Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba: Rolul deosebit pe care îl are câinele de serviciu în cadrul jandarmeriei

Publicat

în

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba: Rolul deosebit pe care îl are câinele de serviciu în cadrul jandarmeriei

O experiență de viață transpusă pe hârtie de către colegul nostru plutonier adjutant Trifoi Ștefan, ne arată legătura puternică ce se formează între un câine de serviciu și conductorul său. După lungi antrenamente și exercițiu continuu, satisfacția nu întârzie să apară în timpul misiunilor și nu numai. Astfel, lăsăm cuvintele colegului nostru să vă introducă în această specializare a Jandarmeriei Române.

„Anul 1998 constituie piatra de temelie a grupei canine din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba. Importanța și necesitatea înființării acestei grupe avea să fie dată de multitudinea și complexitatea viitoarelor misiuni specifice acestei “arme” cu tradiție.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce urmează, aceste misiuni specifice cu câinii de serviciu vor fi detailate reliefând rolul deosebit pe care îl au câinii de serviciu. După cum știți, valoarea deosebită a unui câine de serviciu este dată de modul în care acesta a fost pregătit (dresat) într-o anumită specialitate. Astfel, în cadrul grupei conductori câini serviciu întâlnim în anul 1998 câini cu diferite specialități. Astfel avem specialitățile de dresaj precum pază, însoțire patrulare, și prelucrare urme de miros uman. Ulterior, au fost specializați câini pentru detectarea explozibililor, și pentru căutare și salvare în mediu natural.

Câinii specializați pentru pază erau folosiți pe perimetrul unui depozit de muniții pe care Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba (I.J.J. Alba) avea datoria să-l păzească. Câinii de însoțire patrulare sunt folosiți în cadrul executării misiunilor de menținere a ordinii publice.

Din aceste două categorii de dresaj, pază și respectiv însoțire patrulare, întâlnim câini bravi, puternici, determinați și echilibrați. Bineînțeles, aceștia sunt dresați și conduși de colegii noștri. Un cuplu imbatabil care impune respect și siguranță. Și când spun aceste lucruri mă refer la faptul că un jandarm cu un

câine de serviciu aflându-se într-o misiune ordonată de patrulare, de asigurare sau restabilire a ordinii publice, conferă siguranță cetățenilor și totodată descurajare celor care ar dori să comită fapte antisociale.

Constituirea echipelor canine au la bază multă muncă, dăruire și dragoste față de aceste animale de serviciu, viitori parteneri în activitatea instituției jandarmeriei. Nu de puține ori am fost solicitați pentru a căuta persoane care s-au pierdut sau persoane care s-au dat dispărute după ce au comis o faptă antisocială. Și în astfel de situații am răspuns cu promptitudine la aceste solicitări folosind câinii specializați în prelucrarea urmelor de miros uman, urme în mediul urban sau natural. Eficiența acestor câini a fost evidențiată și de această dată prin faptul că în toate aceste misiuni câinii au detectat urmele de miros și astfel au dat indicii de netăgăduit cu privire la direcția și depărtarea persoanelor căutate aducând un aport considerabil în procesul de căutare.

I.J.J. Alba are în cadrul structurii organizatorice trei posturi montane, la Șugag, Roșia Montană și la Arieșeni. În ajutorul colegilor care execută misiuni în cadrul acestor posturi montane vin conductorii și câinii de serviciu cu specializarea căutare și salvare în mediu natural. Aceștia au fost pregătiți pentru a salva persoanele pierdute pe traseele turistice sau și mai grav, cele surprinse sub avalanșe de zăpadă.

În aceste câteva rânduri am încercat să pun în evidență rolul determinant pe care îl au aceste echipe chinotehnice. Totodată am datoria să vă fac cunoscut și faptul că aceste echipe se formează bazându-se pe multă dragoste, abnegație și sacrificiu din partea tuturor membrilor participanți, atât a omului precum și a câinelui. Omul și câinele devin astfel un tot unitar ca urmare a procesului simbiotic de adaptare reciprocă.

Câinii sunt preluați de către noi din cadrul Centrului Chinologic Sibiu la vârste destul de fragede, adică 3-6 luni. Viitorii conductori aleg câinii pentru fiecare specializare, astfel întâlnim câini cu aspect fizic care denotă forță, cu calități motrice peste medie, cu un caracter puternic dar echilibrat, aceștia putând a fi folosiți în specializarea patrulare intervenție.

Câinii de detecție trebuie să aibă calități senzoriale deosebite cu o capacitate mare de concentrare pe urma de miros astfel încât după încheierea etapei de dresaj acești câini reușesc să identifice urma de miros pe care trebuie să meargă din multitudinea de mirosuri existente și să poată rămâne concentrat pe acesta până la finalul urmei.

Câinii specializați pe căutare și salvare în mediu natural au calitatea deosebită de a fi foarte sociabili, sociabilitate care îi ajută, chiar îi determină să caute persoanele dispărute.

Toate acestea pot fi realizate numai de către conductorii care au calitățile unui bun dresor constând în stăpânire de sine, răbdare, autoritate, perseverență, pedagogie. Am enunțat aici doar o parte din calitățile unui bun dresor, calități care au fost spuse într-un mod plastic. Dresorul trebuie să folosească cu câinele său “o mână de oțel îmbrăcată într-o mănușă de catifea”.

În toată această minunată experiență de peste 25 de ani în dresajul câinilor am încercat să țin cont de faptul că aceste fabuloase animale aduc o plus valoare vieții noastre. Mă încântă de fiecare dată rezultatele muncii în dresaj, bucuria reușitelor fiind direct proporționale cu gradul de abnegație și dragoste pe care o arăt față de câine. Aceste lucruri le-am transmis și voi continua să le transmit colegilor mei mai tineri în această meserie. Faptul că această echipă minunată se încheagă pe calități deosebite, atât din partea câinelui precum și a omului implicat, ne poate ajuta să înțelegem importanța selecției calitative a membrilor echipei. Cu aceasta vine și respectul pentru munca lor.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

25 mai 2022, COVID-19 în Alba. 8 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 25 mai 2022, s-au înregistrat 8 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53867 de persoane confirmate, 52506 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 281 teste, 133 PCR, 148 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468000 mai exact, 357697 de teste PCR și 110303 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 8 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 5
BLAJ – 1
CUGIR – 1
STREMT – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
LUPŞA 2838 0.35 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.2 5
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7780 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare