FOTO| Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba: Rolul deosebit pe care îl are câinele de serviciu în cadrul jandarmeriei
Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba: Rolul deosebit pe care îl are câinele de serviciu în cadrul jandarmeriei
O experiență de viață transpusă pe hârtie de către colegul nostru plutonier adjutant Trifoi Ștefan, ne arată legătura puternică ce se formează între un câine de serviciu și conductorul său. După lungi antrenamente și exercițiu continuu, satisfacția nu întârzie să apară în timpul misiunilor și nu numai. Astfel, lăsăm cuvintele colegului nostru să vă introducă în această specializare a Jandarmeriei Române.
„Anul 1998 constituie piatra de temelie a grupei canine din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba. Importanța și necesitatea înființării acestei grupe avea să fie dată de multitudinea și complexitatea viitoarelor misiuni specifice acestei “arme” cu tradiție.
În ceea ce urmează, aceste misiuni specifice cu câinii de serviciu vor fi detailate reliefând rolul deosebit pe care îl au câinii de serviciu. După cum știți, valoarea deosebită a unui câine de serviciu este dată de modul în care acesta a fost pregătit (dresat) într-o anumită specialitate. Astfel, în cadrul grupei conductori câini serviciu întâlnim în anul 1998 câini cu diferite specialități. Astfel avem specialitățile de dresaj precum pază, însoțire patrulare, și prelucrare urme de miros uman. Ulterior, au fost specializați câini pentru detectarea explozibililor, și pentru căutare și salvare în mediu natural.
Câinii specializați pentru pază erau folosiți pe perimetrul unui depozit de muniții pe care Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba (I.J.J. Alba) avea datoria să-l păzească. Câinii de însoțire patrulare sunt folosiți în cadrul executării misiunilor de menținere a ordinii publice.
Din aceste două categorii de dresaj, pază și respectiv însoțire patrulare, întâlnim câini bravi, puternici, determinați și echilibrați. Bineînțeles, aceștia sunt dresați și conduși de colegii noștri. Un cuplu imbatabil care impune respect și siguranță. Și când spun aceste lucruri mă refer la faptul că un jandarm cu un
câine de serviciu aflându-se într-o misiune ordonată de patrulare, de asigurare sau restabilire a ordinii publice, conferă siguranță cetățenilor și totodată descurajare celor care ar dori să comită fapte antisociale.
Constituirea echipelor canine au la bază multă muncă, dăruire și dragoste față de aceste animale de serviciu, viitori parteneri în activitatea instituției jandarmeriei. Nu de puține ori am fost solicitați pentru a căuta persoane care s-au pierdut sau persoane care s-au dat dispărute după ce au comis o faptă antisocială. Și în astfel de situații am răspuns cu promptitudine la aceste solicitări folosind câinii specializați în prelucrarea urmelor de miros uman, urme în mediul urban sau natural. Eficiența acestor câini a fost evidențiată și de această dată prin faptul că în toate aceste misiuni câinii au detectat urmele de miros și astfel au dat indicii de netăgăduit cu privire la direcția și depărtarea persoanelor căutate aducând un aport considerabil în procesul de căutare.
I.J.J. Alba are în cadrul structurii organizatorice trei posturi montane, la Șugag, Roșia Montană și la Arieșeni. În ajutorul colegilor care execută misiuni în cadrul acestor posturi montane vin conductorii și câinii de serviciu cu specializarea căutare și salvare în mediu natural. Aceștia au fost pregătiți pentru a salva persoanele pierdute pe traseele turistice sau și mai grav, cele surprinse sub avalanșe de zăpadă.
În aceste câteva rânduri am încercat să pun în evidență rolul determinant pe care îl au aceste echipe chinotehnice. Totodată am datoria să vă fac cunoscut și faptul că aceste echipe se formează bazându-se pe multă dragoste, abnegație și sacrificiu din partea tuturor membrilor participanți, atât a omului precum și a câinelui. Omul și câinele devin astfel un tot unitar ca urmare a procesului simbiotic de adaptare reciprocă.
Câinii sunt preluați de către noi din cadrul Centrului Chinologic Sibiu la vârste destul de fragede, adică 3-6 luni. Viitorii conductori aleg câinii pentru fiecare specializare, astfel întâlnim câini cu aspect fizic care denotă forță, cu calități motrice peste medie, cu un caracter puternic dar echilibrat, aceștia putând a fi folosiți în specializarea patrulare intervenție.
Câinii de detecție trebuie să aibă calități senzoriale deosebite cu o capacitate mare de concentrare pe urma de miros astfel încât după încheierea etapei de dresaj acești câini reușesc să identifice urma de miros pe care trebuie să meargă din multitudinea de mirosuri existente și să poată rămâne concentrat pe acesta până la finalul urmei.
Câinii specializați pe căutare și salvare în mediu natural au calitatea deosebită de a fi foarte sociabili, sociabilitate care îi ajută, chiar îi determină să caute persoanele dispărute.
Toate acestea pot fi realizate numai de către conductorii care au calitățile unui bun dresor constând în stăpânire de sine, răbdare, autoritate, perseverență, pedagogie. Am enunțat aici doar o parte din calitățile unui bun dresor, calități care au fost spuse într-un mod plastic. Dresorul trebuie să folosească cu câinele său “o mână de oțel îmbrăcată într-o mănușă de catifea”.
În toată această minunată experiență de peste 25 de ani în dresajul câinilor am încercat să țin cont de faptul că aceste fabuloase animale aduc o plus valoare vieții noastre. Mă încântă de fiecare dată rezultatele muncii în dresaj, bucuria reușitelor fiind direct proporționale cu gradul de abnegație și dragoste pe care o arăt față de câine. Aceste lucruri le-am transmis și voi continua să le transmit colegilor mei mai tineri în această meserie. Faptul că această echipă minunată se încheagă pe calități deosebite, atât din partea câinelui precum și a omului implicat, ne poate ajuta să înțelegem importanța selecției calitative a membrilor echipei. Cu aceasta vine și respectul pentru munca lor.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan