Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

,,Întâlnirea moților cu istoria” – mâine și poimâine, în localitatea Dupăpiatră, județul Hunedoara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În acest sfârșit de săptămână se va desfășura la marginea județului Alba, în localitatea Dupăpiatră din județul Hunedoara, a 44-a ediție a manifestării patriotice denumite ,,Întâlnirea moților cu istoria” – eveniment prin care se omagiază lupta eroică a localnicilor din timpul Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, condusă de Avram Iancu.  

intalnirea motilorLocalitatea Dupăpiatră este situată în comuna Buceș – ,,la poarta de est a Țării Zarandului”- iar în perioada 1848-1949 moții conduși de Avram Iancu au luptat aici eroic împotriva armatei maghiare conduse de Hatvany, evenimentul fiind sărbătorit prin tradiție în prima duminică din luna iulie. În acest an, manifestările sunt organizate de Instituția Prefectului județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Buceș, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Artei și Culturii Tradiționale Hunedoara, având programate activități pe perioada a două zile.

Sâmbătă, 2 iulie,  programul este dedicat tineretului și cuprinde foc de tabără, foc de artificii și discotecă în aer liber, iar duminică dimineața, de la ora 10, vor începe manifestările patriotice dedicate acestui eveniment. Acestea vor cuprinde depunere de coroane la ,,Crucea Iancului”, un parastas religios, exerciții militare, evocări istorice grupate sub denumirea ,,Contribuția moților la apărarea gliei strămoșești” și un îndelung spectacol folcloric având ca invitați speciali pe Irina Loghin, Ciprian Roman și Ansamblul de cântece și dansuri populare ,,Cumetrițele” din Republica Moldova.

Pentru a ajunge la locul evenimentului, principalul drum de acces este DN 74 Abrud-Brad, iar din centrul comunei Buceș se continuă aproape 10 km pe DJ 742A, distanța Abrud-Dupăpiatră fiind de aproximativ 30 km.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea