Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Interviu cu domnul Petru CONSTANTINESCU, directorul SC Salprest SRL, din Alba Iulia

Publicat

în

„Instituţiile statului nu-şi fac întotdeauna datoria cum trebuie…”

    – Domnule director, conduceţi o firmă care are multe mijloace de transport, de toate tipurile. Vă afectează modul în care se desfăşoară traficul rutier?
– Noi nu am avut cazuri grave şi nefericite de incidente rutiere, dar suntem afectaţi, fireşte, ca toţi cetăţenii judeţului de modul în care se desfăşoară traficul rutier. Cred că ar trebui făcută o campanie de educare, sau de re-educare a conducătorilor auto, care au ajuns să nu mai respecte nimic şi pe nimeni. Acesta este primul motiv pentru care se petrec atâtea accidente pe şoselele noastre.
– Dar de starea şoselelor ce spuneţi?
– Drumurile noastre, şoselele judeţului, nu sunt chiar atât de proaste pe cât se spune. Şi, oricum, se fac în permanenţă investiţii pentru îmbunătăţirea stării lor. Grav este altceva. Faptul că marcajele sunt făcute fără nicio logică. Şi vă dau un exemplu: există zone cu vizibilitate bună, în care carosabilul nu pune probleme, şi, cu toate acestea, tocmai acolo s-a găsit cineva să restricţioneze depăşirile, prin linie continuă. Iar în alte locuri, unde vizibilitatea e redusă iar carosabilul are probleme… se acceptă depăşirile. Fireşte că apar accidente în astfel de condiţii. Un alt exemplu este în interiorul localităţilor, unde nu există o regulă unitară. Unele au restricţie, limită de viteză, la 50 de kilometri pe oră, altele la 70, iar această restricţie începe de la hotarul localităţii, când de fapt ar trebui să înceapă doar de acolo de unde se află prima casă locuită. Lucrurile sunt făcute pe dos, din punct de vedere rutier… Iar aici ar trebui adăugat faptul că sunt, şi în localităţi, numai anumite zone unde ar trebui restricţie, nu chiar peste tot. Mă refer la vecinătatea şcolilor, grădiniţelor, spaţiilor de joacă etc.
– Despre modul în care-şi fac datoria poliţiştii de la „circulaţie”, ce părere aveţi?
– În general sunt buni profesionişti, dar trebuie să aplice nişte reguli după un sistem lipsit de logică, aşa cum spuneam mai sus, aşa că ei înşişi sunt adesea puşi în situaţii de-a dreptul jenante. Ca să nu mai vorbim de faptul că poliţiştii par a fi marginalizaţi chiar de către cei ce le dirijează activitatea, nu au o dotare corespunzătoare în multe cazuri şi, prin urmare, pierd mult din prestanţa pe care a trebui să o aibă şi din respectul ce li se cuvine din partea participanţilor la trafic. Uitaţi-vă şi dumneavoastră prin filme, şi nu mă refer la cele artistice, ci la documentarele de pe „Discovery” sau „Reality”, ca să vedeţi ce atitudine şi ce dotare au poliţiştii americani, de pildă. Respectuoşi, dar fermi şi, iertaţi-mă, gata să folosească toate mijloacele, când e vorba despre infractori sau posibili infractori. Apoi faceţi comparaţie cu poliţiştii noştri, timoraţi, sfidaţi adesea de către conducătorii auto…
– Aşadar, lucrurile pot fi îmbunătăţite în acest domeniu.
– Da, dacă există voinţă, logică şi… bani! Aaa, ar mai fi un aspect: starea maşinilor, de toate tipurile, aflate în circulaţie la noi în ţară. Multe maşini aflate în trafic nu sunt în regulă, ca dotare, după standarde, în timp ce în occident aşa ceva nu se întâmplă. Nu ai maşina în regulă, nu circuli, altfel plăteşti de te ustură…
– În altă ordine de idei, conduceţi o societate comercială puternică, ce lucrează, contractual, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Cu care dintre acestea colaboraţi mai bine?
– Cu toate colaborăm la fel de bine şi la fel de… rău. Adică şi printre persoanele fizice, ca şi printre persoanele juridice, există unele care nu-şi respectă obligaţiile asumate prin contract sau care nu-şi cunosc propriul interes. Care nu realizează nici avantajele ce rezidă din serviciile pe care noi le oferim şi nici nu înţeleg că între două entităţi economice, atunci când vorbim despre o economie de piaţă viabilă, există nişte reguli ce trebuie respectate. Sigur, se spune că lumea afacerilor e o junglă, dar în toate ţările civilizate această junglă este guvernată de legi imuabile, la respectarea cărora trebuie să vegheze instituţiile statului.
– Printre persoanele juridice cu care aveţi dificultăţi se numără şi instituţii administrative? Întreb aceasta, deoarece o mare parte dintre partenerii dumneavoastră sunt din domeniul administraţiei publice.
– Da, aş putea spune că avem anumite dificultăţi şi cu anumite instituţii administrative. Nu vreau să exemplific la modul concret, dar întâmpinăm adesea piedici „nenaturale”, ca să le spun aşa, în relaţiiile cu partenerii noştri contractuali, printre care se află şi administraţiile locale. Şi, ceea ce este mai grav, este faptul că întâmpinăm astfel de piedici în perioada anterioară încheierii contractelor, pentru că nu se respectă regulile despre care vorbeam mai devreme. Se procedează uneori la blocaje şi la boicoturi din rea voinţă, sau cu scopul favorizării unora în detrimentul altora… Se pare că trăim în ţara în care nu se ţine cont de societăţile româneşti, oricâte investiţii ar face acestea, ci sunt favorizate societăţi străine, care promit frumos dar nu realizează investiţii. Şi avem astfel de exemple chiar la noi în judeţ…
– Şi instituţiile statului, care aţi spus că trebuie să vegheze ca regulile să fie respectate, ce fac?
– Cu regret trebuie să spun, dar instituţiile statului nu-şi fac întotdeauna datoria aşa cum trebuie. Şi mă refer la instituţii fundamentale, care stau la baza funcţionării statului de drept. Din nou nu vreau să nominalizez, deşi poate că va veni şi acel moment, dar este evident că unele dintre aceste instituţii – de fapt nu instituţiile, ci unii angajaţi ai acestora – sunt în relaţii de obligaţie faţă de anumite entităţi economice şi administrative, iar în astfel de condiţii se încalcă regulile economiei de piaţă. Ca să nu spun, mai grav, că se încalcă legea! Vreau să precizez că eu nu acuz, nici măcar ipotetic, pe nimeni, de corupţie indusă financiar. Sau, mai precis, de faptul că s-ar lua şpagă de către unii. Ci despre faptul că unii exercită anumite influenţe sau exercită presiuni prin poziţia lor, dezechilibrând mecanismele economiei de piaţă şi ale competiţiei libere. Că e vorba despre rudenii, amiciţii sau altfel de obligaţii, nu vreau să mă pronunţ. Destul că aceste influenţe se fac simţite. Desigur, putem acuza şi o oarecare superficialitate profesională, cauzată de un volum de muncă prea mare în cadrul unor instituţii.
– Vă mulţumesc şi aştept să faceţi dezvăluiri, la modul propriu, despre instituţiile şi persoanele faţă de care aţi emis ipotezele de mai sus.
– Vă promit că voi reveni şi voi face toate precizările ce se impun, voi reveni cu informaţii concrete şi cu nominalizarea societăţilor, unităţilor administrative şi a instituţiilor la care am făcut aici doar o referire vagă. Ba chiar şi cu numele unor persoane, dacă ipotezele mele se vor confirma.
– Succes! Vă aşteptăm!
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare