Rămâi conectat

Curier Județean

Insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în Alba Iulia: Peste 1 milion de euro prin PNRR

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor în Alba Iulia: Peste 1 milion de euro prin PNRR

Primăria Alba Iulia dorește să achiziționeze insule ecologice digitalizate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul unui proiect care are în vedere asigurarea de servicii moderne și performante de salubrizare în municipiu.

Astăzi, consilierii locali au de aprobat implementarea proiectului „Insule Ecologice Digitalizate în Municipiul Alba Iulia”.

Având în vedere faptul că deșeurile de ambalaje au o pondere majoră în structura deșeurilor menajere, apreciind că atingerea obiectivelor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje se poate realiza numai prin dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje de la populație, prin elaborarea de măsuri care vizează opțiunile strategice în abordarea gestionării deșeurilor de ambalaje și anume: prevenirea producerii de ambalaje, creșterea gradului de reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje.

Valoarea totală a proiectului „INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE ÎN MUNICIPIUL ALBA IULIA”, este în cuantum de 4.919.500 lei fără TVA echivalentul a 1.000.000 euro fără TVA conform curs valutar impus de ghidul solicitantului, reprezentând cheltuieli eligibile asigurate din Planul Național de Redresare și Reziliență), la care se adaugă TVA în valoare de 934.705 lei echivalentul a 190.000 euro, asigurate din bugetul de stat.

Primăria Municipiului Alba lulia consideră necesară achiziția a 100 de insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe care le va amplasa în oraș. 68 de insule digitale fac obiectul unui contract de furnizare prin care la nivelul Municipiului Alba lulia au fost amenajate 68 de insule digitale – care fac obiectul acestui proiect cu finanțare nerambursabilă iar 32 de insule digitale sunt propuse a fi achiziționate în achiziție centralizată de către MMAP.Investiția contribuie la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul climei și la obiectivele de mediu.

Începând cu luna decembrie 2021, odată cu intrarea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos și a intrării în activitate a noului operator de salubritate local, se realizează alinierea la legislația națională și europeană, iar colectarea se face separat de la început, în containere diferite. în prezent, Municipiul Alba lulia are în implementare un contract de dotări, prin care sunt asigurate funcționarea a 68 insule ecologice digitale.

Înaintea semnării contractului de dotări activitatea de colectare a deșeurilor se facea în puncte de colectare dotate cu recipiente standardizate, având capacitățile corelate permanent cu numărul de locuitori și frecvența de colectare, fără a se colecta selectiv, fără a se ține cont de diferențierea deșeurilor reciclabile. Valoarea totală a contractului este de 1.998.846,10 lei la care se adauga cota TVA. Cu toate acestea în prezent la nivelul Municipiului Alba lulia grad de colectare separată este sub 15%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea