Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Inspecția Muncii: Regulile pe care trebuie să le respecte angajatorii pe timp de caniculă. Se fac controale pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise

Ziarul Unirea

Publicat

în

CANICULAInspecția Muncii anunță că va face verificări pentru a constata dacă angajatorii respectă măsurile care trebuie aplicate cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă.

Potrivit unui comunicat de presă emis, marți, 21 iunie, de Inspecția Muncii, în perioada următoare vor fi făcute controale, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru a se verifica dacă angajatorii respectă măsurile care trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

”Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri”, se arată în comunicat.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia urmatoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sancţionează cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

Ne concentrăm atenţia pe sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfaşoară activităţi ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eşalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii trebuie să stabiliească de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii aleşi ai salariaţilor alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru”, spune Danteş Nicoale Bratu,  inspector general de stat.

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări referitoare la temperaturile ridicate care care vor atinge 37 de grade Celsius în următoarea perioadă, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Pensii 2024 | Indemnizația socială pentru pensionari. Câți beneficiari sunt

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Indemnizația socială pentru pensionari. Câți beneficiari sunt Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.039.704 erau pensionari din sistemul public, iar 96.574 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea