Rămâi conectat

Curier Județean

Întâlnirea patrioţilor cu eroii neamului, ”La Morminte”, pe Muntele Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbătă 30.07.2016, la Muntele Mare ,,LA MORMINTE”  a avut loc a VI-a ediţie a manifestărilor cultural- patriotice în memoria Eroului nostru Naţional ,,Crăişorul Munţilor”Avram Iancu şi a căpitanilor săi căzuţi la datorie pe aceste meleaguri. Lupşenii în frunte cu primarul comunei d-nul ing. Dănuţ Vasile Bârsan sprijinit şi de consilierii săi printre care am remarcat pe: Emil Gutiu, Cristina Andrieş dir.la Şc.Gen. Lupşa, Ioan Vlad, Filofteia Barstan, etc. au organizat toate aceste manifestări ca la carte.

Muntele Mare01De menţionat faptul că, tot convoiul de maşini în frunte cu maşina cu care s-a deplasat d-nul primar s-au adunat în faţa Primăriei Lupşa încă de la ora 6 dimineaţa, având fiecare maşină steagurile tricolor arborate. Atât numărul mare de maşini 4×4 şi participanţi cât şi muzica patriotică  de la una dintre maşini îţi dădeau parcă fiori  şi în acelaşi timp curaj şi spirit patriotic, dar au  scos şi locatarii caselor la porţi.A fost o senzaţie de nedescris care îl făcea parcă pe fiecare dintre participanţi mai puternic, mai patriot, mai hotărât, mai demn, aşa cum au fost moţii dintotdeauna, amintindu-şi parcă de vorbele lui Avram Iancu care spunea: ,,Dacă nu punem pumnul în  calea furtunii, o să murim de vii”. Încă odată lupşenii au dovedit că sunt mari şi buni  patrioţi, curajoşi, hotărâţi şi demni, că-şi iubesc eroii  dar şi că sunt gata să-şi dea viaţa pentru popor şi ţară.Cinste lor!

Deşi drumul a fost anevoios, pe lupşeni nu i-a speriat şi au plecat cu mic, cu mare ,,LA MORMINTE” pe Muntele Mare,  pentru a-şi comemora eroii. În cinstea eroilor s-a cântat Imnul României, a urmat Tedeum cu un sobor de preoţi, s-a slujit parastasul  apoi s-a cântat Imnul Societăţii ,,Avram Iancu”, după care s-au depus coroane  de flori de către oficialităţile,organizaţiile, societăţile şi asociaţiile prezente.

D-nul Primar DănuţVasile Bârsan, după expunerea prezentată a înmânat diplome de merit mai multor elevi printre care se numără şi Marius Sabău. Toate aceste acţiuni au fost regizate şi coordonate de către prof.ClaudiuVolcov sub atenta supraveghere a primarului Comunei Lupşa.

Dintre preoţii care au susţinut acest Tedeum se numără: Ioan Vasi, Mihai Petruţa, Petru Ţârău, Emil Tolca, Vasile Vasiu, Răzvan Ţârău, etc.

Coroane au fost depuse  de către: Primăria Comunei Lupşa,oficialităţi,organizaţii, asociaţii din Lupşa, Primăriile vecine, preoţi, Filialele Societăţii ,,Avram Iancu”   din Lupşa, Baia de Arieş, Bistra, Alba Iulia  reprezentată de  Dorina  Oprea ,Vasile  Crişan şi Maria Cioica, aceasta reprezentând şi  Despărţământul ASTRA ,,Eugen Hulea “ Alba Iulia.

Impresionant a fost momentul când au sosit  grupul tinerilor din Bistra şi Câmpeni toţi pe ATV-uri,costumaţi în costume speciale, care ne-au înconjurat şi care, de moment, te ducea cu gândul la ,,Potera” din timpul lui Avram Iancu. Aceştia au atras atenţia  tuturor, dar lumea s-a relaxat în momentul în care aceştia şi-au dat căştile jos de pe cap şi au depus coroană şi coroniţe la toate crucile,în jur de 30,  existente acolo.Cercetând puţin  lucrurile am aflat că acest grup de tineri a fost sponsorizat de către d-nul Traian Râşteiu zis Muc, din Bistra,cel care a realizat şi crucile. Dintre aceşti tineri am reţinut câteva nume şi anume:Bocşa C-tin, Bistrae Adrian, Corcheş Mihai,  Anca Nicolae, Balea David,Potinteu Virgil,etc.

Nu a lipsit de la această mare sărbătoare a lupşenilor nici renumitul fotograf şi cameraman din Lupşa Hădărău, d-nul Neluţu Albu,  mare maestru în artă vizuală.Deasemenea au fost prezenţi  susţinătorii morali şi nu numai ai d-lui primar al Comunei Lupşa, respectiv soţia şi socrul Sabin Ţârău, precum şi alţi apropiaţi,vecini şi mulţi, mulţi consăteni, printre care i-am întâlnit pe Radu Penciu, Ion Breda cu familia, Bocşa Liviu cu familia, Vlad C-tina cu familia, Ion Sabău cu familia, etc. Într-un cuvânt lupşenii sunt adevăraţi patrioţi şi revoluţionari.Spun revoluţionari deoarece, cercetând arborele genealogic al numelui CRIŞAN,fiind numele meu  de naştere, am constatat că familiile Crişan din Com. Lupşa au participat la toate evenimentele patriotice şi revoluţionare care au avut loc încă din cele mai vechi timpuri alături de multe alte nume ale comunei, pe care le-am amintit în scrierile mele.

Am fost plăcut impresionată de faptul că la astfel de manifestări cultural-patriotice au participat foarte mulţi tineri,unii dintre ei fiind chiar în costum popular.Îi felicit şi pe această cale, cât şi pe persoanele care i-au educat astfel odată cu îndemnul să nu-şi uite eroii,obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti,

pentru a nu ne pierde şi noi ca naţiune.În acest sens în una din poeziile mele spuneam:Datinile de la moţi/Le iubesc românii toţi/Că sunt datini strămoşeşti/Frumoase cum nu găseşti/ Şi-aceste datini străbune/Ne-au păstrat ca naţiune.

Ar fi de dorit ca în următorii ani să participe tot mai mulţi tineri ca să cinstească eroii neamului, să apere glia de pământ pe care eroii şi strămoşii noştri au plătit-o cu sudoare şi sânge şi care încă o mai avem.

Maria Cioica

Preşedinte

Despărţământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea