Rămâi conectat

Actualitate

Instituțiile statului vor putea cumpăra mașini mai scumpe: Legea promulgată de către președintele Klaus Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Instituțiile statului vor putea cumpăra mașini mai scumpe: Legea promulgată de către președintele Klaus Iohannis

Instituțiile statului își vor putea cumpăra mașini mai scumpe, conform unei legi promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis și care stabilește majorarea valorii maxime a preţului de achiziţie a autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice. Este stabilit astfel un plafon, însă sunt și instituții care pot face achiziții fără a se încadra în acest plafon.

Actul normativ adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii martie și promulgat miercuri de către șeful statului modifică articolul 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

Este modificată, astfel, valoarea maximă pentru preţul de achiziţie a autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice, „pentru a corespunde realităţilor economice actuale şi a necesităţilor respectivelor entităţi publice”.

Până acum, limita era de 18.000 de euro pentru un autoturism cumpărat de către instituțiile publice, plafonul fiind majorat la 23.000 de euro:

„Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme (…) cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv T.V.A. calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie”.

Excepțiile

Proiectul mai prevede şi introducerea Autorităţii Electorale Permanente printre autorităţile şi instituţiile care sunt exceptate de la plafonarea acestor valori.

Este vorba despre autorităţile şi instituţiile din domeniul electoral, al apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care „pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite”.

De asemenea, „prin excepţie, misiunile diplomatice ale României din străinătate pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe bază de memorandum aprobat de Guvern”.

Tot „prin excepţie, societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat, care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului, pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri temeinic justificate şi dacă au realizat profit în anul fiscal precedent”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în 29 martie, iar în raportul comisiei argumentele aduse sunt legate de „necesitatea înnoirii parcului auto al autorităţilor şi instituţiilor publice, inclusiv al autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi prin necesitatea scăderii nivelului de poluare a autovehiculelor, prin achiziţia unora noi”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea