Instituţiile publice care încasează impozite sunt obligate să accepte plata cu cardul

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Un proiect de lege care obligă instituţiile publice care încasează impozite şi taxe să accepte plata acestora prin intermediul cardurilor de debit şi de credit, a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaților. Potrivit proiectului de lege pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

„Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit. Instituţiile emitente şi acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii”, se mai arată în proiect.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Iniţiativa legislativă mai prevede că „persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afişa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului. Avansul va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului o sumă care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419