Totodată, el a spus un lucru foarte important şi anume că internaţionalizarea Universităţii „1 Decembrie 1918” reprezintă viitorul acestei instituţii.
Potrivit strategiei prezentate de lect. univ. dr. Teodora Popescu, internaţionalizarea se va realiza prin mai multe direcţii specifice. În primul rând, este vorba de extinderea dimensiunii internaţionale a cercetării desfăşurate în cadrul UAB, prin: realizarea a 30 de contracte cadru de colaborare bi- sau multilaterală pentru perioada 2012 – 2016, 20 de participări anuale la conferinţe internaţionale relevante, 6 conferinţe, workshop-uri şi seminarii cu impact internaţional găzduite anual de UAB etc. În al doilea rând, vizează dezvoltarea dimensiunii internaţionale a procesului de predare- învăţare (atragerea a 10% studenţi străini până în aprilie 2016, 2 programe de licenţă şi master în limbă străină până în octombrie 2015, 25% studenţi proprii care să fi participat la un stagiu de studiu sau practică la instituţii străine până în martie 2016, 30 studenţi străini care să participe anual la un stagiu de studiu sau practică găzduit de UAB). În al treilea rând, trebuie avută în vedere dezvoltarea dimensiunii interculturale şi plurilingve a UAB (organizarea anuală a unei şcoli de vară pe teme culturale, locale şi regionale, cu predare în limba română şi engleză sau franceză etc). În al patrulea rând, este necesară dezvoltarea dimensiunii internaţionale a implicării UAB în comunitatea socio-profesională prin stabilirea, până în aprilie 2016, a 15 noi acorduri de colaborare cu instituţii economice internaţionale şi companii multinaţionale în vederea realizării de acţiuni specifice de promovare a interacţiunilor şcoală – viaţa activă, asigurând mobilitatea profesională în Europa şi spaţiul non-UE.

Robert GHERGU

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Taxa pe LUX s-a amânat până pe 30 septembrie: De ce nu s-a putut implementa măsura

Bogdan Ilea

Publicat

în

Taxa pe LUX s-a amânat până pe 30 septembrie: De ce nu s-a putut implementa măsura Taxa pe lux nu se va implementa până în toamnă. Statul a realizat că nu știe ce clădiri sau mașini vor fi impozitate sau cum se va calcula valorea impozabilă.  Executivul nici măcar nu a calculat impactul bugetar al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea